دیابت و سکته مغزی

در صورت ابتلا به دیابت بیشتر در معرض بیماری‌های قلبی و عروقی هستید که می‌توانند منجر به سکته‌ی مغزی شود.

 

سکته‌ی مغزی زمانی اتفاق می‌افتد که خون نمی‌تواند به مغز برسد و مغز دچار کمبود اکسیژن و مواد مغذی حیاتی می‌شود. اگر رگ‌های خونی آسیب دیده یا مسدود شوند، این اتفاق می‌افتد. در اینجا توضیح می‌دهیم که چرا ابتلا به دیابت خطر سکته را افزایش می‌دهد.

ارتباط بین دیابت و سکته‌ی مغزی

بیایید با رگ‌های خونی شروع کنیم. کیلومترها رگ خونی در داخل بدن وجود دارد که سلول‌های خونی را به سمت قلب برده یا از آن خارج می‌کنند. اگر برای مدتی گلوکز (قند) در خون بماند، رگ‌های خونی آسیب می‌بینند.

به دلیل این که بدن نمی‌تواند از تمام این قند‌ها به‌درستی استفاده کند؛ بنابراین، بیشتر آن‌ها به گلبول‌های قرمز چسبیده و در خون تجمع می‌یابند. این تجمع می‌تواند عروق حامل خون را در بدن مسدود کرده، به آنها آسیب برساند و مغز را از اکسیژن و مواد مغذی محروم کند.

بنابراین رعایت و حفظ سطح هدف HbA1c تا حد ممکن به محافظت از رگ‌های خونی کمک می‌کند. حتی افزایش خفیف قند خون می‌تواند به‌مرور زمان شما را در معرض خطر قرار دهد.

مدیریت دیابت

در مورد ارتباط بین سطح قند خون بالا و خطر سکته صحبت کردیم. اما همه چیز به قند خون بستگی ندارد. رگ‌های خونی در اثر کلسترول بالا (چربی خون) و فشار خون بالا نیز آسیب می‌بینند.

بنابراین می‌توانید با مدیریت موارد زیر از آسیب به رگ‌های خونی خود جلوگیری کنید:

  • double-check-1
    سطح قند خون
  • double-check-1
    کلسترول (چربی خون)
  • double-check-1
    مشکل در تمرکز
  • double-check-1
    تاری دید
  • double-check-1
    تکرر ادرار
  • double-check-1
    خستگی (احساس ضعف، خستگی)
  • double-check-1
    کاهش وزن
  • double-check-1
    قند خون بیش از ۱۸۰ میلی‌گرم بر دسی‌لیتر
  • double-check-1
    قند خون بیش از ۱۸۰ میلی‌گرم بر دسی‌لیتر
  • double-check-1
    سکته‌ی مغزی

آزمایش HbA1c، کلسترول و فشار خون حداقل یک‌بار در سال بخشی از ۱۵ مراقبت بهداشتی ضروری و حق قانونی شما است. با مدیریت این سه مورد، به مدیریت دیابت و محافظت از خود در برابر بیماری‌های قلبی و سکته کمک خواهید کرد. اما کارهای زیادی وجود دارند که می‌توانید برای کاهش خطر عوارض انجام دهید.

چه چیزی منجر به سکته‌ی مغزی می‌شود؟

با رگ‌های خونی اصلی بدن شروع می‌کنیم:

شریان‌ها: آنها خون را از قلب خارج می‌کنند

رگ‌ها: آنها خون را به قلب وارد می‌کنند

اگر این شریان‌ها و سیاهرگ‌ها آسیب ببینند، جریان خون در سرتاسر بدن و برای رسیدن به نواحی که به خون نیاز دارند، مانند مغز سخت‌تر می‌شود.

انجام

انواع تست‌های تخصصی دیابت در ارومیه

مرکز آزمایشگاهی نانو، یک مرکز مجهز تشخیصی در ارومیه است که آمادگی پذیرش و انجام کلیه‌ی آزمایش‌های مربوط به دیابت را داراست.

  • glucosemeter

    غربالگری دیابت

    یک‌سوم از افراد دیابتی، اطلاعی از بیماری ندارند. برای تشخیص زودهنگام دیابت چه باید کرد؟

  • test-tube-1

    آزمایش HbA1c (A1c)

    تعیین میانگین سطح قند خون در ۲ تا ۳ ماه گذشته برای تشخیص ابتلا به پیش‌دیابت و دیابت

  • data

    تست‌های روتین دیابت

    معاینات و آزمایش‌های منظم ضروری برای افراد مبتلا به دیابت و پیش‌دیابت برای کنترل بیماری

کلسترول بالا

اگر کلسترول‌تان خیلی بالا باشد، چربی اضافی موجود در خون به دیواره‌ی رگ‌های خونی می‌چسبد. با گذشت زمان، این چربی سفت شده و پلاک نامیده می‌شود. پلاک‌های سخت می‌توانند رگ‌های خونی را مسدود و فضا را باریک‌تر ‌کنند؛ بنابراین، فضای کمتری برای جریان خون باقی می‌گذارند که تصلب شرایین (آترواسکلروز) نامیده می‌شود.

در فضای باریک‌تر، جریان خون کند شده و باعث می‌شود برخی از سلول‌های خونی لخته تشکیل دهند. اگر لخته‌ی خون پاره شود، از شریا‌ن‌ها و رگ‌ها عبور می‌کند تا جایی که به بخش بسیار باریکی برسد، نتواند از آن عبور کند و آن را تا حدی یا به‌طور کامل مسدود می‌کند.

این باعث محروم ماندن مغز از اکسیژن و مواد مغذی شده و همان چیزی است که باعث سکته می‌شود.

فشار خون بالا

با گذشت زمان، بیماری آترواسکلروز یا تصلب شرایین دیواره‌ی رگ‌های خونی را سفت‌تر و انعطاف‌پذیری آن‌ها را کاهش می‌دهد. این می‌تواند منجر به فشار خون بالا شود یا آن را شدت بخشد.

فشار خون بالا به رگ‌های خونی نیز فشار بیشتری وارد می‌کند. این فشار ناشی از کلسترول و قند خون بالا است. هرچه رگ‌های خونی تحت فشار بیشتری قرار بگیرند، فرستادن خون به نواحی مهم بدن نیز سخت‌تر می‌شود. به این معنی که این نواحی در معرض خطر بیشتری قرار دارند.

کاهش خطر سکته مغزی

  • double-check-1
    HbA1c، فشار خون و کلسترول خون (چربی خون) را حداقل یک‌بار در سال به‌عنوان بخشی از بررسی‌های سالانه دیابت اندازه‌گیری کنید.
  • double-check-1
    سیگار نکشید. استعمال دخانیات جریان خون را در اطراف اندام‌های حیاتی بدن سخت‌تر می‌کند.

  • double-check-1
    یک رژیم غذایی سالم و متعادل داشته باشید. نمک را کاهش دهید.
  • double-check-1
    فعالیت بدنی داشته باشید.
  • double-check-1
    اگر دچار اضافه وزن هستید، سعی کنید به وزن ایده‌آل برسید. حفظ وزن ایده‌آل فشار وارد بر بدن را کاهش می‌دهد.
  • double-check-1
    داروهای خود را طبق دستور پزشک مصرف کنید. برخی از داروها با کاهش فشار خون بالا به محافظت از بدن کمک می‌کنند.

دیابت پایان راه نیست!

دیابت، بیماری خطرناک و شایعی است که در کشورهای خاورمیانه از هر ۶ نفر، یک نفر به آن مبتلاست و یک‌سوم از این افراد، اطلاعی از بیماری خود ندارند.

اما این بیماری خطرناک و مادام‌العمر، در صورت تشخیص به‌موقع و رعایت دستورالعمل‌های پزشک، کاملا قابل‌کنترل است. به‌عنوان یک فرد دیابتی می‌توانید مانند افراد عادی از یک زندگی سالم و بدون محدودیت لذت ببرید، به‌شرطی که توصیه‌های پزشک را در مورد نظارت و درمان به‌درستی انجام دهید و تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که نه تنها برای دیابت، بلکه برای سلامت عمومی شما نیز مفید هستند و محدودیتی برای شما ایجاد نمی‌کنند.

مجله سلامت دیابت که در حال مطالعه بخشی از آن هستید، اختصاص به معرفی جنبه‌های مختلف این بیماری دارد. توصیه می‌کنیم این مجله را از ابتدا مرور کنید تا در مسیر مبارزه با دیابت موفق‌ باشید.

← مجله سلامت دیابت

مجله تخصصی سلامت دیابت | تهیه و انتشار توسط تیم تولید محتوای تدبیرنگر | با تأییدیه علمی آزمایشگاه نانوی ارومیه