با دارو‌های مورد استفاده برای درمان دیابت آشنا شوید

در زیر لیستی از دارو‌های مورد استفاده برای دیابت آورده شده است.

آکاربوز

آکاربوز به همراه تغذیه‌ی سالم و ورزش منظم در کنترل قند خون بالای افراد مبتلا به دیابت نوع دو تأثیر مثبتی دارد. آکاربوز بر روده‌ها تأثیر گذاشته و تجزیه و جذب کربوهیدرات‌های ناشی از غذا‌های مصرفی را کاهش می‌دهد؛ بنابراین با این کار سطح قند خون پس از صرف غذا را کاهش می‌دهد.

آلوگلیپتین (نِسینا)

این دارو با افزایش سطح ماده‌ی طبیعی به اسم اینکرتین به کنترل قند خون ناشی از ترشح زیادِ انسولین کمک می‌کند. همچنین، این دارو، میزان گلوکز تولید‌شده در کبد را نیز کاهش می‌دهد. این دارو حاوی مواد غیرفعال در داخل خود است که ممکن است حساسیت‌زا باشد؛ بنابراین، در صورت حساسیت به ماده‌ای آن را با پزشک در میان بگذارید.

آلوگلیپتین-متفورمین (کازانو)

ترکیب دارو‌های متفورمین و آلوگلیپتین برای افراد مبتلا به دیابت نوع دو می‌تواند در کنترل سطح قند خون مؤثر باشد. آلوگلیپتین با کاهش قند تولید‌شده از کبد و متفورمین با ترمیم پاسخ بدن نسبت به انسولین تأثیر مثبتی در درمان دیابت دارند.

انجام

انواع تست‌های تخصصی دیابت در ارومیه

مرکز آزمایشگاهی نانو، یک مرکز مجهز تشخیصی در ارومیه است که آمادگی پذیرش و انجام کلیه‌ی آزمایش‌های مربوط به دیابت را داراست.

  • glucosemeter

    غربالگری دیابت

    یک‌سوم از افراد دیابتی، اطلاعی از بیماری ندارند. برای تشخیص زودهنگام دیابت چه باید کرد؟

  • test-tube-1

    آزمایش HbA1c (A1c)

    تعیین میانگین سطح قند خون در ۲ تا ۳ ماه گذشته برای تشخیص ابتلا به پیش‌دیابت و دیابت

  • data

    تست‌های روتین دیابت

    معاینات و آزمایش‌های منظم ضروری برای افراد مبتلا به دیابت و پیش‌دیابت برای کنترل بیماری

آلوگلیپتین-پیوگلیتازون (Oseni)

ترکیب این دارو اثر مشابهی با ترکیب دارو‌های آلوگلیپتین با متفورمین دارد. این دارو‌ها موجب اُفت فشار خون نمی‌شوند مگر این که با سایر دارو‌های دیابت تجویز شوند؛ بنابراین، بهتر است در صورت مشاهده‌ی هرگونه عوارض مثل تعریق، لرز، تپش قلب زیاد و تاری‌دید به پزشک مراجعه کنید.

کاناگلیفلوزین (Invokana)

این دارو به همراه تغذیه‌ی سالم و ورزش منظم می‌تواند به کنترل سطح قند خون کمک کند. کاناگلیفلوزین داروی تجویزی برای افراد مبتلا به دیابت نوع دو و بیماری قلبی است که به‌منظور کاهش احتمال حمله‌ی قلبی و سکته تجویز می‌شود. همچنین، مصرف این دارو در افراد دیابتی مبتلا به بیماری کلیوی نیازِ به دیالیز را کاهش می‌دهد.

کاناگلیفلوزین-متفورمین

ترکیب دارو‌های کاناگلیفلوزین و متفورمین می‌تواند نتیجه‌ی قابل‌توجهی در مدیریت سطح قند خون و کاهش عوارض ناشی از دیابت داشته باشد. کاناگلیفلوزین، احتمال خطر ابتلا به حمله‌ی قلبی و سکته را کاهش می‌دهد و متفورمین، پاسخ بدن نسبت به انسولین را بهبود می‌بخشد.

داپاگلیفلوزین (Farxiga)

این دارو همانند کاناگلیفلوزین عمل می‌کند. داپاگلیفلوزین با افزایش خروج قند و سدیم از کلیه‌ها برای درمان بیماری‌های کلیوی و نارسایی قلبی نیز تجویز می‌شود. مصرف این دارو گاهی اوقات ممکن است با دفع دردناک ادرار همراه باشد. در صورت مشاهده‌ی این‌چنین علائمی حتماً پزشک خود را مطلع کنید.

دولاگلوتاید (Xigduo XR)

این دارو برای افراد مبتلا به دیابت نوع دو تجویز می‌شود. کنترل سطح قند خون با مصرف دولاگلوتاید می‌تواند از آسیب کلیوی، نابینایی، آسیب اعصاب و کاهش میل جنسی جلوگیری کند. مصرف داروی دولاگلوتاید خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را در این افراد کاهش می‌دهد.

امپاگلیفلوزین (جاردیانس)

امپاگلیفلوزین میزان قند و سدیم دفع‌شده از کلیه‌ها را افزایش می‌دهد؛ بنابراین هم موجب کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت دو و هم حفظ سلامت کلیه‌ها می‌شود. احتمال بروز عفونت‌های جدید در نواحی تناسلی با مصرف این دارو وجود دارد؛ بنابراین، در صورت مشاهده‌ی هرگونه تغییر در ناحیه‌ی تناسلی خود به پزشک اطلاع دهید.

امپاگلیفلوزین-لیناگلیپتین (گلایزامبی)

ترکیب دارو‌های امپاگلیفلوزین و لیناگلیپتین به همراه رژیم غذایی سالم و ورزش منظم می‌تواند برای افراد مبتلا به دیابت نوع دو معجزه کند. این دارو‌ها نه ‌تنها از بروز عوارض جدی دیابت جلوگیری می‌کنند بلکه، لیناگلیپتین با تولید مواد طبیعی به اسم اینکرتین‌ها موجب افزایش سطح انسولین در بدن نیز می‌شود.

امپاگلیفلوزین-متفورمین

ترکیب دو داروی امپاگلیفلوزین و متفورمین به‌عنوان synjardy نیز شناخته شده و موجب کاهش قند خون در افراد دیابتی می‌شود. ترکیب این دو دارو می‌تواند میزان قندی که به سمت معده و روده‌ها جریان می‌یابد را کاهش دهد. احتمال کم‌آب شدن در اثر مصرف این دارو وجود دارد؛ بنابراین، در صورت مصرف این دارو حتماً به مقدار کافی آب بنوشید.

ارتوگلیفلوزین (steglatro)

ارتوگلیفلوزین با افزایش میزان قند دفع‌شده از کلیه‌ها می‌تواند به کنترل سطح قند خون بالا کمک کند. برای دریافت نتیجه از این دارو باید آن را به ‌صورت منظم و صبح‌هنگام مصرف کرد. دوز مصرفی بسته به بیماری و نحوه‌ی پاسخ فرد به درمان تجویز می‌شود.

ارتوگلیفلوزین-متفورمین (segluromet)

مدیریت مناسب دیابت با مصرف ترکیب دارو‌های ارتوگلیفلوزین و متفورمین امکان‌پذیر است. مصرف این دو دارو معمولاً دو‌بار در طول روز توصیه می‌شود که دوز آن وابسته به فاکتور‌های مختلف است. برای پیشگیری از بیماری کلیوی، در صورت مصرف این دارو حتماً باید بدن را هیدراته نگه داشت.

ارتوگلیفلوزین-سیتاگلیپتین

ترکیب دو داروی ارتوگلیفلوزین و سیتاگلیپتین به‌عنوان steglujan نیز شناخته می‌شود که تأثیر مثبتی در کنترل سطح قند خون افراد مبتلا به دیابت نوع دو دارد. ارتوگلیفلوزین با افزایش دفع قند‌ها از کلیه و سیتاگلیپتین با افزایش تولید اینکرتین‌ها به حفظ تعادل در سطح گلوکز خون کمک می‌کند.

اکسناتید (Byetta)

اکسناتید نیز مانند سایر دارو‌های ذکر‌شده برای کنترل قند خون بالا تجویز می‌شود. اکسناتید نوعی داروی دیابت است که اثر مشابهی با هورمون طبیعی بدن  یعنی اینکرتین دارد. این دارو باعث افزایش ترشح انسولین و کاهش قند تولید شده در کبد می‌شود. همچنین، اکسناتید در کاهش قند جذب‌شده از مواد غذایی و اشتها نیز مؤثر است.

اکسناتید ER (Bydureon BCise)

اکسناتید به ‌تنهایی و یا به همراه سایر دارو‌ها در کاهش قند خون مؤثر است. با این که این داروی تزریقی، به افزایش سطح انسولین در بدن کمک می‌کند ولی جایگزینی برای درمان با انسولین نیست.

گلیمپراید (Amaryl)

گلیمپراید جزء دسته‌ای از دارو‌ها به اسم سولفونیل‌اروه‌هاست که با افزایش ترشح انسولین طبیعی در بدن به کاهش قند خون کمک می‌کند. این داروی خوراکی را بهتر است همراه با صبحانه مصرف کرد. برای کاهش احتمال بروز عوارض این دارو، مصرف آن با دوز‌های پایین آغاز شده و به‌تدریج افزایش داده می‌شود.

گلی‌پیزاد (Glucotrol)

گلی‌پیزاد نیز همانند گلیمپراید جزء دارو‌های سولفونیل‌اوره است و موجب افزایش ترشح انسولین در بدن می‌شود. با مصرف منظم این دارو طبق تجویز پزشک، می‌توان خطر مواجهه با حمله‌ی قلبی و سکته‌ی مغزی را کاهش داد. بهتر است این دارو نیم‌ساعت قبل از صبحانه مصرف شود.

گلی‌پیزاد-متفورمین (Metaglip)

ترکیب دارو‌های گلی‌پیزاد و متفورمین می‌تواند پاسخ بدن نسبت به انسولین را بهبود بخشد. کنترل قند خون با مصرف این دارو‌ها می‌تواند از آسیب کلیه و اعصاب جلوگیری کند. در صورتی که داروی دیابت دیگری مصرف می‌کنید، بهتر است آن را با پزشک در میان بگذارید تا در صورت صلاح‌دید مصرف آن را قطع نماید.

دیابت پایان راه نیست!

دیابت، بیماری خطرناک و شایعی است که در کشورهای خاورمیانه از هر ۶ نفر، یک نفر به آن مبتلاست و یک‌سوم از این افراد، اطلاعی از بیماری خود ندارند.

اما این بیماری خطرناک و مادام‌العمر، در صورت تشخیص به‌موقع و رعایت دستورالعمل‌های پزشک، کاملا قابل‌کنترل است. به‌عنوان یک فرد دیابتی می‌توانید مانند افراد عادی از یک زندگی سالم و بدون محدودیت لذت ببرید، به‌شرطی که توصیه‌های پزشک را در مورد نظارت و درمان به‌درستی انجام دهید و تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که نه تنها برای دیابت، بلکه برای سلامت عمومی شما نیز مفید هستند و محدودیتی برای شما ایجاد نمی‌کنند.

مجله سلامت دیابت که در حال مطالعه بخشی از آن هستید، اختصاص به معرفی جنبه‌های مختلف این بیماری دارد. توصیه می‌کنیم این مجله را از ابتدا مرور کنید تا در مسیر مبارزه با دیابت موفق‌ باشید.

← مجله سلامت دیابت

مجله تخصصی سلامت دیابت | تهیه و انتشار توسط تیم تولید محتوای تدبیرنگر | با تأییدیه علمی آزمایشگاه نانوی ارومیه