آشنایی با

مشکلات جنسی ناشی از دیابت در خانم‌ها

اگر سطح قند خون به مدت طولانی بالا باشد می‌تواند باعث ایجاد مشکلاتی در رابطه‌ی جنسی شود که به آن اختلال عملکرد جنسی می‌گویند.

چه به دیابت مبتلا باشید چه نباشید، مشکلات جنسی تقریباً برای همه در یک مقطع زمانی اتفاق می‌افتد. البته ابتلا به دیابت به این معنی نیست که قطعاً مشکلی در برقراری رابطه خواهید داشت. اما افراد مبتلا به دیابت بیشتر در معرض خطر اختلال عملکرد جنسی هستند.

این یکی از عوارض ناشی از دیابت است که به سطح قند، فشار و چربی خون بالا (کلسترول) نیز ارتباط دارد.

انجام

انواع تست‌های تخصصی دیابت در ارومیه

مرکز آزمایشگاهی نانو، یک مرکز مجهز تشخیصی در ارومیه است که آمادگی پذیرش و انجام کلیه‌ی آزمایش‌های مربوط به دیابت را داراست.

  • glucosemeter

    غربالگری دیابت

    یک‌سوم از افراد دیابتی، اطلاعی از بیماری ندارند. برای تشخیص زودهنگام دیابت چه باید کرد؟

  • test-tube-1

    آزمایش HbA1c (A1c)

    تعیین میانگین سطح قند خون در ۲ تا ۳ ماه گذشته برای تشخیص ابتلا به پیش‌دیابت و دیابت

  • data

    تست‌های روتین دیابت

    معاینات و آزمایش‌های منظم ضروری برای افراد مبتلا به دیابت و پیش‌دیابت برای کنترل بیماری

خشکی واژن

داشتن سطح قند خون بالا می‌تواند به رگ‌های خونی و اعصاب به‌خصوص به رگ‌ها و اعصاب موجود در اندام‌های جنسی آسیب برساند. قند خون بالا می­تواند میزان جریان خون به اندام‌های جنسی را محدود کند؛ بنابراین، ممکن است تمایل به برقراری رابطه را از دست بدهید. به این معنی که هم از نظر جنسی و هم از نظر فیزیکی به‌سختی برانگیخته می‌شوید.

در اینجا در مورد مشکلات جنسی که می‌تواند خانم‌ها را تحت‌تأثیر قرار دهد، صحبت خواهیم کرد. این اطلاعات می‌تواند در مدیریت هر‌گونه مشکلی که ممکن است در حال حاضر داشته باشید، یا کاهش خطر ابتلا به آنها در آینده کمک کند.

زمانی که به دیابت مبتلا هستید، خشکی واژن می‌تواند زیاد اتفاق بیفتد. قند خون بالا می‌تواند باعث آسیب به رگ‌های خونی در واژن شود که این منجر به خشکی واژن می‌شود. در نتیجه، رابطه‌ی جنسی می‌تواند بسیار دردناک باشد. همچنین محدود شدن جریان خون و آسیب عصبی منجر به کاهش تحریک‌پذیری فرد می‌شود.

برخی از داروها نیز می‌توانند احتمال خشکی واژن را افزایش دهند، از جمله دارو‌های ضد‌افسردگی و قرص‌های فشار خون. همچنین، خشکی واژن احتمالاً منشأ روانی نیز دارد که نیابد به آن بی‌توجه ماند.

روان‌کننده‌های مختلفی وجود دارند که می‌توانند به درمان خشکی واژن کمک کنند. می‌توانید آنها را از داروخانه‌ی محلی خریداری کنید. ممکن است بابت خرید این نوع روان‌کننده‌ها کمی خجالت بکشید، اما به یاد داشته باشید که خشکی واژن بسیار رایج است و روان کننده‌ها باید به کاهش درد رابطه جنسی کمک کنند.

رابطه جنسی دردناک و خشکی واژن بر میزان تمایل شما برای داشتن رابطه‌ی جنسی نیز تأثیر می‌گذارد، که برخی از افراد آن را کاهش میل جنسی می‌نامند.

برفک

برفک نوعی عفونت قارچی است و بیشتر در زنان دیده می‌شود. برفک عفونت مقاربتی (STI) نیست، اما می‌تواند در طول رابطه جنسی منتقل شود. هر کسی ممکن است به آن مبتلا شود، اما در صورت ابتلا به دیابت و بالا بودن سطح قند خون احتمال ابتلا به آن بیشتر است. به این دلیل که قند زیاد موجود در ادرار بستر مناسبی برای رشد باکتری‌هایی است که باعث رشد برفک می‌شوند.

برخی از علائم برفک به شرح زیر است:

  • double-check-1

    خارش و درد در اطراف ورودی واژن

  • double-check-1
    ترشحاتی که ممکن است سفید، غلیظ یا رقیق و آبکی باشند
  • double-check-1
    درد در هنگام برقراری رابطه‌ی جنسی
  • double-check-1
    سوزش هنگام ادرار کردن

با نگه‌داشتن سطح قند خون نزدیک به محدوده‌ی هدف، تمیز نگه داشتن واژن (از ژل‌های دوش یا دستمال مرطوب کننده‌ی معطر استفاده نکنید) و پوشیدن لباس زیر گشاد، مانع ابتلا به برفک شوید.

عفونت مقاربتی (STI)

در صورت ابتلا به دیابت احتمال بروز عفونت مقاربتی افزایش نمی‌یابد.

اگر با فردی که به بیماری مقاربتی مبتلا است رابطه جنسی داشته باشید و از کاندوم استفاده نکنید، ممکن است به STI مبتلا شوید. اما مطمئن باشید که دیابت ربطی به آن ندارد.

ممکن است متوجه نشوید که به بیماری مقاربتی مبتلا هستید زیرا برخی از بیماری‌ها علائمی ندارند؛ بنابراین، از کاندوم استفاده کنید تا شانس ابتلا به عفونت مقاربتی را به حداقل برسانید. اگر سؤالی در این‌باره یا در مورد نوع کاندوم مناسب خود دارید، با پزشک مربوطه مشورت کنید.

عفونت دستگاه ادراری (UTI)

عفونت دستگاه ادراری زمانی اتفاق می‌افتد که لوله‌هایی که از کلیه‌ها به مثانه (مجاری ادراری) می‌روند، دچار عفونت شوند. عفونت در قسمت تحتانی دستگاه ادراری سیستیت (cystitis) نامیده می‌شود.

UTI در خانم‌ها شایع‌تر است و اگر قند خون بالا باشد، احتمال ابتلا به آن بیشتر است. به این دلیل که قند زیاد در ادرار می‌تواند به رشد باکتری‌ها کمک کند.

سیستیت می‌تواند علائمی مانند موارد زیر را داشته باشد:

  • double-check-1
    درد هنگام ادرار کردن
  • double-check-1
    تکرر ادرار
  • double-check-1
    درد در ناحیه‌ی پایین شکم

عفونت‌های مجاری ادراری از طریق رابطه‌ی جنسی منتقل نمی‌شوند، اما رابطه‌ی جنسی یکی از راه‌هایی است که باکتری‌های روده می‌توانند وارد دستگاه ادراری شوند. داشتن رابطه‌ی جنسی در زمان ابتلا به سیستیت می‌تواند به مثانه فشار وارد کند که احتمال دارد بسیار دردناک باشد. رابطه‌ی جنسی نیز یکی از علل شایع عفونت مثانه در زنان است.

در صورت ابتلا به سیستیت، می‌توانید با مصرف داروی پاراستامول یا ایبوپروفن و با نوشیدن آب فراوان آن را درمان کنید. همچنین، بهتر است تا زمانی که احساس بهتری نداشته باشید رابطه‌ی جنسی نداشته باشید. درمان را هر چه سریع‌تر شروع کنید، زیرا ممکن است به واژینیت (vaginitis) تبدیل شود. همچنین، می‌توانید با نگه داشتن سطح قد خون در سطح هدف از ابتلا به عفونت ادراری جلوگیری کنید. علاوه‌بر این، مایعات زیادی بنوشید و در صورت نیاز رفتن به دستشویی، ادرار خود را نگه ندارید.

احساسات و دریافت حمایت

احساس شما می‌تواند تأثیر زیادی بر نحوه‌ی انجام رابطه‌ی جنسی داشته باشد. اگر در مورد مشکل جنسی که دارید خجالت می‌کشید یا نگران هستید، این می‌تواند بسیار سخت باشد و باعث شود که تمایلی به برقراری رابطه‌ی جنسی نداشته باشید.

اگر احساس راحتی می‌کنید، برای مشاوره و پشتیبانی بیشتر با پزشک خود صحبت کنید.

دیابت پایان راه نیست!

دیابت، بیماری خطرناک و شایعی است که در کشورهای خاورمیانه از هر ۶ نفر، یک نفر به آن مبتلاست و یک‌سوم از این افراد، اطلاعی از بیماری خود ندارند.

اما این بیماری خطرناک و مادام‌العمر، در صورت تشخیص به‌موقع و رعایت دستورالعمل‌های پزشک، کاملا قابل‌کنترل است. به‌عنوان یک فرد دیابتی می‌توانید مانند افراد عادی از یک زندگی سالم و بدون محدودیت لذت ببرید، به‌شرطی که توصیه‌های پزشک را در مورد نظارت و درمان به‌درستی انجام دهید و تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که نه تنها برای دیابت، بلکه برای سلامت عمومی شما نیز مفید هستند و محدودیتی برای شما ایجاد نمی‌کنند.

مجله سلامت دیابت که در حال مطالعه بخشی از آن هستید، اختصاص به معرفی جنبه‌های مختلف این بیماری دارد. توصیه می‌کنیم این مجله را از ابتدا مرور کنید تا در مسیر مبارزه با دیابت موفق‌ باشید.

← مجله سلامت دیابت

مجله تخصصی سلامت دیابت | تهیه و انتشار توسط تیم تولید محتوای تدبیرنگر | با تأییدیه علمی آزمایشگاه نانوی ارومیه