آشنایی با

آزمایش‌های کلسترول برای افراد دیابتی و نحوه‌ی کنترل کلسترول

زمانی که به دیابت مبتلا هستید، احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی بیشتر است. به همین دلیل، باید حداقل سالی یک‌بار سطح کلسترول و تری‌گلیسیرید (نوعی چربی خون) خود را بررسی کنید. یک آزمایش خون ساده تمام چیزی است که نیاز دارید.

قانون طلایی: سطح کلسترول LDL (بد) خود را پایین و سطح (خوب) HDL خود را بالا نگه دارید.

انجام

انواع تست‌های تخصصی دیابت در ارومیه

مرکز آزمایشگاهی نانو، یک مرکز مجهز تشخیصی در ارومیه است که آمادگی پذیرش و انجام کلیه‌ی آزمایش‌های مربوط به دیابت را داراست.

  • glucosemeter

    غربالگری دیابت

    یک‌سوم از افراد دیابتی، اطلاعی از بیماری ندارند. برای تشخیص زودهنگام دیابت چه باید کرد؟

  • test-tube-1

    آزمایش HbA1c (A1c)

    تعیین میانگین سطح قند خون در ۲ تا ۳ ماه گذشته برای تشخیص ابتلا به پیش‌دیابت و دیابت

  • data

    تست‌های روتین دیابت

    معاینات و آزمایش‌های منظم ضروری برای افراد مبتلا به دیابت و پیش‌دیابت برای کنترل بیماری

کلسترول چیست؟

در حقیقت، بدن به مقداری کلسترول نیاز دارد. اما اغلب افراد، به مقدار زیاد کلسترول بد و به مقدار کم کلسترول خوب را در بدن خود دارند. با گذشت زمان، این امر می‌تواند منجر به تشکیل پلاک در شریان‌ها شود که در این حالت فضای کمتری برای جریان خون باقی می‌ماند.

انسداد عروق قلب باعث درد در قفسه‌ی سینه، حمله‌ی قلبی یا سکته می‌شوند.

کلسترول HDL (خوب) به بدن کمک می‌کند تا از شر کلسترول LDL (بد) خلاص شود. هر چه سطح HDL بالاتر باشد، بهتر است.

نوع دیگری از چربی خون به نام تری‌گلیسیرید نیز احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد، هرچند که این نوع چربی با کلسترول یکسان نیست. اما بهتر است سطح آن را نیز پایین نگه دارید.

چه‌چیزی بر سطح کلسترول تأثیر می‌گذارد؟

  • double-check-1
    رژیم غذایی: چربی اشباع‌شده در غذا‌هایی که می‌خورید، سطح کلسترول (بد) را افزایش می‌دهد.
  • double-check-1
    وزن: وزن اضافی باعث افزایش کلسترول و ابتلا به بیماری‌های قلبی می‌شود.
  • double-check-1
    ورزش: به‌طور مرتب ورزش کنید، زیرا می‌تواند سطح کلسترول (بد) را کاهش و سطح کلسترول (خوب) را افزایش دهد.
  • double-check-1
    ژن: ژن‌ها نیز بر میزان کلسترول بدن تأثیرگذارند.
  • double-check-1
    علل دیگر: برخی داروها و بیماری‌ها نیز می‌توانند سطح کلسترول را افزایش دهند. تری‌گلیسیرید بالا می‌تواند ناشی از دیابت یا مشکلات تیروئید باشد.

سطح کلسترول چه‌قدر باید باشد؟

آزمایش خون تنها چیزی است که سطح کلسترول را نشان می‌دهد.

پزشک ممکن است توصیه کند که ۸ تا ۱۲ ساعت قبل از انجام آزمایش ناشتا باشید تا تری‌گلیسیرید، LDL، HDL و کلسترول تام را اندازه‌گیری کند. یا ممکن است با آزمایشی شروع کنید که سطح کلسترول را بدون نیاز به ناشتایی نشان دهد.

تغییراتی در سبک زندگی می‌تواند مفید باشد

بسیاری از عواملی که به دیابت کمک می‌کنند، در کاهش کلسترول، تری‌گلیسیرید و محافظت از قلب نیز مؤثر هستند.

از رژیم غذایی سالم پیروی کرده و از مصرف چربی‌های اشباع‌شده و ترانس خودداری کنید. در عوض، از چربی‌های غیر‌‌اشباع، مانند روغن کانولا، روغن زیتون یا مارگارین مایع استفاده کنید. میوه، سبزیجات، لوبیا، آجیل و دانه‌ها، فیبر، اسیدهای چرب امگا ۳ و استانول‌ها و استرول‌های گیاهی را بیشتر مصرف کنید. آنها دارای مواد مغذی هستند و می‌توانند مقدار کلسترول را کاهش دهند.

اگر سیگار می‌کشید، آن را ترک کنید. سیگار کلسترول HDL (خوب) را کاهش می‌دهد. با ترک مصرف سیگار، سطح کلسترول خون دوباره افزایش می‌یابد.

کاهش وزن اضافی نیز به کاهش کلسترول بد و تری‌گلیسیرید زیاد کمک می‌کند.

ورزش کنید! فقط ۳۰ دقیقه ورزش در روز می‌تواند به افزایش کلسترول خوب، کاهش سطح تری‌گلیسیرید، بهبود دیابت، تناسب اندام و کاهش فشار خون بالا کمک کرده و شانس ابتلا به بیماری‌های قلبی را کاهش دهد.

آیا به مصرف دارو نیاز دارم؟

برخی از افراد که در سبک زندگی خود تغییرات سالم ایجاد کرده‌اند نیز باید برای کاهش سطح کلسترول دارو مصرف کنند. معمولاً پزشکان درمان را با نوعی دارو به نام استاتین شروع می‌کنند.

اگر به دیابت مبتلا هستید و بین ۴۰ تا ۷۵ سال سن دارید، پزشک ممکن است به شما توصیه کند که دوز متوسطی از استاتین را همراه با تغییراتی در سبک زندگی مصرف کنید. این به کاهش احتمال بروز بیماری‌های قلبی یا حمله‌ی قلبی کمک می‌کند.

اگر هم به دیابت مبتلا هستید و هم چربی و کلسترول تجمع‌یافته در شریان‌های خود دارید (بیماری به نام تصلب شرایین)، پزشک از شما می‌خواهد که دوز بالاتری از استاتین را همراه با ایجاد تغییراتی در سبک زندگی خود مصرف کنید. این به کاهش احتمال حمله‌ی قلبی یا دیگر مشکلات تهدید‌کننده‌ی زندگی کمک می‌کند.

دیابت پایان راه نیست!

دیابت، بیماری خطرناک و شایعی است که در کشورهای خاورمیانه از هر ۶ نفر، یک نفر به آن مبتلاست و یک‌سوم از این افراد، اطلاعی از بیماری خود ندارند.

اما این بیماری خطرناک و مادام‌العمر، در صورت تشخیص به‌موقع و رعایت دستورالعمل‌های پزشک، کاملا قابل‌کنترل است. به‌عنوان یک فرد دیابتی می‌توانید مانند افراد عادی از یک زندگی سالم و بدون محدودیت لذت ببرید، به‌شرطی که توصیه‌های پزشک را در مورد نظارت و درمان به‌درستی انجام دهید و تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که نه تنها برای دیابت، بلکه برای سلامت عمومی شما نیز مفید هستند و محدودیتی برای شما ایجاد نمی‌کنند.

مجله سلامت دیابت که در حال مطالعه بخشی از آن هستید، اختصاص به معرفی جنبه‌های مختلف این بیماری دارد. توصیه می‌کنیم این مجله را از ابتدا مرور کنید تا در مسیر مبارزه با دیابت موفق‌ باشید.

← مجله سلامت دیابت

مجله تخصصی سلامت دیابت | تهیه و انتشار توسط تیم تولید محتوای تدبیرنگر | با تأییدیه علمی آزمایشگاه نانوی ارومیه