آشنایی با

مراقبت‌های قبل و بعد از زایمان برای مادران مبتلا به دیابت بارداری

زمانی که خانمی به دیابت بارداری مبتلاست، اطلاع و آگاهی از مراقبت‌ها در هر دوره از جمله بارداری، زایمان، تولد و حتی پس از تولد نوزاد ضروری است.

خانم‌هایی که با دیابت بارداری درگیر هستند باید نسبت به سایر مادران باردار بیشتر به پزشک مراجعه کرده و از انجام آزمایش‌ها و اسکن‌ها غافل نشوند.

همچنین، توصیه می‌کنیم در طول دوره‌ی بارداری خود، هر یک یا دو هفته یک‌بار با تیم پزشکی و کنترل دیابت ارتباط بگیرید.

فهرست بررسی

تیم پزشکی و مراقبت از دیابت باید از ارائه‌ی مراقبت‌ها و اطلاعات لازم در طی این دوره اطمینان حاصل کنند. آنها باید:

  • double-check-1
    در مورد دیابت بارداری اطلاعات کافی را ارائه داده و در مورد نحوه‌ی درمان آن توضیح بدهند.
  • double-check-1
    به خانم‌های باردار دستگاه گلوکومتر اعطا کرده، نحوه‌ی کار با آن را آموزش داده و سطح گلوکز هدف را تعیین کنند.
  • double-check-1
    اعضای تیم پزشکی را معرفی کرده و در مورد کار هر یک از اعضاء توضیحات لازم را ارائه دهند.
  • double-check-1
    خانم‌های مبتلا به دیابت بارداری را برای دریافت برنامه‌ی غذایی و فعالیت جسمانی مناسب به متخصص تغذیه ارجاع دهند.
  • double-check-1
    نحوه‌ی درمان قند خون پایین یا بالا را توضیح بدهند.

بیشترین بهره را از قرارملاقات خود با پزشک ببرید

یکی از مهم‌ترین کار‌هایی که برای اطمینان از سپری کردن بارداری سالم باید انجام داد، مراجعه‌ی منظم به پزشک است. با مراجعه به پزشک علاوه‌بر دریافت اطلاعات ضروری می‌توانید در مورد پاره‌ای از مسائل نیز آموزش ببینید. همچنین، در طی این دوره امکان مشورت با ماما یا پزشک در مورد نگرانی‌های خود وجود دارد.

قبل از مراجعه به پزشک

در مورد اطلاعاتی که تمایل به آگاهی از آنها را دارید، تصمیم بگیرید و سؤال‌های خود را یادداشت کنید. بهتر است فهرستی از سطح قند خون و دارو‌های مصرفی خود تهیه کنید.

در مورد آزمایش‌های لازم قبل از مراجعه به پزشک سؤال کنید.

از پزشک خود در مورد لزوم به همراه داشتن چیزی مثل نمونه‌ی ادرار با خود سؤال کنید.

در حین مراجعه به پزشک

به پزشک گوش داده و از سؤال کردن خجالت نکشید. در صورتی که متوجه موضوعی نشدید، حتماً سؤال کنید.

در مورد گفته‌های پزشک می‌توانید نُت‌برداری کنید.

در مورد نتیجه‌ی آزمایش و معنی آنها از پزشک سؤال کنید.

برای ارائه‌ی پرسش‌‌های بهتر و به خاطر سپردن گفته‌های پزشک، با همراهِ خود به پزشک مراجعه کنید.

در مورد اتفاقاتی که در مرحله‌ی بعد ممکن است رخ بدهد با تیم پزشکی خود برنامه‌ریزی کنید.

بعد از مراجعه به پزشک

تاریخ مراجعه‌ی بعدی خود را در تلفن همراه یا تقویم یادداشت کنید. در مورد هر چیزی که باید قبل از مراجعه‌ی بعدی خود انجام بدهید، نُت‌برداری کنید.

انجام

انواع تست‌های تخصصی دیابت در ارومیه

مرکز آزمایشگاهی نانو، یک مرکز مجهز تشخیصی در ارومیه است که آمادگی پذیرش و انجام کلیه‌ی آزمایش‌های مربوط به دیابت را داراست.

  • glucosemeter

    غربالگری دیابت

    یک‌سوم از افراد دیابتی، اطلاعی از بیماری ندارند. برای تشخیص زودهنگام دیابت چه باید کرد؟

  • test-tube-1

    آزمایش HbA1c (A1c)

    تعیین میانگین سطح قند خون در ۲ تا ۳ ماه گذشته برای تشخیص ابتلا به پیش‌دیابت و دیابت

  • data

    تست‌های روتین دیابت

    معاینات و آزمایش‌های منظم ضروری برای افراد مبتلا به دیابت و پیش‌دیابت برای کنترل بیماری

چه اتفاقاتی در طول زایمان رخ می‌دهد؟

برای مادران مبتلا به دیابت بارداری، توصیه می‌شود زایمان خود را در بیمارستان انجام بدهند؛ زیرا رفع هرگونه مشکل در این محیط راحت‌تر است. همچنین، در صورتی که این بهترین گزینه برای شما قبل از هفته‌ی ۴۱‌ام باشد، زایمان القاء شده و یا از سزارین کمک گرفته می‌شود. لازم به ذکر است، در صورت مواجهه‌ی مادر باردار با عوارضی مثل فشار خون بالا و یا بزرگ بودن جنین، زایمان زودتر از این مدت زمان نیز انجام می‌گیرد.

در طول زایمان، سطح قند خون با دقت مورد سنجش قرار می‌گیرد. در صورتی که سطح قند خون در محدوده‌ی ۴ تا ۷ mmol/l نباشد، تزریق وریدی انجام می‌گیرد.

چه اتفاقی درست پس از زایمان رخ می‌دهد؟

پس از زایمان، مادر و نوزاد با دقت تحت‌نظارت قرار می‌گیرند. در زیر به مواردی که ممکن است پس از زایمان رخ بدهد، اشاره شده است:

  • double-check-1

    نوزاد در کنار مادر خود باقی می‌ماند مگر این که تیم پزشکی نگران وجود مشکلی در او باشند. در صورت وجود مشکل خاص، نوزاد به بخش ویژه‌ای به اسم «واحد نوزادان» برده می‌شوند.

  • double-check-1
    درست پس از زایمان (تا نیم‌ساعت پس از تولد) به نوزاد باید شیر داده شود. سپس هر ۲ یا ۳ ساعت یک‌بار به او شیر داده می‌شود.
  • double-check-1
    سطح قند خون نوزاد نیز به‌طور منظم مورد سنجش قرار می‌گیرد تا از کاهش سطح آن جلوگیری شود.
  • double-check-1

    مادر و نوزاد باید حداقل به‌مدت ۲۴ ساعت پس از زایمان در بیمارستان باقی بمانند. این به علت مطمئن شدن پزشک از سطح قند خون نوزاد و تغذیه‌ی درست اوست.

پس از متولد شدن نوزاد تکلیف مادران باردار چیست؟

سطح قند خون بسیاری از خانم‌ها پس از زایمان به سطح عادی بازمی‌گردد؛ بنابراین، در صورتی که داروی دیابت مثل انسولین مصرف می‌کنید، درست پس از زایمان به توصیه‌ی پزشک مصرف آنها را قطع خواهید کرد.

در برخی موارد، بارداری، حضورِ دیابتی که از قبل در فردی وجود داشت را پوشش می‌دهد؛ بنابراین، احتمالاً نیاز به ادامه‌ی روند درمان است.

پس از دیابت بارداری، احتمال بروز آن در بارداری‌های بعدی بسیار بالاست. در صورتی که قصد بارداری مجدد دارید، احتمالاً انجام آزمایش‌های ویژه برای دیابت توصیه خواهد شد. لازم به ذکر است که در این شرایط احتمال مواجهه با دیابت نوع دو بالاست.

برای کاهش خطر:

  • double-check-1

    از سنجش منظم سطح قند خون خود اطمینان حاصل کنید. این شامل انجام آزمایش ۶ الی ۱۳ هفته پس از زایمان و همچنین تست سالانه برای اطمینان از بازگشت سطح قند خون به محدوده‌ی نرمال است.

  • double-check-1
    به نشانه‌ها و علائم دیابت توجه کرده و در صورت نگرانی به پزشک مراجعه کنید.
  • double-check-1

    در طول بارداری‌های بعدی، از سابقه‌ی دیابت بارداری خود با پزشک صحبت کنید. در این شرایط احتمالاً نیاز به نظارت بر سطح قند خون و یا تست تحمل گلوکز خوراکی (OGTT) است. در صورتی که نتایج حاصل از اولین آزمایش OGTT نرمال باشد، آزمایش دوم در هفته‌های بعدی بارداری انجام خواهد گرفت.

  • double-check-1

    برای حفظ وزن ایده‌آل، تلاش کنید تا تغذیه‌ی سالم فعالیت جسمانی منظم داشته باشید. این اقدامات به کاهش خطر ابتلا به دیابت بارداری در طول بارداری‌های بعدی و همچنین دیابت نوع دو در آینده کمک می‌کند.

حمایت عاطفی پس از بارداری

برخی از خانم‌ها ممکن است پس از زایمان احساس ناراحتی، اضطراب و یا حالت غم‌انگیزی پیدا کنند. پزشک باید در مورد احساس مادر پس از زایمان با او صحبت کند.

در صورتی که این احساسات بیش از ۲ هفته دوام داشتند، احتمالاً مادر به افسردگی پس از زایمان مبتلا شده است. علائم این نوع افسردگی شامل احساس ناراحتی و ناخوشی به مدت طولانی، احساس خستگی، نداشتن خواب باکیفیت و احساس عدم‌توانایی در مراقبت از نوزادِ تازه متولد‌شده است.

در صورتی که فکر می‌کنید با افسردگی پس از زایمان مواجه شده‌اید، بهتر است با پزشک، ماما یا تیم مراقبتی خود در این باره صحبت کنید. آنها قادر به ارائه‌ی برنامه‌ی درمانی و حمایتی خواهند بود. لازم است توجه کنید که این مشکل هر چه‌قدر زود‌تر تشخیص داده شود، بهبودی از آن سریع‌تر خواهد بود.

دیابت پایان راه نیست!

دیابت، بیماری خطرناک و شایعی است که در کشورهای خاورمیانه از هر ۶ نفر، یک نفر به آن مبتلاست و یک‌سوم از این افراد، اطلاعی از بیماری خود ندارند.

اما این بیماری خطرناک و مادام‌العمر، در صورت تشخیص به‌موقع و رعایت دستورالعمل‌های پزشک، کاملا قابل‌کنترل است. به‌عنوان یک فرد دیابتی می‌توانید مانند افراد عادی از یک زندگی سالم و بدون محدودیت لذت ببرید، به‌شرطی که توصیه‌های پزشک را در مورد نظارت و درمان به‌درستی انجام دهید و تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که نه تنها برای دیابت، بلکه برای سلامت عمومی شما نیز مفید هستند و محدودیتی برای شما ایجاد نمی‌کنند.

مجله سلامت دیابت که در حال مطالعه بخشی از آن هستید، اختصاص به معرفی جنبه‌های مختلف این بیماری دارد. توصیه می‌کنیم این مجله را از ابتدا مرور کنید تا در مسیر مبارزه با دیابت موفق‌ باشید.

← مجله سلامت دیابت

مجله تخصصی سلامت دیابت | تهیه و انتشار توسط تیم تولید محتوای تدبیرنگر | با تأییدیه علمی آزمایشگاه نانوی ارومیه