استرس و دیابت چه تأثیری بر یکدیگر دارند؟

استرس باعث دیابت نمی‌شود، اما می‌تواند بر سطح قند خون و نحوه مراقبت از بیماری شما تأثیر بگذارد.

داشتن دیابت و مدیریت آن در کنار فراز و نشیب‌های عادی زندگی، خود می‌تواند عامل استرس باشد. زندگی با این بیماری همیشه آسان نیست و زمانی که بسیاری از مردم آن را درک نمی‌کنند، ممکن است سخت‌تر شود.

شما نمی‌توانید از موقعیت‌های استرس‌زا اجتناب کنید، اما کارهایی وجود دارد که می‌توانید انجام دهید تا راحت‌تر با آن کنار بیایید. این به جلوگیری از ایجاد استرس و تأثیر بر سلامت عاطفی شما کمک می کند.

انجام

انواع تست‌های تخصصی دیابت در ارومیه

مرکز آزمایشگاهی نانو، یک مرکز مجهز تشخیصی در ارومیه است که آمادگی پذیرش و انجام کلیه‌ی آزمایش‌های مربوط به دیابت را داراست.

  • glucosemeter

    غربالگری دیابت

    یک‌سوم از افراد دیابتی، اطلاعی از بیماری ندارند. برای تشخیص زودهنگام دیابت چه باید کرد؟

  • test-tube-1

    آزمایش HbA1c (A1c)

    تعیین میانگین سطح قند خون در ۲ تا ۳ ماه گذشته برای تشخیص ابتلا به پیش‌دیابت و دیابت

  • data

    تست‌های روتین دیابت

    معاینات و آزمایش‌های منظم ضروری برای افراد مبتلا به دیابت و پیش‌دیابت برای کنترل بیماری

استرس چیست؟

استرس نحوه واکنش بدن و ذهن شما نسبت به موقعیت‌های جدید یا دشوار است. ممکن است چیزی کوتاه مدت باشد، مانند نگرانی در مورد ارائه‌ای که روز بعد در محل کار انجام می‌دهید. یا رفتن به مهمانی آخر هفته که در آن افراد زیادی را نمی‌شناسید. همچنین می‌تواند چیزی فیزیکی مانند تصادف یا بیماری باشد. یا ممکن است نگرانی‌های دائمی و ساده‌تر در مورد چیزهایی مانند پول، رابطه یا کنار آمدن با از دست دادن یکی از نزدیکان باشد.

استرس می‌تواند شما را از لحاظ جسمی، عاطفی و ذهنی تحت‌تأثیر قرار دهد.

دریابید که استرس چیست، چگونه بر دیابت تأثیر می‌گذارد و چه کاری می‌توانید انجام دهید تا شرایط را تغییر دهید.

استرس چگونه بر دیابت تأثیر می‌گذارد؟

اگر استرس دارید، بدنتان هورمون‌های استرس مانند کورتیزول و آدرنالین ترشح می‌کند. این هورمون‌ها باید با پاسخ «جنگ یا گریز» انرژی شما را تقویت کند. اما هورمون‌ها در واقع کارکرد صحیح انسولین را سخت‌تر می‌کنند که به عنوان مقاومت به انسولین شناخته می‌شود. از آنجایی که انرژی نمی‌تواند وارد سلول‌های شما شود، سطح قند خون شما افزایش می‌یابد.

اگر سطح قند خون بیش از حد بالا برود، به آن هیپرگلیسمی می‌گویند.

اگر استرس از بین نرود، می‌تواند سطح قند خون را بالا نگه‌داشته و شما را در معرض خطر عوارض دیابت قرار دهد. همچنین می‌تواند بر خلق و خوی شما و نحوه مراقبت از خود تأثیر بگذارد که در نهایت بر سلامت عاطفی شما هم تأثیر بگذارد.

اما کارهایی وجود دارد که می‌توانید برای کاهش فشار استرس انجام دهید.

استرس ناشی از دیابت

دیابت اغلب باعث استرس می‌شود، به ویژه در روزهای اولیه که به تازگی تشخیص داده شده است. توجه دقیق به آنچه می‌خورید و بسیاری از چیزهای جدید که برای یادگیری و به خاطر سپردن وجود دارند، می‌تواند بسیار سخت باشد. مثلاً می‌تواند شامل این باشد که اکنون باید سطح قند خون خود را مدام چک کنید یا هر روز به خودتان دارو تزریق کنید. نگرانی در مورد این‌که نتایج چه خواهد گفت یا احساس اضطراب در مورد تزریق داروها می‌تواند واقعاً استرس‌زا باشد.

برخی از افراد مبتلا به دیابت نگران هیپوگلیسمی نیز هستند (زمانی که سطح قند خون خیلی پایین می‌آید.) این می‌تواند بسیار استرس‌زا باشد که بدانیم چه زمانی ممکن است اتفاق بیفتد و چه زمانی باید آن را مدیریت کنیم. ممکن است شنیده باشید که به آن اضطراب افت قندخون می‌گویند؛ کارهایی وجود دارد که می‌توانید برای مدیریت این احساسات انجام دهید.

گاهی اوقات برخی از افراد ممکن است دچار دیابت شوند و از ابتلا به آن احساس ناامیدی و ناراحتی کنند. برخی از افراد نگران عوارض آن هستند و برخی از افراد اگر شیوه مدیریت دیابت‌شان از مسیر درست خارج شود، احساس گناه می‌کنند. این احساس می‌تواند زمانی بدتر شود که مراقبت از دیابت و همچنین هر چیز دیگری بیش از حد شود.

اگر گهگاهی چنین احساسی داشته باشید قابل درک است (به عنوان اضطراب دیابت شناخته می‌شود) و شما تنها نیستید. اگر این پریشانی را مدیریت نکنید، ممکن است اوضاع بدتر شود و منجر به فرسودگی شغلی شود. بنابراین با تیم مراقبت های بهداشتی خود در مورد آن صحبت کنید و راهنمایی دریافت کنید.

آیا استرس می‌تواند باعث دیابت شود؟

استرس به تنهایی باعث دیابت نمی‌شود. اما شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد ممکن است بین استرس و خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ ارتباط وجود داشته باشد.

محققان فکر می‌کنند که سطوح بالای هورمون‌های استرس ممکن است سلول‌های تولیدکننده انسولین در لوزالمعده را از عملکرد مناسب باز دارند و میزان انسولین تولیدی آن‌ها را کاهش دهند. به نوبه خود، این شرایط ممکن است به پیشرفت دیابت نوع ۲ کمک کند.

محققین همچنین در حال بررسی این موضوع هستند که آیا افرادی که بیش از حد کورتیزول ترشح می‌کنند در معرض خطر ابتلا به نوع ۲ هستند یا خیر.

پرخوری زمانی که استرس دارید نیز می‌تواند عاملی در ابتلای افراد به دیابت نوع ۲ باشد. برخی از افراد با پرخوری به استرس واکنش نشان می‌دهند و این می‌تواند منجر به افزایش وزن آن‌ها شود.

چگونه با استرس کنار بیاییم

هر کسی به روش‌های مختلف با موقعیت‌های استرس‌زا کنار می‌آید.

مراقب خودتان باشید

در مواقع استرس‌زا، مهم‌ترین مسئله این است که به خاطر داشته باشید که مراقب خودتان باشید و با خودتان مهربانانه رفتار کنید.

اما می‌دانیم که همیشه به این آسانی نیست. اگر مشغله زیادی در محل کار یا مراقبت از خانواده دارید، ممکن است فراموش کنید که غذا بخورید یا دارو مصرف کنید.

مهم است که بدون اینکه فشار زیادی به خود وارد کنید تا همه چیز را به خوبی انجام دهید، بین کارها تعادل برقرار کنید؛‌ زیرا این می‌تواند به افزایش استرس منجر شود. اما خوب است بدانیم که چقدر راحت می‌توان این عادت را ایجاد کرد که خودمراقبتی دیابت در مواقع استرس از بین برود.

خواب کافی، ورزش و استراحت در برنامه روزانه به افراد کمک می‌کند تا بهتر با استرس کنار بیایند.

نیازی نیست که ما به شما بگوییم که روی آوردن به غذاهای راحت،‌ قند خون شما را بالا می‌برد و حال شما را بدتر می‌کند. همچنین، نوشیدن الکل هم بر سطح قند خون شما تأثیر می‌گذارد.

یادگیری اینکه چگونه دیابت خود را متفاوت ببینید هم می‌تواند مفید باشد. به عنوان مثال، با رفتن به یک دوره آموزشی دیابت و ملاقات با افراد دیگری که شرایط شما را دارند.

با دیگران صحبت کنید

صحبت در مورد آنچه شما را تحت فشار قرار می‌دهد، می‌تواند مؤثر باشد. ممکن است حس کنید چیزی از روی سینه شما برداشته شده است و احساس آرامش کنید.

اگر می‌خواهید با کسی در مورد چیزهایی که شما را نگران می‌کند صحبت کنید، می‌توانید با پزشک خود صحبت کنید.

اگر متوجه شدید که استرس بر نحوه مدیریت دیابت شما تأثیر می‌گذارد، تیم پزشکی شما ممکن است بتواند در مورد اینکه چه چیزی می‌تواند کمک کند، به شما مشاوره دهد. به عنوان مثال، آن‌ها می‌توانند به شما تا زمانی که نیاز به تنظیم انسولین خود داشته باشید، کمک کنند تا تمرین کنید.

دیابت پایان راه نیست!

دیابت، بیماری خطرناک و شایعی است که در کشورهای خاورمیانه از هر ۶ نفر، یک نفر به آن مبتلاست و یک‌سوم از این افراد، اطلاعی از بیماری خود ندارند.

اما این بیماری خطرناک و مادام‌العمر، در صورت تشخیص به‌موقع و رعایت دستورالعمل‌های پزشک، کاملا قابل‌کنترل است. به‌عنوان یک فرد دیابتی می‌توانید مانند افراد عادی از یک زندگی سالم و بدون محدودیت لذت ببرید، به‌شرطی که توصیه‌های پزشک را در مورد نظارت و درمان به‌درستی انجام دهید و تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که نه تنها برای دیابت، بلکه برای سلامت عمومی شما نیز مفید هستند و محدودیتی برای شما ایجاد نمی‌کنند.

مجله سلامت دیابت که در حال مطالعه بخشی از آن هستید، اختصاص به معرفی جنبه‌های مختلف این بیماری دارد. توصیه می‌کنیم این مجله را از ابتدا مرور کنید تا در مسیر مبارزه با دیابت موفق‌ باشید.

← مجله سلامت دیابت

مجله تخصصی سلامت دیابت | تهیه و انتشار توسط تیم تولید محتوای تدبیرنگر | با تأییدیه علمی آزمایشگاه نانوی ارومیه