بارداری و چاقی

آیا نگران بارداری و چاقی هستید؟ از خطرات چاقی در دوران بارداری آگاه شوید – به علاوه‌ی اقداماتی برای ترویج یک بارداری سالم.

داشتن شاخص توده‌ی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ بدنی (BMI) بالا در دوران بارداری می‌تواند ضربه‌ی زیادی بر سلامت شما و کودک شما داشته باشد. عوارض احتمالی آن را بدانید و از توصیه‌هایی برای افزایش وزن و کارهایی که می‌توانید برای ترویج یک بارداری سالم انجام دهید، مطلع شوید.

چه چیزی چاقی محسوب می شود؟

زمانی که BMI شما ۳۰ و یا بالاتر از آن باشد، به عنوان چاقی تشخیص داده می‌شود. برای تعیین شاخص توده‌ی بدنی خود، وزن خود بر حسب پوند را به مجذور قد بر حسب اینچ تقسیم کنید و حاصل را در ۷۰۳ ضرب نمایید. یا وزن خود بر حسب کیلوگرم را به مجذور قد خود بر حسب متر تقسیم کنید.

وضعیت وزن BMI
کمبود وزن کمتر از ۵/۱۸
طبیعی ۹/۲۴-۵/۱۸
اضافه وزن ۹/۲۹-۰/۲۵
چاقی ۰/۳۰ و بالاتر

نیاز به مشاوره درمورد بارداری دارید؟

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات و رزرو وقت آزمایش و راهنمایی شما عزیزان هستند.

همچنین در آزمایشگاه نانو برای دریافت نتیجه آزمایش، نیازی به مراجعه حضوری نیست و در صورت درخواست، نتیجه به‌صورت الکترونیکی به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد.

آیا داشتن BMI بالا می‌تواند توانایی من در باردار شدن را تحت تاثیر قرار دهد؟

دارا بودن BMI بالا می‌تواند از طریق ممانعت از تخمک‌گذاری طبیعی، به توانایی باروری شما آسیب برساند. حتی به نظر می‌رسد در زنانی که تخمگ‌گذاری منظم دارند، هرچه BMI  بالاتر باشد، مدت زمان بیشتری طول می‌کشد تا بارداری صورت بگیرد. همچنین برخی تحقیقات نشان می‌دهد، با افزایش BMI، خطر لقاح آزمایشگاهی ناموفق(IVF) نیز افزایش پیدا می‌کند.

چگونه BMI بالا ممکن است بر بارداری من تاثیرگذار باشد؟

داشتن BMI بالا در دوران بارداری، خطرعوارض مختلف بارداری را افزایش می دهد، که شامل:

•       خطر سقط جنین، زایمان نوزاد مرده و سقط جنین پی در پی

•       دیابت بارداری

•       عارضه‌ای در بارداری که با فشار خون بالا و علائم آسیب به دیگر اندام‌ها غالبا آسیب به کبد و کلیه‌ها مشخص می‌شود (پره اکلامپسی).

•       اختلال در عملکرد قلب

•       آپنه یا ایست موقتی تنفس در خواب

•       نیاز به انجام عمل سزارین و خطر عوارض ناشی از سزارین مانند عفونت‌های زخم

چاقی چگونه می‌تواند بر نوزاد من تاثیر بگذارد؟

داشتن BMI بالا طی دوران بارداری با خطر فزاینده‌ی مشکلات مختلف سلامتی برای نوزاد در ارتباط است، از جمله:

•       نواقص هنگام تولد

•       بزرگتر بودن قابل‌توجه جثه نسبت به اندازه عادی (ماکروزومی جنینی)

•       اختلال در رشد

•       آسم دوران کودکی

•       چاقی دوران کودکی

با این حال عوامل دیگری نیز ممکن است در ایجاد این پیامدها نقش داشته باشند.

در دوران بارداری چه میزان وزن باید اضافه کنم؟

برای تعیین میزان وزنی که باید در دوران بارداری اضافه کنید، وزن پیش از بارداری و BMI شما اهمیت دارد. با ارائه‌کننده‌ی مراقبت‌های بهداشتی خود در تعامل باشید تا دریابید بهترین عمل برای شما چیست و وزن خود را طی دوران بارداری مدیریت کنید.

با در نظر گرفتن این دستورالعمل‌ها برای افزایش وزن بارداری و چاقی شروع کنید:

•       بارداری تک قلو. اگر BMI شما ۳۰ و یا بالاتر از آن است و یک جنین را باردار هستید، افزایش وزن به میزان ۱۱ تا ۲۰ پوند پیشنهاد می‌شود ( حدود ۵ تا ۹ کیلوگرم).

•         بارداری چند قلویی. اگر BMI شما ۳۰ و یا بالاتر از آن است و دوقلو یا چند قلو باردار هستید، افزایش وزن به میزان ۲۵ تا ۴۲ پوند پیشنهاد می‌شود (حدود ۱۱ تا ۱۹ کیلوگرم).

برای زنانی که BMI  آنها ۴۰ و یا بالاتر است، افزایش وزن کمتر از مقدار توصیه شده یا کاهش وزن در دوران بارداری ممکن است خطر سزارین یا داشتن نوزادی که به میزان قابل توجهی جثه‌ای بزرگتر از حد متوسط دارد، را کاهش دهد. با این حال، این رویکرد همچنین ممکن است خطر داشتن نوزادی که وزن کمتر از حد مورد انتظار برای سن حاملگی دارد، را افزایش دهد.

ارائه‌کننده‌ی مراقبت‌های بهداشتی شما ممکن است به جای توصیه به افزایش وزن در دوران بارداری به میزانی مشخص، شما را به تمرکز روی جلوگیری از افزایش وزن بیش از اندازه در دوران بارداری تشویق کند.

آیا در دوران بارداری به مراقبت‌های تخصصی نیاز دارم؟

اگر BMI شما ۳۰ و یا بالاتر از آن است، ارائه‌کننده‌ی مراقبت‌های بهداشتی شما، بارداری شما را به دقّت و از نزدیک تحت‌نظر خواهد گرفت. او ممکن است توصیه کند:

•         آزمایش زودهنگام دیابت بارداری. برای زنانی که در معرض خطر متوسط دیابت بارداری قرار دارند، یک آزمایش غربالگری به نام آزمایش چالش گلوکز اغلب بین هفته‌های ۲۴ تا ۲۸ بارداری انجام می‌شود. اگر شماBMI   ۳۰ و یا بالاتر دارید، ممکن است ارائه‌کننده‌ی مراقبت‌های بهداشتی شما آزمایش غربالگری را در اولین ویزیت پیش از تولد به شما توصیه کند. اگر نتایج آزمایش شما طبیعی باشد، احتمالاً آزمایش غربالگری برای شما بین هفته‌های ۲۴ تا ۲۸ بارداری تکرار خواهد شد. اگر نتایج غیرطبیعی باشد، به آزمایشات بیشتری نیاز خواهید داشت. ارائه‌کننده‌ی مراقبت های بهداشتی می‌تواند به شما در مورد نظارت و کنترل قند خون مشورت دهد.

•         تغییرات در سونوگرافی جنین شما. سونوگرافی استاندارد جنین معمولا بین هفته های ۱۸ تا ۲۰ بارداری به منظور ارزیابی آناتومی نوزاد انجام می‌شود. اما امواج سونوگرافی به آسانی به بافت چربی شکم نفوذ نمی‌کنند. این موضوع می‌تواند با اثربخشی سونوگرافی جنین تداخل ایجاد کند. با ارائه‌کننده‌ی مراقبت‌های بهداشتی خود در مورد بهترین روش برای انجام یک سونوگرافی دقیق صحبت کنید.

•         غربالگری آپنه انسدادی خواب. آپنه خواب یک اختلال خواب بالقوه جدی است که باعث می‌شود تنفس در طول خواب به طور مکرّر قطع و وصل شود. زنانی که در دوران بارداری دچار آپنه انسدادی خواب هستند، در معرض خطر فزاینده‌ی ابتلا به پره اکلامپسی و سایر عوارض هستند. احتمالاً در اولین ویزیت قبل از زایمان خود از این جهت غربالگری خواهید شد. اگر مشکوک به آپنه انسدادی خواب باشید، ارائه‌کننده‌ی مراقبت‌های بهداشتی شما ممکن است شما را جهت ارزیابی و درمان احتمالی به پزشک متخصص خواب ارجاع دهد.

برای داشتن یک بارداری سالم چه اقداماتی می‌توانم انجام دهم؟

شما می‌توانید تاثیر داشتن BMI بالا را کاهش دهید و به تضمین سلامت خود و نوزادتان کمک کنید. برای مثال:
• پیش از بارداری یک قرار ملاقات برنامه‌ریزی کنید. اگر BMI شما ۳۰ و بالاتر است و قصد باردار شدن دارید، با ارائه‌کننده‌ی مراقبت‌های بهداشتی خود صحبت کنید. او ممکن است دریافت ویتامین را به صورت روزانه پیش از زایمان توصیه کند و شما را به سایر ارائه دهندگان مراقبت‌های بهداشتی – مانند یک متخصص تغذیه ثبت شده- ارجاع دهد که می‌تواند به شما کمک کند قبل از بارداری به وزن مناسب و سلامت برسید.
• به دنبال مراقبت‌های منظم دوران بارداری باشید. ویزیت‌های پیش از زایمان می‌تواند به ارائه‌کننده‌ی مراقبت‌های بهداشتی شما کمک کند تا سلامت شما و نوزادتان را تحت‌ نظر داشته باشد. هر گونه شرایط بالینی که دارید – مثل دیابت، فشار خون بالا یا آپنه‌ی خواب – را به ارائه‌کننده‌ی مراقبت‌های بهداشتی خود بگویید و در مورد اقداماتی که می‌توانید برای مدیریت آنها انجام دهید گفتگو کنید.
• یک رژیم غذایی سالم داشته باشید. برای حفظ یک رژیم غذایی سالم و پرهیز از افزایش وزن بیش از اندازه، با ارائه‌کننده‌ی مراقبت‌های بهداشتی خود یا یک متخصص تغذیه ثبت‌شده در تعامل باشید. به یاد داشته باشید که در دوران بارداری، نیازمند اسید فولیک، پروتئین، کلسیم، آهن و سایر مواد مغذی ضروری بیشتری خواهید بود.
• فعالیت بدنی داشته باشید. با ارائه‌کننده‌ی مراقبت‌های بهداشتی خود در مورد روش‌های ایمن برای فعال ماندن از نظر بدنی در دوران بارداری خود، مانند پیاده روی، شنا یا انجام ایروبیک سبک، مشورت کنید.
• از مواد خطرناک دوری کنید. اگر سیگار می‌کشید، از ارائه‌کننده‌ی مراقبت‌های بهداشتی خود بخواهید که برای ترک آن به شما کمک کند. مصرف الکل و داروهای غیرقانونی نیز ممنوع است. پیش از شروع یا قطع مصرف هر گونه دارو یا مکمل، تایید ارائه‌کننده‌ی مراقبت‌های بهداشتی خود را دریافت کنید.
داشتنBMI 30 و بالاتر در دوران بارداری می‌تواند خطرایجاد عوارض برای شما و جنینتان را افزایش دهد. تعامل با ارائه‌کننده‌ی مراقبت‌های بهداشتی می‌تواند به شما در مدیریت این خطرات و ترویج بارداری سالم کمک کند.

همراه با شما در مسیر سلامتی مادر و فرزند

بارداری، دورانی شگفت‌انگیز در زندگی خانوادگی است که موجی از خوشبختی و امید را با خود به‌همراه دارد.

اطمینان از سلامت مادر و فرزند در این مسیر، نیازمند مراقبت و نظارت منظم توسط مادر، اطرافیان، و همچنین تیم پزشکی است. در تمام این مسیر برای سنجش سلامتی شما و نوزادی که در آینده به خانواده شما خواهد پیوست، آزمایشگاه نانو در ارومیه همواره در کنار شماست.

همکاران ما در آزمایشگاه نانو ارومیه با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و یا از طریق واتساپ با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴ منتظر دریافت سؤالات شما در زمینه بارداری و رزرو وقت آزمایش برای شما عزیزان هستند.