باردار شدن برای افراد دیابتی خطرات، مراقبت‌ها و کنترل

دیابت نوع ۱ و ۲ با ناباروری و چندین عامل خطرساز و عوارض در بارداری همراه است. این خطرات شامل فشار خون بالا در دوران بارداری (پره‌اکلامپسی) و زایمان زودرس هستند.

دیابت ممکن است در دوران بارداری نیز ایجاد شود. به این نوع دیابت، دیابت بارداری گفته می‌شود. اگر به دیابت مبتلا هستید، چند روش وجود دارد که می‌توانید برای اطمینان از داشتن بارداری ایمن و سالم انجام دهید.

این مقاله به انواع مختلف دیابت و تأثیر آنها بر باروری و بارداری می‌پردازد. همچنین در مورد برخی از کارهایی که باید در صورت ابتلا به دیابت، پس از زایمان انجام دهید، اطلاع می‌دهد.

انجام

انواع تست‌های تخصصی دیابت در ارومیه

مرکز آزمایشگاهی نانو، یک مرکز مجهز تشخیصی در ارومیه است که آمادگی پذیرش و انجام کلیه‌ی آزمایش‌های مربوط به دیابت را داراست.

  • glucosemeter

    غربالگری دیابت

    یک‌سوم از افراد دیابتی، اطلاعی از بیماری ندارند. برای تشخیص زودهنگام دیابت چه باید کرد؟

  • test-tube-1

    آزمایش HbA1c (A1c)

    تعیین میانگین سطح قند خون در ۲ تا ۳ ماه گذشته برای تشخیص ابتلا به پیش‌دیابت و دیابت

  • data

    تست‌های روتین دیابت

    معاینات و آزمایش‌های منظم ضروری برای افراد مبتلا به دیابت و پیش‌دیابت برای کنترل بیماری

دیابت و باروری

به طور کلی، حدود ۵/۱۰ درصد از جمعیت ایالات متحده به دیابت مبتلا هستند. عوارض ناشی از دیابت نوع ۱ و دیابت نوع ۲، مانند اضافه وزن و سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS)، می‌توانند در توانایی شما برای باردار شدن نقش داشته باشند. مطالعات نشان می‌دهند که مشکلات مؤثر در تخمک‌گذاری علت اصلی ناباروری در خانم‌ها هستند. سندرم تخمدان پلی‌کیستیک که با دیابت نوع ۲ مرتبط است، می‌تواند باعث ناباروری شود. زیرا، بر رشد و آزاد شدن تخمک‌ها تأثیر می‌گذارد. همچنین، دیابت نوع ۱ و دیابت نوع ۲ با قاعدگی‌های نامنظم همراه هستند و ممکن است شخص کلاً عادت ماهیانه نشود. این اتفاق زمانی می‌افتد که تخمدان‌ها به‌طور منظم تخمک را آزاد نکنند. قاعدگی‌های عقب‌افتاده می‌توانند بر توانایی فرد برای باردار شدن تأثیر بگذارند.

همچنین، دیابت می‌تواند باروری آقایان را نیز تحت‌تأثیر قرار دهد؛ زیرا دیابت می‌تواند بر اعصاب آسیب وارد کرده و منجر به مشکل در حفظ نعوظ شود که انجام آمیزش و لقاح را دشوارتر می‌کند. همچنین دیابت ممکن است باعث اختلال در انزال و ناهنجاری‌هایی در اسپرم مانند تحرک کم یا کاهش توانایی حرکت در آنها شود.

اگر به دیابت مبتلا هستید، کنترل قند خون قبل از بارداری بسیار مهم است. این کار می‌تواند به کاهش مشکلات باروری، افزایش شانس باردار شدن و داشتن یک نوزاد سالم کمک کند.

اگر شما و شریک زندگیتان قصد بارداری دارید، به پزشک مراجعه کنید. ممکن است قبل از تلاش به بارداری درمان‌هایی مورد نیاز باشد.

دیابت دوران بارداری

دیابت دوران بارداری در افرادی مشاهده می‌شود که به دیات نوع ۱ یا دیابت نوع ۲ مبتلا هستند و سپس باردار می‌شوند. در صورت ابتلا به دیابت، بارداری سالم امکان‌پذیر است، اما باید قبل از بارداری، قند خون فرد به‌خوبی کنترل شود.

باید در طول بارداری و حین زایمان سطح گلوکز کنترل شود. علاوه‌بر بررسی‌هایی که توسط خود فرد صورت می‌گیرد کنترل مداوم گلوکز می‌تواند در رسیدن به سطح هدف کمک کند.

دیابت بارداری

دیابت بارداری تقریباً در ۱۰ درصد از خانم‌های باردار در ایالات متحده اتفاق می‌افتد. این نوع دیابت معمولاً هیچ علامتی ندارد. به همین دلیل غربالگری گلوکز در تمام افراد باردار انجام می‌گیرد.

پزشکان معمولاً بین هفته‌های ۲۰ تا ۲۴ بارداری غربالگری گلوکز را انجام می‌دهند. غربالگری اغلب شامل آزمایش چالش گلوکز و تست تحمل گلوکز است.

در طول آزمایش چالش گلوکز یک نوشیدنی شیرین حاوی ۵۰ گرم قند را می‌نوشید. پس از یک ساعت انتظار، خون‌گیری انجام می‌گیرد. اگر سطح قند خون‌تان بالا باشد، باید آزمایش تحمل گلوکز انجام شود.

قبل از انجام آزمایش تحمل گلوکز باید ناشتا باشید. برای انجام این آزمایش، خواسته می‌شود تا مایعی بنوشید که حاوی ۱۰۰ گرم قند است. سپس در یک، دو و سه ساعت متوالی خون‌گیری انجام گرفته و مورد آزمایش قرار می‌گیرد. اگر در دو یا چند مورد از این آزمایش‌ها قند خون‌تان بالا باشد، به دیابت بارداری مبتلا هستید.

اگر دیابت بارداری در شما تشخیص داده شود، پزشک، شما و نوزاد را از نزدیک تحت‌نظر قرار می‌دهد. احتمالاً باید تغییراتی در رژیم غذایی خود مانند محدود کردن مصرف کربوهیدرات‌ها را ایجاد کنید. برخی از افراد مبتلا به دیابت بارداری برای کمک به کنترل قند خون خود نیاز به مصرف انسولین دارند.

اگر به دیابت بارداری مبتلا هستید، سطح قند خون‌تان پس از زایمان به حالت طبیعی باز می‌گردد. هرچند، ۵۰ درصد از افراد مبتلا به دیابت بارداری بعد‌ها به دیابت نوع ۲ مبتلا می‌شوند.

عوامل خطر

چه دیابت قبل از بارداری و چه دیابت بارداری اگر به‌خوبی مدیریت نشوند می‌توانند مشکلاتی برای کودک ایجاد کنند.

دیابت کنترل‌نشده با تعدادی از خطرات برای شما و کودک‌تان همراه است. مانند:

  • double-check-1
    زایمان زودرس
  • double-check-1

    فشار خون بالا (پره‌اکلامپسی)

  • double-check-1
    قند خون پایین (هیپوگلیسمی)
  • double-check-1
    افزایش احتمال عمل سزارین
  • double-check-1
    آسیب ناشی از به دنیا آوردن نوزاد بزرگ
  • double-check-1
    ناهنجاری‌های تولد
  • double-check-1
    سقط جنین یا مرده‌زایی

اگر در دوران بارداری به هر نوع دیابتی مبتلا باشید، ممکن است پزشک زایمان برنامه‌‌ریزی‌شده‌ی زودهنگام را توصیه کند؛ یعنی این‌که بین هفته‌های ۳۴ تا ۳۷ بارداری زایمان صورت بگیرد.

با این حال، مطالعات نشان داده‌اند که در بسیاری از بارداری‌ها، خطر بروز عوارض در هفته‌های ۳۷ تا ۳۹ بارداری پایین است.

درمان

درمان دیابت، قبل، بعد و در طول بارداری مهم است. مدیریت دیابت در کاهش شانس بروز عوارض آن کمک خواهد کرد. برای پی بردن به هرگونه مشکل احتمالی، به‌طور مکرر و هر چه زود‌تر به پزشک مراجعه کنید.

چه به دیابت نوع ۱ و چه به دیابت نوع ۲ یا دیابت بارداری مبتلا باشید، لازم است به‌طور مکرر سطح قند خون خود را کنترل کنید. در دوران بارداری، سطح قند خون باید به شرح زیر باشد:

  • double-check-1
    ۹۵ میلی‌گرم بر دسی‌لیتر یا کمتر، قبل از مصرف غذا
  • double-check-1
    ۱۴۰ میلی‌گرم بر دسی‌لیتر یا کمتر، یک ساعت پس از مصرف غذا
  • double-check-1
    ۱۲۰ میلی‌گرم بر دسی‌لیتر یا کمتر، دو ساعت پس از مصرف غذا

چه به دیابت بارداری مبتلا باشید، چه به دیابت نوع ۱ یا نوع ۲ این مقادیر شامل همه‌ی آن‌ها می‌باشد.

تغییرات زیادی در شیوه‌ی زندگی وجود دارد که می‌توانند به مدیریت قند خون کمک کنند:

  • double-check-1

    داشتن یک رژیم غذایی سالم: به مصرف کربوهیدرات توجه ویژه‌ای داشته باشید. غلات کامل، چربی‌های سالم، پروتئین‌های بدون چربی و غذاهای بدون قند انتخاب‌های مناسبی هستند.

  • double-check-1

    ورزش منظم: تمرینات منظم می‌تواند به مبارزه با مقاومت به انسولین کمک کند. ابتدا با پزشک مشورت کنید تا مطمئن شوید ورزش بی‌خطر برای شما کدام است. سپس سعی کنید حداقل پنج روز در هفته کم‌ِ‌کم ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی با شدت متوسط مانند پیاده‌روی سریع، شنا یا بازی با کودکان ​​داشته باشید.

  • double-check-1

    نظارت منظم بر قند خون: از آنجایی که بارداری انرژی مورد نیاز بدن را افزایش می‌دهد، سطح قند خون می‌تواند به‌سرعت تغییر کند. سطح قند خون خود را به‌طور مکرر بررسی کنید. نحوه‌ی تنظیم میزان مصرف غذا، ورزش و انسولین را براساس نتایج آزمایش یاد بگیرید.

دیابت پایان راه نیست!

دیابت، بیماری خطرناک و شایعی است که در کشورهای خاورمیانه از هر ۶ نفر، یک نفر به آن مبتلاست و یک‌سوم از این افراد، اطلاعی از بیماری خود ندارند.

اما این بیماری خطرناک و مادام‌العمر، در صورت تشخیص به‌موقع و رعایت دستورالعمل‌های پزشک، کاملا قابل‌کنترل است. به‌عنوان یک فرد دیابتی می‌توانید مانند افراد عادی از یک زندگی سالم و بدون محدودیت لذت ببرید، به‌شرطی که توصیه‌های پزشک را در مورد نظارت و درمان به‌درستی انجام دهید و تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که نه تنها برای دیابت، بلکه برای سلامت عمومی شما نیز مفید هستند و محدودیتی برای شما ایجاد نمی‌کنند.

مجله سلامت دیابت که در حال مطالعه بخشی از آن هستید، اختصاص به معرفی جنبه‌های مختلف این بیماری دارد. توصیه می‌کنیم این مجله را از ابتدا مرور کنید تا در مسیر مبارزه با دیابت موفق‌ باشید.

← مجله سلامت دیابت

مجله تخصصی سلامت دیابت | تهیه و انتشار توسط تیم تولید محتوای تدبیرنگر | با تأییدیه علمی آزمایشگاه نانوی ارومیه