آشنایی با

پیشگیری و مدیریت عوارض ناشی از دیابت

انواع مختلف دیابت وجود دارد. نحوه‌ی درمان آنها نیز با هم متفاوت است، اما هدف نهایی یکسان و آن هم کنترل قند خون برای جلوگیری یا به تأخیر انداختن عوارض ناشی از دیابت است. این عوارض شامل کاهش بینایی یا آسیب به کلیه هستند.

اگرچه کنترل گلوکز خون مشکل به نظر می‌آید، اما می‌توانید اهداف شخصی را با مشورت پزشک و پایبندی به آن‌ها تعیین کنید، که به مدیریت و پیشگیری از عوارض رایج دیابت کمک خواهد کرد. معاینه‌های معمول توسط متخصصان و بررسی سطح قند خون می‌تواند نشان دهند که مسیر درستی را طی می‌کنید یا نه.

عوارض ناشی از دیابت

  • double-check-1
    رتینوپاتی
  • double-check-1
    نفروپاتی
  • double-check-1
    نوروپاتی
  • double-check-1
    بیماری‌های قلبی-عروقی
  • double-check-1
    بیماری عروق محیطی
  • double-check-1
    سکته‌ی مغزی

اقدامات لازم برای جلوگیری از عوارض ناشی از دیابت

 افراد مبتلا به دیابت می‌توانند زندگی طولانی و سالمی داشته باشند. در برخی موارد، افراد مبتلا به پیش‌دیابت یا دیابت نوع ۲ می‌توانند با تغییر در سبک زندگی خود و ایجاد تغییرات سالم، دیابت خود را بهبود بخشند. اگرچه انواع خاصی از دیابت، مانند دیابت نوع ۱، قابل‌درمان نیست، اما می‌توان همراه با دیابت نیز زندگی سالمی داشت.

سطح قند خون را بررسی کنید

اولین هدف برای مدیریت دیابت کنترل قند خون است. سطح هدف برای قند خون، به سن، سطح فعالیت فرد، خطر هیپوگلیسمی و سایر بیماری‌های پزشکی بستگی دارد.

پیروی از یک رژیم غذایی سالم

در صورت ابتلا به دیابت، داشتن تغذیه‌ی سالم بخش مهمی از درمان است. افراد مبتلا به دیابت باید بدانند که چگونه کربوهیدرات‌ها (نوعی ماده‌ی مورد نیازِ بدن برای سوخت) بر سطح قند خون‌شان تأثیر می‌گذارند.

برخی از افراد مبتلا به دیابت ممکن است با شمارش کربوهیدرات‌ها و سطح کالری آنها قند خون خود را در سطح هدف نگه دارند، در حالی که برخی دیگر به رژیم غذایی کم‌کربوهیدرات یا کتوژنیک علاقه‌مند می‌شوند و در برخی موارد پیروی از رژیم غذایی مدیترانه‌ای و خوردن گیاهان بیشتر می‌تواند به مدیریت قند خون کمک کند.

اطلاع از منبع کربوهیدرات مصرفی، خواندن برچسب‌های مواد غذایی، اندازه‌گیری مقدار کربوهیدرات‌ها برای رسیدن به اهداف رژیم غذایی مفید خواهد بود.

هیچ برنامه‌ی غذایی برای همه به‌طور یکسان مؤثر نیست و آن‌چه برای شما مفید است ممکن است برای شخص دیگری کارساز نباشد.

ورزش

فعالیت بدنی با حساس‌تر کردن سلول‌ها به انسولین و کاهش مقاومت به انسولین به کاهش قند خون کمک می‌کند. ورزش همچنین منجر به افزایش سلامت قلب و انرژی، خواب بهتر و کاهش التهاب مفید است.

بسیاری از بزرگسالان به دلیل کمبود وقت، لذت نبردن از ورزش یا ناتوانی در انجام آن، با ورزش کردن مشکل دارند.

موانع دیگر برای شروع ورزش عبارت‌اند از:

ترس از اُفت قند خون، به‌ویژه در افرادی که انسولین یا سایر داروهای کاهش‌دهنده‌ی گلوکز را مصرف می‌کنند. در صورت ابتلا به دیابت، قبل از شروع هر نوع فعالیت جدید با پزشک خود مشورت کنید.

انجام

انواع تست‌های تخصصی دیابت در ارومیه

مرکز آزمایشگاهی نانو، یک مرکز مجهز تشخیصی در ارومیه است که آمادگی پذیرش و انجام کلیه‌ی آزمایش‌های مربوط به دیابت را داراست.

  • glucosemeter

    غربالگری دیابت

    یک‌سوم از افراد دیابتی، اطلاعی از بیماری ندارند. برای تشخیص زودهنگام دیابت چه باید کرد؟

  • test-tube-1

    آزمایش HbA1c (A1c)

    تعیین میانگین سطح قند خون در ۲ تا ۳ ماه گذشته برای تشخیص ابتلا به پیش‌دیابت و دیابت

  • data

    تست‌های روتین دیابت

    معاینات و آزمایش‌های منظم ضروری برای افراد مبتلا به دیابت و پیش‌دیابت برای کنترل بیماری

کاهش وزن، در صورت نیاز

دانشمندان به این نتیجه رسیده‌اند که کاهش ۵ درصدی وزن می‌تواند ترشح انسولین و حساسیت به انسولین را افزایش دهد.

کاهش ۵ تا ۱۰ درصد از وزن در کاهش عوامل خطری که مرتبط با چاقی است، مؤثر می‌باشد.

اگر به دیابت مبتلا و در تلاش برای کاهش وزن هستید، کاهش وزن به بهبود سطح قند خون کمک می‌کند. در برخی موارد، کاهش وزن زیاد می‌تواند به کاهش مقدار دارو‌ها یا قطع مصرف آنها کمک کند. در صورتی که به فشار خون بالا مبتلا هستید یا کلسترول خون‌تان بالا است کاهش وزن می‌تواند به بهبودی این موارد نیز کمک کند.

در صورت تجویز،دارو مصرف کنید

مصرف دارو همراه با رژیم غذایی و ورزش اغلب بخش ضروری برای رسیدن به اهداف درمان است. زمان مصرف، مقدار دارو و مشخصات دارو فاکتورهای مهمی هستند که هنگام مصرف باید در نظر گرفته شوند.

اگر به دلیل مسائل مالی یا هر نوع مشکلی مقدار مصرف دارو را کاهش می‌دهید حتماً این مسئله را با پزشک در میان بگذارید. امروزه، انواع مختلف داروهای دیابتی وجود دارند که پزشکان با توجه به سازگاری نوع دارو با شما، آن را تجویز می‌کنند.

بررسی سطح قند خون

بررسی سطح قند خون می‌تواند به شما کمک کند تا موادی که باعث نوسان در قند خون‌تان می‌شود را شناسایی کنید. به‌عنوان مثال، اگر قند خون شما دو ساعت بعد از شام افزایش بیابد، می‌توانید مقدار کربوهیدرات مصرفی خود را در آن وعده‌ی غذایی کاهش دهید تا دفعه‌ی بعد سطح قند خون‌تان افزایش نیابد.

بررسی سطح کلسترول، فشار و قند خون

آگاهی از سطح فشار و کلسترول خون می‌تواند مؤثر باشد. آگاهی از سطح گلوکز، فشار و کلسترول خون می‌تواند راه مؤثری برای پیشگیری از عوارض دیابت باشد که به قلب، چشم‌ها، اعصاب و کلیه‌ها آسیب می‌رساند. هموگلوبین A1C (میانگین سطح قند خون در سه ماه گذشته)، فشار خون و کلسترول موارد مهمی هستند که باید در مورد مقدار آنها مطلع باشید.

خوب بخوابید

کیفیت خواب بر سطح قند خون تأثیر می‌گذارد. مثلاً خواب ناکافی به‌عنوان عامل خطر افزایش قند خون یا تغییر در سطح آن در نظر گرفته می‌شود. مشکلات خواب با سندرم پای بی‌قرار و آپنه‌ی خواب مرتبط است. اگر شما یا کسی که دوستش دارید در خوابیدن مشکل دارید، این مسئله را با پزشک خود در میان بگذارید.

مراقبت از پا‌ها

بهداشت را رعایت کنید و پاها و بین انگشتان پا را مرتباً بررسی کنید. با پای برهنه راه نروید، به‌خصوص اگر به نوروپاتی مبتلا هستید. ممکن است برای حفظ سلامت پاهایتان به استفاده از کفش خاصی نیاز داشته باشید.

در نهایت…

دیابت نوعی بیماری پیچیده‌ای است که برای نگه داشتن قند خون در سطح هدف به مدیریت روزانه نیاز دارد. در حالی که برخی مواردی وجود دارند که ممکن است نتوانید آنها را کنترل کنید، متغیرهای زیادی نیز وجود دارند که می‌توانید آنها را مدیریت کنید.

نگه داشتن قند خون در محدوده‌ی سالم به پیشگیری یا به تأخیر انداختن عوارض ناشی از دیابت کمک می‌کند.

دیابت پایان راه نیست!

دیابت، بیماری خطرناک و شایعی است که در کشورهای خاورمیانه از هر ۶ نفر، یک نفر به آن مبتلاست و یک‌سوم از این افراد، اطلاعی از بیماری خود ندارند.

اما این بیماری خطرناک و مادام‌العمر، در صورت تشخیص به‌موقع و رعایت دستورالعمل‌های پزشک، کاملا قابل‌کنترل است. به‌عنوان یک فرد دیابتی می‌توانید مانند افراد عادی از یک زندگی سالم و بدون محدودیت لذت ببرید، به‌شرطی که توصیه‌های پزشک را در مورد نظارت و درمان به‌درستی انجام دهید و تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که نه تنها برای دیابت، بلکه برای سلامت عمومی شما نیز مفید هستند و محدودیتی برای شما ایجاد نمی‌کنند.

مجله سلامت دیابت که در حال مطالعه بخشی از آن هستید، اختصاص به معرفی جنبه‌های مختلف این بیماری دارد. توصیه می‌کنیم این مجله را از ابتدا مرور کنید تا در مسیر مبارزه با دیابت موفق‌ باشید.

← مجله سلامت دیابت

مجله تخصصی سلامت دیابت | تهیه و انتشار توسط تیم تولید محتوای تدبیرنگر | با تأییدیه علمی آزمایشگاه نانوی ارومیه