آزمایش هپاتیت C (Hepatitis C) HCV

هپاتیت C یک بیماری ویروسی است که توسط عفونت ویروس هپاتیت C (HCV) ایجاد می‌شود. اگر این آلودگی تشخیص داده نشده یا درمان نشود، می‌تواند تبدیل به یک بیماری مزمن گردد که باعث التهاب و آسیب احتمالی کبد خواهد شد. آزمایش هپاتیت C بسیار مهم است زیرا اغلب هیچ‌گونه علائمی ندارد. غربالگری به تعیین HCV از سایر علل هپاتیت از جمله هپاتیت A و هپاتیت B کمک می‌کند.

آزمایش آنتی‌بادی HCV می‌تواند تشخیص دهد که آیا شما آلوده شده‌اید یا نه. این تست به دنبال آنتی‌بادی‌های HCV در خون است.

در سنین بالای ۱۸ سال، توصیه می‌شود حداقل یک بار برای هپاتیت C غربالگری شوید. به‌علاوه، این تست در دوران بارداری یا افراد در معرض عوامل خطر عفونت HCV توصیه می‌شود. به دلیل آن که هپاتیت C حاد اغلب علائمی ندارد، انجام غربالگری یک اقدام مهم برای شناسایی هپاتیت C قبل از ایجاد آسیب کبدی است.

هدف از انجام آزمایش Hepatitis C

هدف از تست هپاتیت C تعیین این موضوع است که آیا شما به HCV آلوده شده‌اید یا خیر، و برنامه‌ریزی درمان شما در صورت وجود آن است. اگر این عفونت را دارید، HCV در خون و سایر مایعات بدن شما یافت می‌شود.

هپاتیت C شایع‌ترین شکل هپاتیت ویروسی در بسیاری از کشورهاست. عفونت‌های HCV به دو دسته حاد و مزمن طبقه‌بندی می‌شود. پزشکان تست هپاتیت C را برای غربالگری، تشخیص، و نظارت بر روند درمان تجویز می‌کنند.

  • هپاتیت C حاد: این عارضه در ۶ ماه اول پس از قرار گرفتن در معرض ویروس رخ می‌دهد. هپاتیت C حاد در اوایل بیماری، خفیف است و ممکن است علائمی نداشته باشید. به همین دلیل، اکثر مردم نمی‌دانند که به این عفونت مبتلا هستند. در یک‌چهارم افراد، سیستم ایمنی بدن با عفونت HCV مبارزه می‌کند و ویروس از بدن پاک می‌شود.
  • هپاتیت C مزمن: اگر بدن شما قادر به مبارزه با ویروس نباشد، به این بیماری مبتلا خواهید شد. پیشرفت از هپاتیت C حاد به هپاتیت C مزمن شایع است که در حدود ۷۵ تا ۸۵ درصد از بیماران رخ می‌دهد. تشخیص هپاتیت C مزمن در اسرع وقت حیاتی است زیرا درمان سریع می‌تواند از عوارض مرتبط با این بیماری، از جمله بیماری کبد، نارسایی کبد و سرطان کبد جلوگیری کند.

آنچه در آزمایش هپاتیت C اندازه‌گیری می‌شود

انواع مختلفی از آزمایش‌های HCV وجود دارد و بسته به آزمایش مورد استفاده، آنالیت‌های مختلف شناسایی می‌شوند:

  • آزمایش آنتی‌بادی هپاتیت C (Anti-HCV): آنتی‌بادی‌ها بخشی از پاسخ بدن به یک عفونت هستند. آزمایش آنتی‌بادی‌های هپاتیت C تعیین می‌کند که آیا شما در برهه‌ای از زندگی خود در معرض HCV قرار گرفته‌اید یا نه. اگر این آزمایش مثبت باشد، گام بعدی، آزمایش هپاتیت C است که می‌تواند مشخص کند آیا عفونت فعلی دارید یا خیر.
  • آزمایش RNA هپاتیت C: RNA نوعی ماده ژنتیکی از HCV است که می‌تواند در خون تشخیص داده شود. اگر جواب این تست پس از آزمایش آنتی‌بادی مثبت باشد، پزشکان از آزمایش RNA برای جستجو و یا اندازه‌گیری مقدار ویروس در خون استفاده می‌کنند. تست‌های کیفی می‌توانند وجود RNA HCV را تشخیص دهند، در حالی که تست‌های کمّی مقدار RNA HCV را اندازه‌گیری می‌کنند. درک میزان HCV در خون، به نظارت بر پاسخ درمان کمک می‌کند.
  • آزمایش ژنوتایپ: حداقل ۶ نوع هپاتیت C وجود دارد که “سویه” یا “ژنوتایپ” نامیده می‌شوند. درمان هپاتیت C به سویه‌ی آن بستگی دارد، بنابراین آزمایش ژنوتیپ برای هدایت درمان در صورت تشخیص عفونت HCV انجام می‌شود.

اگر علائم هپاتیت را بدون قرار گرفتن در معرض HCV داشته باشید، پزشکان معمولا یک پانل هپاتیت حاد ویروسی را تجویز می‌کنند که وجود شواهدی از هپاتیت A، B و C را در یک نمونه خون بررسی می‌کند.

چه زمانی باید تست Hepatitis C را انجام داد؟

یکی از رایج‌ترین راه‌های آلوده شدن به هپاتیت C، استفاده اشتراکی از سوزن‌هایی است که برای تزریق مواد مخدر استفاده می‌شود. همچنین ممکن است با روش‌های دیگر، از جمله در هنگام تولد، از طریق رابطه جنسی با یک فرد آلوده به HCV، و یا تماس با خون آلوده، به هپاتیت C مبتلا شوید. در حال حاضر واکسنی برای جلوگیری از هپاتیت C وجود ندارد.

توصیه می‌شود در سنین بیش از ۱۸ سال، حداقل یک بار برای هپاتیت C غربالگری شوید. غربالگری در دوران بارداری و در صورت داشتن عوامل خطر عفونت HCV نیز انجام می‌شود. اگر عوامل خطر دارید، غربالگری دوره‌ای تا زمانی که عوامل خطر ادامه داشته باشند توصیه می‌شود.

عوامل خطر برای هپاتیت C عبارتند از:

  • مصرف داروهای تزریقی فعلی یا گذشته
  • انجام انتقال خون یا پیوند عضو در گذشته
  • دریافت دیالیز کلیه
  • تماس با سوزن، از جمله در محل کار و یا در حین خالکوبی یا سوراخ کردن گوش و غیره
  • کار یا اقامت در زندان
  • تولد از مادر مبتلا به هپاتیت C
  • داشتن عفونت HIV
  • داشتن رابطه جنسی محافظت‌نشده

آزمایش هپاتیت C همچنین در شرایطی انجام می‌گیرد که نتایج تست کبد، غیرطبیعی باشد، و یا هنگام تشخیص علت آسیب کبدیِ موجود. همچنین اگر علائم مشکوک را تجربه می‌کنید، غربالگری HCV بسیار مهم است. هرچند هپاتیت C اکثراً علائمی ایجاد نمی‌کند، اما می‌توانید در عرض یک تا سه ماه پس از ابتلا به ویروس، علائم را مشاهده کنید. برخی از علائم رایج عبارتند از:

  • ادرار به رنگ زرد تیره
  • خستگی یا خستگی
  • تب
  • مدفوع به رنگ خاک رس یا خاکستری
  • درد در شکم یا مفاصل
  • تهوع، استفراغ یا از دست دادن اشتها
  • یرقان یا زردی پوست و چشم

به دلیل آن که بسیاری از مبتلایان به هپاتیت C فاقد علائم هستند و کسانی که علائم آن را تجربه می‌کنند ممکن است تصور کنند یک تب یا خستگی عادی بوده و رفع شده، مهم است که درباره این موضوع با پزشک خود مشورت کنید.

مراحل انجام آزمایش هپاتیت C

این تست نیاز به گرفتن نمونه خون دارد که در اغلب موارد از بازوی شما در آزمایشگاه و یا در خانه توسط پرسنل آزمایشگاه نانو گرفته می‌شود. در کودکان و نوزادان، نمونه خون معمولا از پاشنه‌ی پا برداشته می‌شود.

آمادگی‌های قبل از آزمایش

برای این آزمایش عموماً نیازی به آمادگی خاصی نیست. پزشک معالج‌تان به شما خواهد گفت که آیا لازم است موقتاً مصرف برخی داروها یا مکمل‌ها را قبل از آزمایش متوقف کنید یا خیر.

در حین انجام آزمایش

نمونه‌گیر آزمایشگاه نانو، نمونه خون را از رگ بازوی شما خواهد گرفت. وی احتمالا یک نوار در اطراف بازوی شما خواهد بست و ناحیه‌ای را که سوزن در پوست شما قرار می‌گیرد ضدعفونی خواهد نمود. سپس مقدار کمی خون به یک لوله کشیده می‌شود. وقتی سوزن وارد پوست شما می‌شود ممکن است احساس سوزش خفیف داشته باشید.

پس از انجام تست

پس از برداشتن سوزن، از شما خواسته خواهد شد با بانداژ یا یک قطعه گاز استریل، فشار ملایمی را به محل نمونه‌گیری وارد کنید. این کار به جلوگیری از خون‌ریزی کمک می‌کند و می‌تواند مانع از کبودی شود. سپس محل نمونه‌گیری بانداژ خواهد شد. در اکثر موارد پس از تکمیل آزمایش می‌توانید به فعالیت‌های روزمره خود بازگردید.

گرفتن نمونه خون، یک روش بسیار کم‌خطر است. گاهی ممکن است در محل نمونه‌گیری، کبودی خفیف ملاحظه کنید.

انجام آزمایش Hepatitis C در خانه

اگر به دلیل شرایط جسمانی، محدودیت حرکت، مشغله کاری و … امکان مراجعه حضوری به آزمایشگاه را ندارید، با سفارش سرویس نمونه‌گیری در منزل آزمایشگاه نانو در ارومیه، به‌راحتی می‌توانید این آزمایش را در خانه یا محل کار خود انجام دهید.

پرسنل مجرب آزمایشگاه نانو، تخصص و تجهیزات لازم برای این کار را در اختیار دارند و با رعایت تمامی استانداردهای ابلاغی وزارت بهداشت، با هماهنگی قبلی در محل سکونت یا کار شما برای انجام نمونه گیری حاضر خواهند شد.

تماس تلفنی

شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳

تماس تلفنی

واتساپ

ارسال و دریافت اطلاعات با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴

واتساپ

سفارش آنلاین

ثبت سفارش آنلاین در سایت بدون نیاز به پرداخت

سفارش آنلاین

لطفاً توجه داشته باشید که ارائه نام و نام خانوادگی بیمار، سن، کد ملی، آزمایش مورد درخواست، کد رهگیری که از پزشک دریافت کرده‌اید، و یک شماره تماس برای ثبت درخواست ضروری است.

برای درخواست نمونه‌گیری در منزل، بهتر است یک روز قبل با آزمایشگاه تماس بگیرید. برای آزمایش‌های اورژانسی، لطفاً حداقل ۲ ساعت قبل تماس بگیرید.

مزایای انجام آزمایش در

آزمایشگاه نانو ارومیه

آزمایشگاه پاتوبیولوژی نانو، مجهزترین مجموعه آزمایشگاهی بخش غیردولتی در ارومیه و آذربایجان‌غربی است. این مجموعه در محیطی آرام و ایمن با بهره‌گیری از آخرین تجهیزات آزمایشگاهی دنیا، تیم تخصصی مجرب شامل پزشکان آزمایشگاهی و متخصصان آسیب‌شناسی بالینی و تشریحی، مفتخر به ارائه خدماتی با بالاترین دقت و کیفیت به مراجعان عزیز از منطقه شمال‌غرب و کشورهای همجوار است.

تحلیل نتایج آزمایش هپاتیت C

تفسیر جواب آزمایش هپاتیت C شامل تجزیه و تحلیل عوامل متعددی است و بنابراین باید توسط یک پزشک انجام شود. برای مثال اگر آزمایش حاد هپاتیت C انجام دهید، این تست با پردازش آنتی‌بادی‌ها و آنتی‌ژن‌ها، هپاتیت A، B و C را تشخیص می‌دهد. این آزمایش‌ها معمولا نتیجه مثبت یا منفی گزارش می‌کنند.

اگر نتیجه مثبت آنتی‌بادی هپاتیت C دریافت کنید، به این معنی است که شما در گذشته به ویروس آلوده شده‌اید اما ممکن است هنوز HCV نداشته باشید. گزارش تست شما می‌تواند نتیجه غیر-واکنشی یا منفی، و یا نتیجه واکنشی یا مثبت باشد.

اگر شما واکنش پذیر یا مثبت را آزمایش کنید، مرحله بعدی، آزمایش پیشرفته‌تر RNA HCV است که با نام تست PCR نیز شناخته می‌شود. نتیجه مثبت گزارش‌شده در این تست به این معناست که شما ویروس را دارید، و جواب منفی به این مفهوم است که بدن شما ویروس را بدون نیاز به درمان، از بین برده است. آزمایش کمّی RNA هپاتیت C به جای نتیجه مثبت یا منفی، تعداد نسخه‌های ویروس را گزارش می‌کند. این آزمایش بار ویروسی HCV را در خون تعیین می‌کند.

اگر شما HCV مثبت دارید و به دنبال بهترین روش درمان هستید، انجام تست ژنوتایپ می‌تواند سویه هپاتیت C را شناسایی کند. مشخص شدن سویه می‌تواند به پزشکان در ارزیابی سلامت کبد کمک کند. آزمایش‌های تکمیلی برای نظارت بر سلامت شما و هدایت برنامه درمانی، ضروری است.

علاوه بر این، احتمال دارد پزشک شما HIV و هپاتیت B را غربالگری کند، زیرا این عفونت‌ها به همان شیوه HCV گسترش می‌یابند.

اگر آزمایش شما مثبت باشد و در حال درمان باشید، پزشک شما آزمایش‌های کمّی HCV RNA را ادامه خواهد داد تا ببیند آیا برنامه درمان شما مؤثر است یا خیر. کاهش بار ویروسی به این معناست که درمان اثربخش بوده است.

پس از انجام و دریافت نتیجه این تست، می‌توانید این سؤالات را با پزشک خود مطرح کنید:

  • چه نوع تست هپاتیت C برای من تجویز شده بود؟
  • جواب آزمایش هپاتیت C مرا چگونه تفسیر می‌کنید ؟
  • بر اساس نتیجه تست‌های من، آیا نیاز به هرگونه تست تکمیلی دارم؟
  • nano-l-hormonal-p-test-i2-1
    نام‌های دیگر این آزمایش

    Hepatitis C Antibody Test, Anti-HCV Test, HCV-PCR, HCV-RNA, Hepatitis C Viral Load Test, Viral Hepatitis C Antibody Screen, Viral Hepatitis C RNA by PCR, Hepatitis C Virus Genotype

  • nano-l-hormonal-p-test-i2-2
    سایر آزمایش‌های مرتبط

    Hepatitis A Testing, Hepatitis B Testing, Acute Viral Hepatitis Panel, Liver Panel Test

راهنمای کامل آشنایی با

تست‌های هورمونی آزمایشگاه نانو

هورمون‌ها، انواع مختلف ترکیبات بیوشیمیایی هستند که به‌عنوان پیام‌رسان در سرتاسر بدن فعالیت دارند. این ترکیبات می‌توانند حرکت اندام‌های بدن را هماهنگ کنند، مولد حس گرسنگی یا رضایت باشند، رشد بدن را مهار یا تحریک نمایند، متابولیسم ما را تنظیم کنند و … هورمون‌ها تقریباً تمامی عملکردهای بدن را تحت‌کنترل نگه می‌دارند.

آزمایش‌های هورمونی، گنجینه بزرگی از ابزارهایی هستند که پزشکان برای شناسایی و کشف مشکلات مهم سلامتی در اختیار دارند. با انجام این آزمایش‌ها می‌توان علت طیف وسیعی از بیماری‌ها را یافته و در اغلب موارد به‌راحتی مدیریت نمود.

آنچه مطالعه کردید بخشی از مجله آزمایش‌های هورمونی است که شامل تمامی موضوعات مهم درباره هورمون‌ها و تست‌های کلیدیِ آنها به زبان ساده است.

پاسخ سؤال خود را نیافته‌اید؟

اگر درباره جزئیات این آزمایش، نحوه نمونه گیری و انجام آن، و یا شرایط خود سؤالی دارید، می‌توانید آن را در محتوای سایت جستجو کنید:

همکاران ما در بخش پذیرش آزمایشگاه نانو و واحد روابط عمومی این مرکز، با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ در ساعات کاری مجموعه، تا حد امکان پاسخگوی سؤالات شما خواهند بود.

لطفاً توجه داشته باشید

محتوای مندرج در این صفحه، صرفاً برای آشنایی شما با علل تجویز و روند انجام این تست طراحی شده است و هرگز نباید به عنوان جایگزین برای روند تشخیص و درمان بیماری‌ها مورد استفاده قرار گیرد. اگر به وجود یک بیماری یا عارضه در خود مشکوک هستید، ضروری است به پزشک مربوطه مراجعه نمایید تا بر اساس نتایج معاینات و تست‌های تجویز شده توسط پزشک، وجود یا عدم‌وجود آن تشخیص داده شود.