روش‌های تشخیص بیماری‌های عفونی

بیماری‌های عفونی توسط میکروارگانیسم‌های بیماری زا مانند باکتری‌ها، ویروس‌ها، انگل‌ها یا قارچ‌ها ایجاد می‌شوند و هر ساله میلیون‌ها نفر در کشور تحت‌تأثیر آنها قرار می‌گیرند.  بسیاری از بیماری‌های عفونی در صورت تشخیص و درمان مناسب، عوارض جزئی دارند؛ اما انواع دیگر این بیماری‌ها اگر درمان نشود، می‌تواند تهدید کننده زندگی باشد، از جمله ذات‌الریه، سل، HIV و مننژیت.

تشخیص زودهنگام و دقیق بیماری‌های عفونی بسیار مهم است زیرا می‌تواند اثربخشی درمان‌ها را بهبود بخشد و از عوارض طولانی‌مدت آنها جلوگیری کند. همچنین در صورت عدم‌تشخیص بیماری، فرد آلوده بیماری را ندانسته به بسیاری از افراد دیگر منتقل می‌کند. علاوه بر این موارد، تست‌های تشخیصی می‌تواند تعیین کند که استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها چه زمانی لازم است، تا استفاده بی‌مورد و گسترده از این داروها منجر به مقاومت آنتی‌بیوتیکی نگردد.

روند تشخیص بیماری‌های عفونی

بیماری‌های عفونی توسط میکروارگانیسم‌هایی مانند باکتری‌ها، ویروس‌ها، قارچ‌ها و انگل‌ها ایجاد می‌شوند.

پزشکان بر اساس علائم فرد، معاینه فیزیکی و عوامل خطر، به عفونت مشکوک می‌شوند. ابتدا، پزشکان احتمال بیماری‌های دیگر را رد می‌کنند. به عنوان مثال، فردی که سرفه و مشکل تنفسی دارد ممکن است ذات‌الریه (عفونت ریه) داشته باشد. در عین حال، این فرد ممکن است آسم یا نارسایی قلبی داشته باشد که ناشی از عفونت نیست. در چنین شرایطی، تصویربرداری اشعه ایکس از قفسه سینه می‌تواند به پزشک کمک کند تا ذات‌الریه را از سایر اختلالات احتمالی تشخیص دهد.

وقتی پزشک تأیید می‌کند که فرد مبتلا به عفونت است، معمولا باید بفهمد که کدام میکروارگانیسم خاص باعث عفونت می‌شود. بسیاری از میکروارگانیسم‌های مختلف می‌توانند باعث یک عفونت خاص شوند. برای مثال، ذات‌الریه می‌تواند توسط ویروس‌ها، باکتری‌ها یا به‌ندرت قارچ‌ها ایجاد شود. درمان و مقابله با هر یک از این میکروارگانیسم‌ها متفاوت است.

انواع مختلفی از تست‌های آزمایشگاهی می‌توانند میکروارگانیسم‌ها را شناسایی کنند. این تست‌ها از نمونه‌های خون، ادرار، خلط یا سایر مایعات، و یا بافت‌های بدن استفاده می‌کنند. احتمالا این نمونه:

  • رنگ‌آمیزی شده و زیر میکروسکوپ بررسی می‌شود
  • کِشت می‌شود (در شرایطی قرار می‌گیرد که رشد میکروارگانیسم‌ها را افزایش می‌دهد)
  • از نظر آنتی‌بادی‌ها آزمایش می‌شود (مولکول‌های تولید شده توسط سیستم ایمنی بدن در پاسخ به میکروارگانیسم)
  • از نظر آنتی‌ژن‌های میکروارگانیسم بررسی می‌شود (مولکول‌های میکروارگانیسم که می‌توانند پاسخ ایمنی بدن را ایجاد کنند)
  • از نظر مواد ژنتیکی (مانند DNA و RNA) مربوط به میکروارگانیسم آزمایش می‌شود.

هیچ تست واحدی نمی‌تواند همه انواع میکروارگانیسم‌ها را شناسایی کند. آزمایش‌هایی که برای یک میکروارگانیسم خوب کار می‌کنند، اغلب در مورد انواع دیگر خوب کار نمی‌کنند. پزشکان باید آزمایش را بر اساس میکروارگانیسم‌هایی انتخاب کنند که فکر می‌کنند به احتمال بیشتر باعث اختلال شده‌اند.

گاهی چندین تست مختلف انجام می‌شود، معمولا در یک ترتیب خاص و بر اساس نتایج آزمایش قبلی. هر تست، احتمالات را محدودتر می‌کند. اگر آزمایش به درستی انجام نشود، احتمال دارد پزشکان علت عفونت را شناسایی نکنند.

هنگامی که یک میکروارگانیسم شناسایی می‌شود، پزشکان می‌توانند آزمایش‌هایی را تجویز کنند برای تعیین این‌که کدام داروها در برابر آن اثرگذارتر هستند (آزمایش‌های حساسیت) انجام دهند. به این ترتیب درمان مؤثر را می‌توان زودتر شروع کرد.

نمونه‌برداری برای آزمایش

ابتدا یک نمونه از ناحیه‌ای از بدن فرد گرفته می‌شود که احتمالا حاوی میکروارگانیسمِ مشکوک به ایجاد عفونت است. نمونه لازم ممکن است از انواع مختلفی باشد:

  • آزمایش خون: تکنسین نمونه‌گیری با قرار دادن سوزن در ورید (معمولا در بازو) نمونه‌ای از خون را به‌دست می‌آورد.
  • تست ادرار: این آزمایش مستلزم ادرار کردن در یک ظرف مخصوص است. برای جلوگیری از آلودگی احتمالی نمونه، ممکن است به شما گفته شود که ناحیه تناسلی خود را با یک پد ضد‌عفونی‌کننده تمیز کنید.
  • سواب گلو: نمونه‌هایی از گلو یا سایر مناطق مرطوب بدن را می‌توان با یک سواب استریل به‌دست آورد.
  • نمونه مدفوع: ممکن است از شما خواسته شود که یک نمونه مدفوع را جمع‌آوری کنید تا آزمایشگاه بتواند نمونه را از نظر انگل‌ها و سایر موجودات بررسی کند.
  • نمونه مایع مغزی-نخاعی: این روش نمونه‌ای از مایع مغزی-نخاعی را از طریق سوزنِ قرار داده شده در بین استخوان‌های ستون فقرات برمی‌دارد. معمولا از شما خواسته می‌شود که به پهلو دراز بکشید و زانوهای خود را به سمت سینه بکشید.

رنگ‌آمیزی و بررسی با میکروسکوپ

پزشکان گاهی می‌توانند یک میکروارگانیسم را به‌سادگی و با نگاه کردن به نمونه در زیر میکروسکوپ شناسایی کنند.

بیشتر نمونه‌ها ابتدا با رنگ‌های خاصی رنگ‌آمیزی می‌شوند که میکروارگانیسم‌ها را رنگ می‌کنند و باعث می‌شوند از پس‌زمینه متمایز شوند. برخی از میکروارگانیسم‌ها دارای اندازه، شکل و رنگ متمایز هستند که پزشکان را قادر می‌سازد آنها را تشخیص دهند.

با این حال، بسیاری از میکروارگانیسم‌ها شبیه به هم هستند و با استفاده از میکروسکوپ قابل‌تشخیص نیستند. همچنین باید تعداد آنها به اندازه کافی باشد و باید به اندازه کافی بزرگ باشند تا با میکروسکوپ دیده شوند. به عنوان مثال، ویروس‌ها را نمی‌توان با استفاده از میکروسکوپ شناسایی کرد زیرا بسیار کوچک هستند.

برای باکتری‌ها، پزشکان اغلب ابتدا از رنگ‌آمیزی گرم (نوعی رنگ‌آمیزی بنفش) استفاده می‌کنند. باکتری‌ها به شرح زیر طبقه‌بندی می‌شوند:

  • گرم‌مثبت (Gram-positive) به نظر آبی می‌رسند چون رنگ بنفش گرم را حفظ می‌کنند.
  • گرم‌منفی (Gram-negative) به نظر قرمز می‌رسند چون رنگ گرم را حفظ نمی‌کنند.

پزشکان بعضاً می‌توانند بر اساس این‌که باکتری‌ها گرم‌مثبت یا گرم‌منفی هستند تصمیم بگیرند که از چه آنتی‌بیوتیک‌هایی استفاده کنند. باکتری‌های گرم‌مثبت و گرم‌منفی به گروه‌های مختلف آنتی‌بیوتیک‌ها حساس هستند.

علاوه بر رنگ‌آمیزی گرم، بسته به میکروارگانیسم‌هایی که تصور می‌شود وجود دارند، می‌توان از رنگ‌آمیزی‌های دیگر نیز استفاده کرد.

کِشت میکروارگانیسم‌ها

بسیاری از نمونه‌ها حاوی میکروارگانیسم‌های بسیار کمی هستند که با استفاده از میکروسکوپ دیده نمی‌شوند و با استفاده از آزمایش‌های دیگر شناسایی نمی‌شوند. در این صورت، میکروارگانیسم را در آزمایشگاه کِشت می‌دهند تا زمانی که میکروارگانیسم به اندازه کافی برای شناسایی وجود داشته باشد.

در این روش، نمونه بر روی یک ظرف استریل یا در یک لوله آزمایش قرار می‌گیرد که حاوی مواد مغذی لازم برای تشویق رشد میکروارگانیسم‌هاست. بسته به این‌که پزشکان مشکوک به ایجاد عفونت توسط چه میکروارگانیسمی هستند، از مواد مغذی مختلفی استفاده می‌شود. اکثراً موادی به ظرف یا لوله آزمایش اضافه می‌شود تا رشد میکروارگانیسم‌هایی که باعث بیماری نمی‌شوند، متوقف شود.

بسیاری از میکروارگانیسم‌ها، مانند باکتری‌هایی که باعث عفونت دستگاه ادراری یا گلودرد می‌شوند، به راحتی می‌توانند در یک محیط کشت رشد کنند. برخی از باکتری‌ها، مانند باکتری‌هایی را که باعث سیفلیس می‌شوند، به‌هیچ‌وجه نمی‌توان کشت کرد. باکتری‌های دیگر مانند باکتری‌هایی که باعث سل می‌شوند و قارچ‌ها می‌توانند کِشت شوند اما رشد آنها هفته‌ها طول می‌کشد. برخی از ویروس‌ها نیز می‌توانند کشت شوند، اما در بسیاری از آنها این کار قابل‌انجام نیست.

پس از کشت میکروارگانیسم‌ها، آزمایش‌هایی برای شناسایی آنها و تعیین حساسیت به داروهای ضدمیکروبی انجام می‌شود.

تست حساسیت میکروارگانیسم به داروهای ضد میکروبی

اگرچه پزشکان به طور کلی می‌دانند که کدام داروهای ضد میکروبی در برابر میکروارگانیسم‌های مختلف مؤثر هستند، اما میکروارگانیسم‌ها به‌طور مداوم در برابر داروهایی که قبلا مؤثر بودند، مقاومت می‌کنند. بنابراین، آزمایش حساسیت برای تعیین میزان اثربخشی داروهای ضد میکروبی مختلف در برابر میکروارگانیسم خاص آلوده‌کننده‌ی فرد انجام می‌شود. این تست به پزشکان کمک می‌کند تا تعیین کنند که کدام دارو برای عفونت یک فرد خاص استفاده شود.

معمولا از محیط‌های کشت برای آزمایش حساسیت استفاده می‌شود. در صورتی که یک میکروارگانیسم در یک محیط کشت رشد کرده باشد، متخصصان آزمایشگاهی، داروهای ضد میکروبی مختلفی را اضافه می‌کنند تا ببینند کدام یک از آنها، میکروارگانیسم را می‌کُشد. آنها همچنین تست می‌کنند که میکروارگانیسم چقدر به یک دارو حساس است، یعنی این‌که آیا مقدار کم یا مقدار زیادی از یک دارو برای کُشتن میکروارگانیسم لازم است. اگر مقدار زیادی از یک دارو برای کشتن میکروارگانیسم در آزمایشگاه لازم باشد، پزشکان معمولا از آن استفاده نمی‌کنند.

گاهی می‌توان از تست‌های ژنتیکی برای تشخیص ژن‌های موجود در میکروارگانیسم استفاده کرد که باعث مقاومت در برابر برخی داروهای ضدمیکروبی می‌شوند. مثلا باکتری‌های استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متسیلین (MRSA) را می‌توان با آزمایش ژن mecA شناسایی کرد.

از آنجا که آزمایش حساسیت در آزمایشگاه انجام می‌شود، نتیجه تست لزوماً با آنچه در بدن فرد هنگام تجویز دارو اتفاق می‌افتد مطابقت ندارد. عواملی مرتبط با فرد دریافت‌کننده دارو می‌تواند بر اثربخشی دارو تأثیر بگذارد، که شامل موارد زیر است:

  • سیستم ایمنی بدن فرد چقدر خوب کار می‌کند
  • سن فرد چقدر است
  • آیا فرد اختلالات دیگری دارد یا خیر
  • بدن فرد چگونه دارو را جذب و پردازش می‌کند
مزایای انجام آزمایش در

آزمایشگاه نانو ارومیه

آزمایشگاه پاتوبیولوژی نانو، مجهزترین مجموعه آزمایشگاهی بخش غیردولتی در ارومیه و آذربایجان‌غربی است. این مجموعه در محیطی آرام و ایمن با بهره‌گیری از آخرین تجهیزات آزمایشگاهی دنیا، تیم تخصصی مجرب شامل پزشکان آزمایشگاهی و متخصصان آسیب‌شناسی بالینی و تشریحی، مفتخر به ارائه خدماتی با بالاترین دقت و کیفیت به مراجعان عزیز از منطقه شمال‌غرب و کشورهای همجوار است.

آزمایش در خانه

اگر به دلیل شرایط جسمانی، محدودیت حرکت، مشغله کاری و … امکان مراجعه حضوری به آزمایشگاه را ندارید، با سفارش سرویس نمونه‌گیری در منزل آزمایشگاه نانو در ارومیه، به‌راحتی می‌توانید آزمایش‌های تجویز شده را در خانه یا محل کار خود انجام دهید.

پرسنل مجرب آزمایشگاه نانو، تخصص و تجهیزات لازم برای این کار را در اختیار دارند و با رعایت تمامی استانداردهای ابلاغی وزارت بهداشت، با هماهنگی قبلی در محل سکونت یا کار شما برای انجام نمونه گیری حاضر خواهند شد.

تماس تلفنی

شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳

تماس تلفنی

واتساپ

ارسال و دریافت اطلاعات با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴

واتساپ

سفارش آنلاین

ثبت سفارش آنلاین در سایت بدون نیاز به پرداخت

سفارش آنلاین

لطفاً توجه داشته باشید که ارائه نام و نام خانوادگی بیمار، سن، کد ملی، آزمایش مورد درخواست، کد رهگیری که از پزشک دریافت کرده‌اید، و یک شماره تماس برای ثبت درخواست ضروری است.

برای درخواست نمونه‌گیری در منزل، بهتر است یک روز قبل با آزمایشگاه تماس بگیرید. برای آزمایش‌های اورژانسی، لطفاً حداقل ۲ ساعت قبل تماس بگیرید.

تست‌های تشخیص آنتی‌بادی یا آنتی‌ژن میکروارگانیسم‌ها

برخی از میکروارگانیسم‌ها، مانند باکتری‌هایی که باعث سیفلیس می‌شوند، نمی‌توانند کشت شوند. برای تشخیص چنین عفونت‌هایی، پزشکان ممکن است از تست‌هایی به نام آزمایش‌های ایمونولوژیک استفاده کنند. این آزمایش‌ها یکی از موارد زیر را تشخیص می‌دهد:

  • آنتی‌بادی‌هایی که توسط سیستم ایمنی بدن فرد در پاسخ به میکروارگانیسم تولید می‌شوند
  • آنتی‌ژن‌های میکروارگانیسم (مولکول‌های ارگانیسم که پاسخ ایمنی بدن را تحریک می‌کنند)

تست آنتی‌بادی

آزمایش آنتی‌بادی معمولا بر روی نمونه‌ای از خون فرد آلوده انجام می‌شود زیرا آنتی‌بادی‌ها در خون گردش می‌کنند. همچنین می‌توان این تست‌ها را بر روی نمونه‌های مایع مغزی-نخاعی یا سایر مایعات بدن انجام داد.

آنتی‌بادی‌ها موادی هستند که توسط سیستم ایمنی بدن برای کمک به دفاع در برابر عفونت تولید می‌شوند. این مواد توسط انواع خاصی از گلبول‌های سفید، در صورت مواجه شدن با یک ماده یا سلول خارجی تولید می‌شوند. معمولا چند روز طول می‌کشد تا آنتی‌بادی تولید شود.

هر آنتی‌بادی، یک ماده خارجی خاص (آنتی‌ژن) را که تولید آن را آغاز کرده است، تشخیص داده و هدف قرار می‌دهد؛ بنابراین هر آنتی‌بادی، منحصر به فرد است و برای یک گونه خاص میکروارگانیسم ساخته شده است. لذا اگر فردی آنتی‌بادی به یک میکروارگانیسم خاص داشته باشد، به این معنی است که فرد در معرض آن میکروارگانیسم قرار گرفته و پاسخ ایمنی ایجاد کرده است. با این حال، از آنجا که بسیاری از آنتی‌بادی‌ها مدت‌ها پس از رفع عفونت در جریان خون باقی می‌مانند، یافتن آنتی‌بادی‌های یک میکروارگانیسم لزوماً به این معنی نیست که فرد هنوز آلوده به آن است. آنتی‌بادی‌ها ممکن است از عفونت‌های قبلی باقی مانده باشند.

آزمایش‌های تشخیص مواد ژنتیکی میکروارگانیسم‌ها

آزمایش‌هایی که مواد ژنتیکی را از میکروارگانیسم‌ها تشخیص می‌دهند، آزمایش‌های مبتنی بر اسید نوکلئیک (NAT) نامیده می‌شوند

اگر کِشت یا شناسایی میکروارگانیسم با روش‌های دیگر دشوار باشد، پزشکان می‌توانند آزمایش‌هایی را برای شناسایی قطعات مواد ژنتیکیِ میکروارگانیسم انجام دهند. این ماده ژنتیکی از اسیدهای نوکلئیک تشکیل شده است: اسید دی اکسی ریبونوکلئیک (DNA)، یا اسید ریبونوکلئیک (RNA). برخی از DNA و RNA در هر ارگانیسم، منحصر به فرد برای آن ارگانیسم است. بنابراین، پیدا کردن این DNA یا RNA به این معنی است که میکروارگانیسم خاص وجود دارد.

واکنش زنجیره‌ای پلیمراز (PCR) نمونه‌ای از این نوع آزمایش‌هاست. از تکنیک PCR برای تولید تعداد بسیار زیادی از نسخه‌های ژن متعلق به یک میکروارگانیسم استفاده می‌شود، که شناسایی میکروارگانیسم را بسیار آسان‌تر می‌کند.

هر آزمایش ژنتیکی فقط مخصوص یک میکروارگانیسم خاص است. یعنی یک آزمایش ژنتیکی برای ویروس هپاتیت C، فقط آن ویروس را تشخیص می‌دهد و نه ویروس دیگری را. بنابراین این تست‌ها فقط زمانی انجام می‌شود که پزشک از قبل به بیماری خاصی مشکوک باشد.

بیشتر آزمایش‌های مبتنی بر اسید نوکلئیک برای شناسایی وجود میکروارگانیسم طراحی شده‌اند که با نام آزمایش کیفی شناخته می‌شوند. در عین حال، برای برخی از عفونت‌ها مانند HIV و هپاتیت C، این تست‌ها همچنین می‌توانند میزان مواد ژنتیکی میکروارگانیسم را اندازه‌گیری کنند (به نام آزمایش کمّی) و بنابراین تعیین کنند که عفونت تا چه حد شدید است. همچنین می‌توان از آزمایش‌های کمّی برای نظارت بر عملکرد درمان استفاده کرد.

گاهی از آزمایش‌های مبتنی بر اسید نوکلئیک جهت بررسی جهش‌های ژن در میکروارگانیسم‌ها استفاده کرد که میکروارگانیسم را در برابر دارو مقاوم می‌کند. البته این آزمایش‌ها کاملا دقیق نیستند زیرا همه جهش‌های مقاومت شناخته نشده‌اند. بنابراین، این تست‌ها نمی‌توانند تمام ژن‌های موجود را برای مقاومت بررسی کنند. همچنین، این آزمایش‌ها گران‌قیمت هستند، به‌طور گسترده در دسترس نیستند و فقط برای چند میکروارگانیسم انجام‌پذیر هستند.

سایر آزمایش‌های شناسایی میکروارگانیسم‌ها

آزمایش‌هایی که سایر ویژگی‌های منحصر به فرد میکروارگانیسم‌ها را شناسایی می‌کنند، آزمایش‌های شناسایی مبتنی بر اسید غیرنوکلئیک نامیده می‌شوند

این تست‌ها به این دلیل اینگونه نام‌گذاری شده‌اند که اساس کار آنها، شناسایی مواد ژنتیکی میکروارگانیسم نیست.

به عنوان مثال، بعضاً می‌توان آزمایش‌هایی برای شناسایی موارد زیر انجام داد:

  • موادی که میکروارگانیسم می‌تواند در آن رشد کند
  • آنزیم‌های تولید شده توسط میکروارگانیسم (که به میکروارگانیسم کمک می‌کند تا سلول‌ها را آلوده کند یا سریع‌تر از طریق بافت‌ها گسترش یابد)
  • سایر مواد موجود در میکروارگانیسم (مانند پروتئین‌ها و اسیدهای چرب) که به شناسایی آن کمک می‌کنند

جمع‌بندی

انواع آزمایش‌های عفونی می‌تواند اطلاعات ارزشمندی را در مورد احتمال وجود عفونت در بدن شما فراهم کند و در بسیاری از موارد، زمینه‌ساز یافتن راه‌حل اصلی مشکل باشد.

برای انجام آزمایش‌های عفونی و TORCH در ارومیه و یا سؤال درباره آنها، همکاران ما با تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ آماده پاسخگویی هستند.

راهنمای کامل آشنایی با

تست‌های هورمونی آزمایشگاه نانو

هورمون‌ها، انواع مختلف ترکیبات بیوشیمیایی هستند که به‌عنوان پیام‌رسان در سرتاسر بدن فعالیت دارند. این ترکیبات می‌توانند حرکت اندام‌های بدن را هماهنگ کنند، مولد حس گرسنگی یا رضایت باشند، رشد بدن را مهار یا تحریک نمایند، متابولیسم ما را تنظیم کنند و … هورمون‌ها تقریباً تمامی عملکردهای بدن را تحت‌کنترل نگه می‌دارند.

آزمایش‌های هورمونی، گنجینه بزرگی از ابزارهایی هستند که پزشکان برای شناسایی و کشف مشکلات مهم سلامتی در اختیار دارند. با انجام این آزمایش‌ها می‌توان علت طیف وسیعی از بیماری‌ها را یافته و در اغلب موارد به‌راحتی مدیریت نمود.

آنچه مطالعه کردید بخشی از مجله آزمایش‌های هورمونی است که شامل تمامی موضوعات مهم درباره هورمون‌ها و تست‌های کلیدیِ آنها به زبان ساده است.

پاسخ سؤالات خود را بیابید

اگر درباره آزمایش‌های هورمونی، نحوه نمونه‌گیری و انجام آنها، و یا شرایط خود سؤالی دارید، می‌توانید آن را در محتوای سایت جستجو کنید:

همکاران ما در بخش پذیرش آزمایشگاه نانو و واحد روابط عمومی این مرکز، با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ در ساعات کاری مجموعه، تا حد امکان پاسخگوی سؤالات شما خواهند بود.

لطفاً توجه داشته باشید

محتوای مندرج در این صفحه، صرفاً برای آشنایی شما با این موضوع طراحی شده است و هرگز نباید به عنوان جایگزین برای روند تشخیص و درمان بیماری‌ها مورد استفاده قرار گیرد. اگر به وجود یک بیماری یا عارضه در خود مشکوک هستید، ضروری است به پزشک مربوطه مراجعه نمایید تا بر اساس نتایج معاینات و تست‌های تجویز شده توسط پزشک، وجود یا عدم‌وجود آن تشخیص داده شود.