چگونه از بروز مشکلات تیروئیدی پیشگیری کنیم؟

بیماری‌های تیروئید یکی از رایج‌ترین عوارض سلامتی است که می‌تواند منجر به مشکلاتی مرتبط با وزن، گوارش، خستگی و… شود. اکثر افرادی که مبتلا به اختلالات تیروئیدی هستند، اطلاعی از بیماری خود ندارند.

خانم‌ها هشت برابر بیشتر از آقایان به بیماری تیروئید مبتلا می‌شوند. اگرچه روش تضمین‌شده‌ای برای جلوگیری قطعی از بیماری تیروئید وجود ندارد، اما اِعمال برخی تغییرات در شیوه زندگی می‌تواند به کاهش خطر این بیماری‌ها کمک کند.

قند و غذاهای فرآوری‌شده را کمتر مصرف کنید

بر اساس تحقیقات، ارتباط نزدیکی بین بیماری تیروئید و دیابت وجود دارد. هر دو بیماری پرکاری تیروئید و پرکاری تیروئید، می‌توانند بر میزان انسولین و قند خون فرد تأثیر بگذارند که زمینه‌ساز شکل‌گیری مقاومت به انسولین و دیابت می‌گردد.

از طرف دیگر، داشتن دیابت خطر ابتلا به پرکاری تیروئید و کم‌کاری تیروئید را افزایش می‌دهد.

دیابت نوع ۲ (نوع مرتبط با رژیم غذایی ضعیف و چاقی) با کاهش میزان هورمون تحریک‌کننده تیروئید (TSH) و تداخل در تبدیل تیروکسین (T4) به تری‌یودوتیرونین (T3) بر عملکرد تیروئید تأثیر می‌گذارد. با گذشت زمان، این مسئله می‌تواند بر نحوه عملکرد غده تیروئید تأثیر بگذارد.

همین اثرات با مصرف بیش از حد غذاهای فرآوری‌شده دیده می‌شود، غذاهایی که اکثراً از مواد استخراج‌شده از مواد غذایی مانند چربی‌ها، نشاسته‌ها، قند‌ها و چربی‌های هیدروژنه ساخته شده‌اند.

بر این اساس می‌توان خطر ابتلا به بیماری تیروئید را با کاهش یا اجتناب کامل از غذاهای زیر کاهش داد:

  • لبنیات پرچرب
  • میان‌وعده‌های فروشگاهی
  • غذاهای تهیه شده با گندم تصفیه‌شده مانند نان سفید
  • نوشیدنی‌های شیرین‌شده، از جمله نوشابه و آب‌میوه
  • غذاهای سرخ‌شده، از جمله سیب‌زمینی سرخ‌شده یا دونات
  • گوشت‌های فرآوری‌شده مانند سوسیس و بیکن
  • الکل
  • گوشت‌های چرب

منظم ورزش کنید

مدت‌هاست که مشخص شده است ورزش منظم روزانه، عملکرد تیروئید را بهبود می‌بخشد. از طرف دیگر، سبک زندگی بی‌تحرک و غیرفعال، میزان T4 را کاهش می‌دهد و به خطر کم‌کاری تیروئید کمک می‌کند.

برنامه ورزشی خاصی برای جلوگیری از بیماری تیروئید وجود ندارد؛ برنامه هفتگی شامل ۱۵۰ دقیقه فعالیت بدنی با شدت متوسط (مانند پیاده‌روی سریع) و دو روز فعالیت تقویت عضلات است. ۱۵۰ دقیقه را می‌توان به جلسات کوتاه ۳۰ دقیقه‌ای در طول پنج روز تقسیم کرد.

اگر بیش از ۱۵۰ دقیقه در هفته پیاده‌روی سریع داشته باشید یا ۷۵ دقیقه فعالیت شدید (مانند دویدن) در هفته انجام دهید، مزایای سلامتی بیشتری خواهید داشت.

استرس را کاهش دهید

استرس به‌تنهایی باعث بیماری تیروئید نمی‌شود، اما استرس مزمن بدن را در معرض مقادیر بالای هورمون استرس به نام کورتیزول قرار می‌دهد.

کورتیزول میزان TSH را افزایش می‌دهد که به غده تیروئید علامت می‌دهد تولید T3 را متوقف می‌کند. همچنین در ارتباطات T3 با هورمون تیروئید فعال‌تر T4 اختلال ایجاد می‌کند. هر دوی این اثرات، مشخصه کم‌کاری تیروئید هستند.

برای مدیریت استرس در زندگی روزمره راه‌های زیادی وجود دارد، از جمله خواب کافی، ورزش منظم و تمرین درمان‌های ذهن و بدن.

پروبیوتیک‌ها را افزایش دهید

پروبیوتیک‌ها باکتری‌های زنده و مخمرهایی هستند که در بعضی غذاها یافت می‌شوند و تصور می‌شود سلامت گوارش را بهبود می‌بخشند. شواهد فراونی وجود دارد که این کار برای سلامت تیروئید شما نیز مفید خواهد بود.

بیماری‌های تیروئید و روده به‌طور نزدیک با هم مرتبط هستند. به عنوان مثال، بیماری گریوز و بیماری هاشیموتو معمولا در افراد مبتلا به بیماری سلیاک دیده می‌شود. هر سه بیماری، انواعی از اختلالات خود-ایمنی هستند که یک مسیر بیماری رایج را نشان می‌دهد که برخی از کارشناسان آن را “محور تیروئید-روده” می‌نامند.

مطالعات نشان می‌دهد که پروبیوتیک‌ها اثرات مفیدی بر هورمون‌های تیروئید و عملکرد تیروئید دارند و خطر بیماری تیروئید را در افرادی که از نظر ژنتیکی مستعد بیماری گریوز یا بیماری هاشیموتو هستند، کاهش می‌دهند.

علاوه بر مکمل‌های آماده، پروبیوتیک‌ها را می‌توان در غذاهای تخمیر شده یافت، مانند:

  • ماست
  • کلم ترش
  • کیمچی
  • کفیر

سیگار را ترک کنید

دود سیگار و دخانیات حاوی سمومی است که می‌تواند بر تیروئید شما تأثیر بگذارد. یکی از این سموم، تیوسیانات است که جذب ید را مختل می‌کند و می‌تواند تولید هورمون‌های تیروئید را مسدود کند.

سیگار کشیدن می‌تواند باعث افزایش میزان T4 و مقداری کاهش در میزان TSH شود. TSH به تیروئید شما می‌گوید که هورمون‌های تیروئید تولید کند.

تحقیقات نشان داده است که افراد سیگاری بیشتر به بیماری گریوز مبتلا می‌شوند. این عارضه یکی از دلایل اصلی پرکاری تیروئید یا تیروئید بیش از حد فعال است. سیگار کشیدن همچنین می‌تواند منجر به بیماری چشمی گریوز شود که به آن اوربیتوپاتی گریوز گفته می‌شود.

مزایای انجام آزمایش در

آزمایشگاه نانو ارومیه

آزمایشگاه پاتوبیولوژی نانو، مجهزترین مجموعه آزمایشگاهی بخش غیردولتی در ارومیه و آذربایجان‌غربی است. این مجموعه در محیطی آرام و ایمن با بهره‌گیری از آخرین تجهیزات آزمایشگاهی دنیا، تیم تخصصی مجرب شامل پزشکان آزمایشگاهی و متخصصان آسیب‌شناسی بالینی و تشریحی، مفتخر به ارائه خدماتی با بالاترین دقت و کیفیت به مراجعان عزیز از منطقه شمال‌غرب و کشورهای همجوار است.

آزمایش در خانه

اگر به دلیل شرایط جسمانی، محدودیت حرکت، مشغله کاری و … امکان مراجعه حضوری به آزمایشگاه را ندارید، با سفارش سرویس نمونه‌گیری در منزل آزمایشگاه نانو در ارومیه، به‌راحتی می‌توانید آزمایش‌های تجویز شده را در خانه یا محل کار خود انجام دهید.

پرسنل مجرب آزمایشگاه نانو، تخصص و تجهیزات لازم برای این کار را در اختیار دارند و با رعایت تمامی استانداردهای ابلاغی وزارت بهداشت، با هماهنگی قبلی در محل سکونت یا کار شما برای انجام نمونه گیری حاضر خواهند شد.

تماس تلفنی

شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳

تماس تلفنی

واتساپ

ارسال و دریافت اطلاعات با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴

واتساپ

سفارش آنلاین

ثبت سفارش آنلاین در سایت بدون نیاز به پرداخت

سفارش آنلاین

لطفاً توجه داشته باشید که ارائه نام و نام خانوادگی بیمار، سن، کد ملی، آزمایش مورد درخواست، کد رهگیری که از پزشک دریافت کرده‌اید، و یک شماره تماس برای ثبت درخواست ضروری است.

برای درخواست نمونه‌گیری در منزل، بهتر است یک روز قبل با آزمایشگاه تماس بگیرید. برای آزمایش‌های اورژانسی، لطفاً حداقل ۲ ساعت قبل تماس بگیرید.

ویتامین D بیشتری دریافت کنید

دریافت ویتامین D کافی برای عملکرد طبیعی بسیاری از اندام‌ها از جمله غده تیروئید ضروری است، به این دلیل که ویتامین D، تولید آنزیمی به نام نوع ۲ دیودیناز (Dio2) را که برای تبدیل T4 به T3 ضروری است، تحریک می‌کند.

بنابراین جای تعجب نیست که کمبود ویتامین D یک عامل خطر برای کم‌کاری تیروئید و به‌ویژه بیماری هاشیموتو است.

علاوه بر این چنانچه کمبود ویتامین D شدید باشد، می‌تواند میزان TSH را کاهش دهد و به شروع پرکاری تیروئید، و خصوصاً بیماری گریوز کمک کند.

کمبود ویتامین D در ایالات متحده بسیار شایع است و تقریبا از هر چهار بزرگسال (مخصوصاً خانم‌ها) یک نفر را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد.

برای کاهش کمبود ویتامین D و احتمالا خطر بیماری تیروئید، می‌توانید مکمل روزانه مصرف کنید و یا غذاهای غنی از ویتامین D مانند:

  • لبنیات
  • جگر
  • تخم‌مرغ
  • ماهی‌های چرب مانند سالمون، ماهی تن و ساردین
  • قارچ
  • غلات و آب‌میوه‌های غنی‌شده

یکی از بهترین راه‌ها برای غلبه بر کمبود این ویتامین، قرار گرفتن منظم در معرض آفتاب است که سلول‌های پوست را تحریک می‌کند تا ویتامین D را به‌طور طبیعی تولید کنند. برای حفظ میزان سالم ویتامین، هفته‌ای چند بار به مدت ۱۰ تا ۳۰ دقیقه نور خورشید ظهر را دریافت کنید. افرادی که پوست تیره‌تری دارند ممکن است کمی بیشتر نیاز به دریافت نور خورشید داشته باشند.

بررسی گردنی تیروئید را در نظر داشته باشید

بررسی گردنی تیروئید یکی از راه‌های شناسایی مشکلات تیروئیدی است. این تست ساده می‌تواند وجود توده‌ها و تورم احتمالی را نشان دهد اگر به سطح پوست نزدیک باشند. با این حال، به خاطر داشته باشید که بسیاری از ندول‌ها را نمی‌توان دید یا احساس کرد. اگر علائم دیگری دارید، لازم است به پزشک مراجعه کنید.

این غربالگری ساده را می‌توان در خانه در مقابل آینه انجام داد. اگر چیزی غیرمعمول احساس می‌کنید یا می‌بینید، از یک پزشک در این زمینه راهنمایی بگیرید.

در مصرف سویا و سبزیجات خانواده کلم زیاده‌روی نکنید

شاید شنیده باشید که خوردن بیش از حد سویا می‌تواند برای سلامت تیروئید مضر باشد. اگرچه تحقیقات اخیر نشان می‌دهد که خوردن سویا به صورت کلی بی‌خطر است، اما بهتر است این کار را با اعتدال انجام دهید.

بیشتر افراد مبتلا به بیماری تیروئید، جایگزین هورمون تیروئید، یعنی لووتیروکسین مصرف می‌کنند. بهتر است این دارو را با معده خالی مصرف کنید و ۳۰ تا ۶۰ دقیقه قبل از غذا خوردن صبر کنید.

برای خوردن سویا، صبر کنید تا چهار ساعت از مصرف دارو گذشته باشد، به این دلیل که شواهد نشان داده است که سویا می‌تواند در جذب لووتیروکسین بدن شما تداخل ایجاد کند.

به همین ترتیب، مصرف بسیار زیاد سبزیجات خانواده کلم باعث کم‌کاری تیروئید در مطالعات حیوانی شده است. یکی از ترکیبات موجود در سبزیجات خانواده کلم، به شکل غیرمستقیم تولید T3 و T4 را مسدود می‌کند.

با وجود آن که خوردن کلم به‌طور کلی مفید است و به احتمال زیاد هیچ آسیبی به شما نمی‌رساند، اگر در معرض خطر هستید، خوردن زیاد آن می‌تواند به بیماری تیروئید دامن بزند؛ این سبزی‌ها شامل:

  • کلم بروکلی
  • کلم بروکسل
  • کلم
  • گل کلم
  • ترب کوهی
  • تربچه
  • شلغم
  • شاهی

بیماری سلیاک را تشخیص داده و درمان کنید

بیماری سلیاک یک بیماری خود-ایمنی است که باعث می‌شود روده شما به‌طور غیرطبیعی به گلوتن واکنش نشان دهد. گلوتن پروتئینی است که در گندم، چاودار، جو، جوی دوسر و سایر غلات مرتبط یافت می‌شود.

بیماری سلیاک سه‌برابر بیشتر در افراد مبتلا به بیماری تیروئید خود-ایمنی مانند تیروئید هاشیموتو و بیماری گریوز شایع است.

دلیل این ارتباط مشخص نیست؛ ممکن است تا حدی بر اثر مؤلفه‌های ژنتیکی بیماری‌های خود-ایمنی باشد. هر دو بیماری نیز نسبتاً رایج هستند.

بیماری سلیاک جذب مواد معدنی ضروری مانند ید و سلنیوم را مختل می‌کند که می‌تواند باعث اختلال عملکرد تیروئید شود.

نقش فلوراید را در نظر بگیرید

برخی تحقیقات نشان می‌دهد افرادی که در مناطقی با آب آشامیدنی فلوراید زندگی می‌کنند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به کم‌کاری تیروئید هستند. بعضی تحقیقات دیگر این فرضیه را تأیید نکرده است است. تا زمانی که این ارتباط برقرار نشده باشد، اجتناب از فلوراید به‌طور کلی توصیه نمی‌شود.

اگر نگران اثرات فلوراید بر سلامتی هستید، حتماً این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.

راهنمای کامل آشنایی با

تست‌های هورمونی آزمایشگاه نانو

هورمون‌ها، انواع مختلف ترکیبات بیوشیمیایی هستند که به‌عنوان پیام‌رسان در سرتاسر بدن فعالیت دارند. این ترکیبات می‌توانند حرکت اندام‌های بدن را هماهنگ کنند، مولد حس گرسنگی یا رضایت باشند، رشد بدن را مهار یا تحریک نمایند، متابولیسم ما را تنظیم کنند و … هورمون‌ها تقریباً تمامی عملکردهای بدن را تحت‌کنترل نگه می‌دارند.

آزمایش‌های هورمونی، گنجینه بزرگی از ابزارهایی هستند که پزشکان برای شناسایی و کشف مشکلات مهم سلامتی در اختیار دارند. با انجام این آزمایش‌ها می‌توان علت طیف وسیعی از بیماری‌ها را یافته و در اغلب موارد به‌راحتی مدیریت نمود.

آنچه مطالعه کردید بخشی از مجله آزمایش‌های هورمونی است که شامل تمامی موضوعات مهم درباره هورمون‌ها و تست‌های کلیدیِ آنها به زبان ساده است.

پاسخ سؤالات خود را بیابید

اگر درباره آزمایش‌های هورمونی، نحوه نمونه‌گیری و انجام آنها، و یا شرایط خود سؤالی دارید، می‌توانید آن را در محتوای سایت جستجو کنید:

همکاران ما در بخش پذیرش آزمایشگاه نانو و واحد روابط عمومی این مرکز، با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ در ساعات کاری مجموعه، تا حد امکان پاسخگوی سؤالات شما خواهند بود.

لطفاً توجه داشته باشید

محتوای مندرج در این صفحه، صرفاً برای آشنایی شما با این موضوع طراحی شده است و هرگز نباید به عنوان جایگزین برای روند تشخیص و درمان بیماری‌ها مورد استفاده قرار گیرد. اگر به وجود یک بیماری یا عارضه در خود مشکوک هستید، ضروری است به پزشک مربوطه مراجعه نمایید تا بر اساس نتایج معاینات و تست‌های تجویز شده توسط پزشک، وجود یا عدم‌وجود آن تشخیص داده شود.