آشنایی با هورمون‌های استروئیدی و نقش آنها در بدن

این اصطلاح را احتمالا در لابلای صحبت‌های پزشک، در برگه‌های آزمایش و یا در داروخانه‌ها بر روی برخی داروها و محصولات مکمل دیده‌اید و شنیده‌اید. اما با این نوع از هورمون‌ها تا چه حد آشنایی دارید؟

هورمون استروئیدی گروهی از هورمون‌هاست که با عنوان “استروئید” شناخته می‌شوند و عمدتا توسط سه غده استروئیدی ترشح می‌شوند: قشر فوق‌کلیوی، بیضه‌ها و تخمدان ها؛ همچنین در جفت جنین در طول دوره بارداری. همه انواع هورمون‌های استروئیدی از کلسترول مشتق می‌شوند و از طریق جریان خون به سلول‌های اندام هدف منتقل می‌شوند تا طیف وسیعی از عملکردهای فیزیولوژیکی را انجام دهند و تنظیم کنند. 

طبقه‌بندی استروئیدها

طبقه‌بندی استروئیدها بر اساس عملکرد آنها انجام می‌شود. آنها عمدتاً به دو دسته تقسیم می‌شوند: کورتیکواستروئیدها (Corticosteroids) شامل گلوکوکورتیکوئیدها و مینرالوکورتیکوئیدها، و استروئیدهای جنسی (Sex Steroid Hormones) شامل پروژسترون، آندروژن‌ها و استروژن‌ها.

کورتیکواستروئیدها

کورتیکواستروئیدها دسته‌ای از هورمون‌های استروئیدی هستند که در قشر فوق‌کلیوی مهره‌داران و همچنین آنالوگ‌های مصنوعی این هورمون‌ها تولید می‌شوند. دو دسته اصلی کورتیکواستروئید وجود دارد که شامل گلوکوکورتیکوئیدها و مینرالوکورتیکوئیدها هستند. این نوع هورمون‌ها در فرآیندهای مختلف بدن دخیل هستند، شامل پاسخ استرس، پاسخ ایمنی و تنظیم التهاب، متابولیسم کربوهیدرات، کاتابولیسم پروتئین، میزان الکترولیت خون، و واکنش‌های رفتاری است.

گلوکوکورتیکوئیدها (Glucocorticoids)

این نوع هورمون، به خانواده کورتیکواستروئیدها تعلق دارد. گلوکوکورتیکوئیدها به گیرنده‌های گلوکوکورتیکوئیدها متصل می‌شوند که تقریبا در تمامی سلول‌های مهره‌داران یافت می‌شود. کلمه “گلوکوکورتیکوئید” ترکیبی از واژه‌های گلوکز + قشر + استروئید است که به نقش آن در کنترل متابولیسم گلوکز، سنتز در قشر فوق‌کلیوی، و ساختار استروئیدی آن اشاره دارد.

گلوکوکورتیکوئیدها بخشی از فرآیند بازخورد سیستم ایمنی هستند که التهاب و سایر جنبه‌های عملکرد ایمنی را کاهش می‌دهد. در نتیجه، از آنها در پزشکی برای درمان بیماری‌هایی مانند آلرژی، آسم، بیماری‌های خود-ایمنی و سپسیس که توسط یک سیستم ایمنی بیش از حد فعال تشدید می‌شوند، استفاده می‌شوند. از آنجا که گلوکوکورتیکوئیدها طیف گسترده‌ای از اثرات پلیوتروپیک (چندنمودی) دارند، از جمله عوارض جانبی بالقوه مضر، این نوع داروها به‌ندرت بدون نسخه قابل‌تهیه هستند.

همچنین از این داروها برای درمان سرطان در دوزهای بالا استفاده می‌شود، شامل مهار تکثیر لنفوسیت‌ها در درمان لنفوم‌ها و لوسمی‌ها، و همچنین کاهش عوارض جانبی داروهای ضد سرطان.

مینرالوکورتیکوئیدها یک زیر گروه از کورتیکواستروئید است، هورمون‌هایی که در قشر فوق‌کلیوی تولید می‌شوند و تعادل نمک و آب را در بدن حفظ می‌کنند (تعادل الکترولیت و تعادل مایعات). آلدوسترون اصلی‌ترین ماده مینرالوکورتیکوئید است.

هورمون‌های استروئیدی جنسی (Sex Steroid Hormones)

هورمون‌های جنسی، هورمون‌های استروئیدی هستند که به گیرنده‌های هورمون استروئیدی متصل می‌شوند. آنها همچنین تحت عنوان استروئیدهای جنسی، گنادو کورتیکوئیدها، و استروئیدهای گنادال طبقه‌بندی می‌شوند. آندروژن‌ها، استروژن‌ها و پروژستوژن‌ها، هورمون‌های جنسی هستند. مکانیسم‌های ژنومی آهسته، (مانند گیرنده‌های هسته‌ای) و همچنین مکانیسم‌های غیر ژنومی سریع (مانند گیرنده‌های مرتبط با غشاء و آبشار‌های سیگنال) اثرات آنها را منتقل می‌کنند.

هورمون‌های پلی‌پپتید هورمون لوتئینیزه‌کننده، هورمون تحریک‌کننده فولیکول و هورمون آزاد کننده گنادوتروپین، با وجود این که نقش مهمی در عملکردهای مرتبط با جنسیت دارند،  جزو دسته‌بندی هورمون‌های استروئید جنسی محسوب نمی‌شوند.

  • پروژستوژن‌ها دسته‌ای از هورمون‌های استروئیدی هستند که به گیرنده پروژسترون متصل و فعال می‌شوند. مهم‌ترین پروژستوژن در بدن انسان، پروژسترون است. پروژستوژن‌ها به دلیل عملکرد آنها در حفظ بارداری نام‌گذاری شده‌اند، هرچند که این هورمون‌ها در مراحل دیگر چرخه‌های قاعدگی نیز نقش دارند.
  • آندروژن هر نوع هورمون استروئیدی طبیعی یا مصنوعی است که تولید و نگهداری ویژگی‌های مردانه را تنظیم می‌کند، شامل رشد جنینی اندام‌های جنسی اولیه آقایان، و همچنین رشد ویژگی‌های جنسی ثانویه آنها در دوران بلوغ. بیضه‌ها، تخمدان‌ها و غدد فوق‌کلیوی، جایی هستند که آندروژن‌ها تولید می‌شوند. تستوسترون هورمونی است که به رشد و حفظ ویژگی‌های جنسی ثانویه در آقایان کمک می‌کند.
  • استروژن نوعی هورمون جنسی است که در تولید و کنترل سیستم تولید مثلی خانم‌ها و همچنین ویژگی‌های جنسی ثانویه دخیل است. استرون (E1)، استرادیول (E2) و استریول (E3) سه استروژن اصلی درون‌زا هستند. قوی‌ترین و رایج‌ترین نوع این هورمون، استرادیول است. استرول (E4) استروژن دیگری است که فقط در دوران بارداری آزاد می‌شود. استرادیول هورمونی است که در ایجاد و حفظ ویژگی‌های جنسی ثانویه خانم‌ها نقش دارد.
مزایای انجام آزمایش در

آزمایشگاه نانو ارومیه

آزمایشگاه پاتوبیولوژی نانو، مجهزترین مجموعه آزمایشگاهی بخش غیردولتی در ارومیه و آذربایجان‌غربی است. این مجموعه در محیطی آرام و ایمن با بهره‌گیری از آخرین تجهیزات آزمایشگاهی دنیا، تیم تخصصی مجرب شامل پزشکان آزمایشگاهی و متخصصان آسیب‌شناسی بالینی و تشریحی، مفتخر به ارائه خدماتی با بالاترین دقت و کیفیت به مراجعان عزیز از منطقه شمال‌غرب و کشورهای همجوار است.

آزمایش در خانه

اگر به دلیل شرایط جسمانی، محدودیت حرکت، مشغله کاری و … امکان مراجعه حضوری به آزمایشگاه را ندارید، با سفارش سرویس نمونه‌گیری در منزل آزمایشگاه نانو در ارومیه، به‌راحتی می‌توانید آزمایش‌های تجویز شده را در خانه یا محل کار خود انجام دهید.

پرسنل مجرب آزمایشگاه نانو، تخصص و تجهیزات لازم برای این کار را در اختیار دارند و با رعایت تمامی استانداردهای ابلاغی وزارت بهداشت، با هماهنگی قبلی در محل سکونت یا کار شما برای انجام نمونه گیری حاضر خواهند شد.

تماس تلفنی

شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳

تماس تلفنی

واتساپ

ارسال و دریافت اطلاعات با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴

واتساپ

سفارش آنلاین

ثبت سفارش آنلاین در سایت بدون نیاز به پرداخت

سفارش آنلاین

لطفاً توجه داشته باشید که ارائه نام و نام خانوادگی بیمار، سن، کد ملی، آزمایش مورد درخواست، کد رهگیری که از پزشک دریافت کرده‌اید، و یک شماره تماس برای ثبت درخواست ضروری است.

برای درخواست نمونه‌گیری در منزل، بهتر است یک روز قبل با آزمایشگاه تماس بگیرید. برای آزمایش‌های اورژانسی، لطفاً حداقل ۲ ساعت قبل تماس بگیرید.

عملکرد هورمون‌های استروئیدی

کاربردهای مهم هورمون‌های استروئیدی در بدن شامل موارد زیر است:

  • تنظیم کربوهیدرات
  • تعادل مواد معدنی
  • عملکردهای تولید مثلی
  • پاسخ التهابی
  • واکنش استرس
  • متابولیسم استخوان
  • تناسب قلب و عروق
  • فعال‌سازی DNA برای سنتز پروتئین

سنتز هورمون‌های استروئیدی

غدد جنسی و غدد فوق‌کلیوی، عمدتاً هورمون‌های استروئیدی طبیعی را از کلسترول تولید می‌کنند. لیپیدها هورمون‌هایی به این شکل هستند زیرا محلول در چربی هستند، می‌توانند از طریق غشای سلولی حرکت کنند و به گیرنده‌های هورمون استروئید (که بسته به هورمون استروئید می‌توانند هسته‌ای یا سیتوزولیک باشند) متصل شوند تا باعث تغییرات مورد نظر در سلول شوند. هورمون‌های استروئیدی توسط پروتئین‌های حامل، از جمله گلوبولین متصل‌شونده به هورمون جنسی، و یا گلوبولین متصل‌کننده کورتیکواستروئید در جریان خون منتقل می‌شوند.

مکانیسم عمل و اثرات

هورمون‌های استروئیدی روش‌های مختلفی برای اثرگذاری بر روی سلول‌های هدف خود دارند. این مسیرها را می‌توان به دسته‌های ژنومیک یا غیرژنومیک در طبیعت طبقه‌بندی کرد. مسیرهای غیرژنومی بسیار سریع‌تر از مسیرهای ژنومی هستند.

مسیرهای ژنومی

اثرات ژنومی، اولین مکانیسم فعالیت هورمون‌های استروئیدی بود که توسط دانشمندان کشف شد. از آنجا که فرم آزاد هورمون‌های استروئیدی، محلول در چربی هستند، ابتدا باید از طریق غشای سلولی در این مسیر حرکت کنند. استروئید گاهی ممکن است تغییرات ناشی از آنزیم در سیتوپلاسم مانند کاهش، هیدروکسیلاسیون یا آروماتیزه شدن را طی کند. سپس استروئید به یک متالوپروتئین بزرگ به نام گیرنده هسته‌ای متصل می‌شود که به عنوان گیرنده هورمون استروئید نیز شناخته می‌شود. بسیاری از انواع گیرنده‌های استروئید در پاسخ به اتصال استروئید، دیمریزه (dimerize) می‌شوند: دو گیرنده فرعی با هم ترکیب می‌شوند تا یک اتصال DNA عملکردی واحد را تشکیل دهند که می‌تواند به هسته سلولی دست یابد. لیگاند گیرنده استروئید در این صورت وارد هسته می‌شود و به توالی‌های DNA متصل شده و باعث نسخه‌برداری ژن‌های مورد نظر می‌شود.

مسیرهای غیر ژنومی

هر مکانیزمی که اثر ژنومی ندارد در این دسته‌بندی جای می‌گیرد و به همین دلیل مسیرهای غیرژنومی متنوعی وجود دارد. با این حال، همه این مسیرها توسط گیرنده‌های هورمون استروئیدی موجود در غشای پلاسما منتقل می‌شوند. تحقیقات نشان داده است که هورمون‌های استروئیدی بر کانال‌های یونی، انتقال‌دهنده‌ها، گیرنده‌های جفت‌شده با پروتئین G (GPCR) و سیالیت غشاء تأثیر می‌گذارند. ژن‌های مرتبط با GPCR از جمله‌ی این نوع مکانیسم‌ها و شایع‌ترین آنها هستند.

افزایش هورمون‌های استروئیدی به صورت طبیعی

برخی از راه‌های افزایش میزان هورمون‌های استروئیدی شامل این موارد است:

  • ورزش و تحرک جسمانی
  • خوردن غذای با نسبت صحیح پروتئین، چربی و کربوهیدرات
  • به حداقل رساندن استرس و میزان کورتیزول
  • مصرف مکمل ویتامین D یا دریافت مستقیم آن از نور خورشید
  • داشتن خواب عمیق، باکیفیت و کامل
  • مصرف تقویت‌کننده‌های طبیعی تستوسترون
  • رعایت یک سبک زندگی سالم و پرهیز از ترکیبات مشابه استروژن

جمع‌بندی

آنچه مطالعه کردید، مختصری درباره هورمون‌های استروئیدی، نحوه سنتز آنها و نحوه عملکرد آنها در بدن انسان بود. انواع آزمایش هورمونی می‌تواند اطلاعات ارزشمندی را در مورد عملکرد بدن شما فراهم کند و در بسیاری از موارد، زمینه‌ساز یافتن راه‌حل برای مشکلات ریشه‌ای باشد، چیزی که در نگاه اول به نظر نمی‌رسد ارتباطی به هورمون‌های شما داشته باشد.

برای انجام آزمایش‌های هورمونی در ارومیه و یا سؤال درباره آنها، همکاران ما با تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ آماده پاسخگویی هستند.

راهنمای کامل آشنایی با

تست‌های هورمونی آزمایشگاه نانو

هورمون‌ها، انواع مختلف ترکیبات بیوشیمیایی هستند که به‌عنوان پیام‌رسان در سرتاسر بدن فعالیت دارند. این ترکیبات می‌توانند حرکت اندام‌های بدن را هماهنگ کنند، مولد حس گرسنگی یا رضایت باشند، رشد بدن را مهار یا تحریک نمایند، متابولیسم ما را تنظیم کنند و … هورمون‌ها تقریباً تمامی عملکردهای بدن را تحت‌کنترل نگه می‌دارند.

آزمایش‌های هورمونی، گنجینه بزرگی از ابزارهایی هستند که پزشکان برای شناسایی و کشف مشکلات مهم سلامتی در اختیار دارند. با انجام این آزمایش‌ها می‌توان علت طیف وسیعی از بیماری‌ها را یافته و در اغلب موارد به‌راحتی مدیریت نمود.

آنچه مطالعه کردید بخشی از مجله آزمایش‌های هورمونی است که شامل تمامی موضوعات مهم درباره هورمون‌ها و تست‌های کلیدیِ آنها به زبان ساده است.

پاسخ سؤالات خود را بیابید

اگر درباره آزمایش‌های هورمونی، نحوه نمونه‌گیری و انجام آنها، و یا شرایط خود سؤالی دارید، می‌توانید آن را در محتوای سایت جستجو کنید:

همکاران ما در بخش پذیرش آزمایشگاه نانو و واحد روابط عمومی این مرکز، با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ در ساعات کاری مجموعه، تا حد امکان پاسخگوی سؤالات شما خواهند بود.

لطفاً توجه داشته باشید

محتوای مندرج در این صفحه، صرفاً برای آشنایی شما با این موضوع طراحی شده است و هرگز نباید به عنوان جایگزین برای روند تشخیص و درمان بیماری‌ها مورد استفاده قرار گیرد. اگر به وجود یک بیماری یا عارضه در خود مشکوک هستید، ضروری است به پزشک مربوطه مراجعه نمایید تا بر اساس نتایج معاینات و تست‌های تجویز شده توسط پزشک، وجود یا عدم‌وجود آن تشخیص داده شود.