آزمایش استروژن استرادیول (E2)
آزمایش استروژن روشی است که پزشک بهوسیله آن میتواند به بررسی نگرانیهای مربوط به بلوغ، باروری، یائسگی و سایر عوارض محتمل بپردازد.
استروژنها گروهی از استروئیدها هستند که مسئول رشد و عملکرد اندامهای تولید مثل و تشکیل ویژگیهای جنسی ثانویه در خانمها هستند. انواع مختلفی از استروژن وجود دارد که شامل استرون (E1)، استرادیول (E2)، استریول (E3) است.
تست استروژن میزان استروژن شما را اندازهگیری یا نظارت میکند تا میزان غیرطبیعی یا عدمتعادل هورمون تشخیص داده شود. همچنین این تست میتواند برای نظارت بر درمان ناباروری یا علائم یائسگی یا برای آزمایش وضعیت جنین و جفت در مراحل اولیه بارداری استفاده شود. آزمایش استروژن همچنین در آقایان ممکن است در شرایطی مانند ژنیکوماستی (بزرگ شدن سینهها) انجام شود.
هدف از انجام آزمایش E2
از تستهای استروژن برای تشخیص کمبود یا مقادیر زیاد هورمون در خانمها و کمک به تشخیص انواع بیماریهای مرتبط با این عدمتعادل استفاده میشود. این تستها همچنین میتواند به تعیین زمان تخمکگذاری خانمها و نظارت بر وضعیت سلامتی جنین در حال رشد و جفت در دوران بارداری کمک کند. در آقایان، آزمایش استروژن برای تشخیص میزان هورمون بالا و علت آن انجام میشود.
آنچه در آزمایش استروژن اندازهگیری میشود
آزمایش استروژن، میزان هورمون استروژن را در نمونهای از خون شما اندازهگیری میکند، اما گاهی اوقات این تست بر روی بزاق یا ادرار نیز انجام میگیرد.
استروژنها نقش کلیدی در سلامت سیستم باروری خانمها دارند، از جمله در دوران بلوغ، قاعدگی، بارداری و یائسگی. استروژنها همچنین برای سلامت قلب، استخوان و مغز در آقایان و خانمها مهم هستند. اما آقایان به مقدار بسیار کمتری به استروژن نیاز دارند.
انواع مختلفی از استروژن وجود دارد، ولی معمولا سه نوع آن آزمایش میشوند:
- استرون یا E1، تنها نوع استروژن است که خانمها پس از یائسگی به تولید آن ادامه میدهند. یائسگی زمانی است که قاعدگی برای یک سال متوقف شده باشد. آقایان و خانمها استرون را در غدد فوقکلیوی (غدد که روی هر کلیه قرار دارند) تولید میکنند. در خانمها، تخمدانها (غدد حاوی تخمک) نیز استرون میسازند.
- استرادیول یا E2، استروژن اصلی در خانمهای غیرباردار در سنین باروری است و بیشتر در تخمدانها ساخته میشود و برای توانایی باردار شدن مهم است. این هورمون همچنین به حمایت از سلامت مغز و استخوان کمک میکند. آقایان مقدار کمی از این استروژن را در بیضهها (غدد مولد اسپرم) تولید میکنند.
- استریول یا E3، نوعی استروژن است که در دوران بارداری افزایش مییابد. جفت (اندامی که در رحم رشد میکند تا مواد مغذی و اکسیژن را به جنین برساند) استریول تولید میکند. سنجش میزان استریول میتواند به نظارت بر سلامت بارداری و نوزاد متولد نشده کمک کند. خانمهای غیرباردار و آقایان، میزان بسیار کمی از این نوع استروژن دارند.
میزان استروژن در خانمها معمولا در طول زندگی تغییر زیادی دارد. در آقایان، میزان استروژن بسیار کمتر تغییر میکند. اما مقادیر خیلی بالا یا خیلی پایین آن میتواند نشانهای از یک مشکل سلامتی باشد.
چه زمانی باید تست استروژن E2 را انجام داد؟
تست E2 و یا E1 در دختران و خانمها میتواند در شرایط زیر تجویز گردد، وقتی :
- اندامهای جنسی یک دختر زودتر یا دیرتر از حد انتظار رشد میکنند
- علائمی مانند خونریزی غیرطبیعی واژن پس از یائسگی، و یا فقدان و بینظمی چرخه قاعدگی وجود دارد
- مشکل ناباروری وجود دارد؛ اندازهگیریهای متوالی E2 در طول چرخه قاعدگی میتواند برای نظارت بر رشد فولیکول قبل از تکنیکهای باروری در آزمایشگاه انجام شود (با افزایش E2)
- علائم یائسگی دیده میشود، از جمله گُرگرفتگی، تعریق شبانه، بیخوابی، و کم شدن یا قطع قاعدگی
- وقتی یک خانم یائسه، درمان جایگزینی هورمون را انجام میدهد احتمال دارد پزشک به طور دورهای سنجش میزان E1 را برای نظارت بر درمان تجویز کند
تست E2 و یا E1 در پسران و آقایان میتواند زمانی توصیه شود که:
- بلوغ در یک پسر به تأخیر افتاده است، که با تأخیر در رشد توده عضلانی، عدم عمیق شدن صدا، عدمرشد موهای بدن، رشد آهسته یا با تأخیر بیضهها و آلت تناسلی مشخص میشود
- یک مرد نشانههایی از زنانگی مانند بزرگ شدن سینهها را دارد
مراحل انجام آزمایش استروژن E2
پزشک شما تعیین خواهد کرد چه نوع نمونهای از شما برای این تست گرفته شود. نمونه خون رایجترین نوع نمونه است، اما گاهی پزشکان از ادرار، بزاق یا مایع آمنیوتیک برای آزمایش میزان استروژن استفاده میکنند.
آمادگیهای قبل از آزمایش
برای این آزمایش عموماً نیازی به آمادگی خاصی نیست.
در حین انجام آزمایش
برای آزمایش خون E2: نمونهگیر آزمایشگاه نانو، نمونه خون را از رگ بازوی شما خواهد گرفت. وی احتمالا یک نوار در اطراف بازوی شما خواهد بست و ناحیهای را که سوزن در پوست شما قرار میگیرد ضدعفونی خواهد نمود. سپس مقدار کمی خون به یک لوله کشیده میشود. وقتی سوزن وارد پوست شما میشود ممکن است احساس سوزش خفیف داشته باشید.
برای آزمایش ادرار E2: شما باید تمام ادرار خود را در طی یک دوره ۲۴ساعته جمع کنید. این آزمایش نمونه ادرار ۲۴ساعته نامیده میشود. یک ظرف مخصوص برای جمعآوری ادرار و دستورالعمل نحوه جمعآوری و ذخیره نمونهها به شما داده میشود. پزشک به شما خواهد گفت که چه زمانی گرفتن نمونهها را شروع کنید. این آزمون به طور کلی شامل مراحل زیر است:
- برای شروع، طبق معمول در توالت ادرار کنید. این ادرار را جمع نکنید؛ زمانی که ادرار کردید را بنویسید.
- برای ۲۴ ساعت آینده، تمام ادرار خود را در ظرف جمع کنید.
- در طول دوره جمعآوری، ظرف ادرار را در یخچال نگهداری کنید.
- ۲۴ ساعت پس از شروع آزمایش، سعی کنید در صورت امکان ادرار کنید. این آخرین مجموعه ادرار برای آزمایش است.
- ظرف را با ادرار به آزمایشگاه برگردانید.
برای آزمایش بزاق E2: لازم است نمونهای از بزاق را جمعآوری کنید و به آزمایشگاه بفرستید. از پزشکتان بپرسید که کدام تست بهتر است استفاده شود. مطمئن شوید که تمام دستورالعملهای همراه با کیت را دنبال کنید و نتایج را با پزشک خود بحث کنید.
پس از انجام تست
انجام آزمایش ادرار یا بزاق هیچگونه خطری ندارد.
در صورت انجام آزمایش خون، پس از برداشتن سوزن، از شما خواسته خواهد شد با بانداژ یا یک قطعه گاز استریل، فشار ملایمی را به محل نمونهگیری وارد کنید. این کار به جلوگیری از خونریزی کمک میکند و میتواند مانع از کبودی شود. سپس محل نمونهگیری بانداژ خواهد شد. در اکثر موارد پس از تکمیل آزمایش میتوانید به فعالیتهای روزمره خود بازگردید.
گرفتن نمونه خون، یک روش بسیار کمخطر است. گاهی ممکن است در محل نمونهگیری، کبودی خفیف ملاحظه کنید.
انجام آزمایش E2 در خانه
اگر به دلیل شرایط جسمانی، محدودیت حرکت، مشغله کاری و … امکان مراجعه حضوری به آزمایشگاه را ندارید، با سفارش سرویس نمونهگیری در منزل آزمایشگاه نانو در ارومیه، بهراحتی میتوانید این آزمایش را در خانه یا محل کار خود انجام دهید.
پرسنل مجرب آزمایشگاه نانو، تخصص و تجهیزات لازم برای این کار را در اختیار دارند و با رعایت تمامی استانداردهای ابلاغی وزارت بهداشت، با هماهنگی قبلی در محل سکونت یا کار شما برای انجام نمونه گیری حاضر خواهند شد.
تماس تلفنی
شماره تلفنهای ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳
واتساپ
ارسال و دریافت اطلاعات با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴
سفارش آنلاین
ثبت سفارش آنلاین در سایت بدون نیاز به پرداخت
← لطفاً توجه داشته باشید که ارائه نام و نام خانوادگی بیمار، سن، کد ملی، آزمایش مورد درخواست، کد رهگیری که از پزشک دریافت کردهاید، و یک شماره تماس برای ثبت درخواست ضروری است.
← برای درخواست نمونهگیری در منزل، بهتر است یک روز قبل با آزمایشگاه تماس بگیرید. برای آزمایشهای اورژانسی، لطفاً حداقل ۲ ساعت قبل تماس بگیرید.
مزایای انجام آزمایش در
آزمایشگاه نانو ارومیه
آزمایشگاه پاتوبیولوژی نانو، مجهزترین مجموعه آزمایشگاهی بخش غیردولتی در ارومیه و آذربایجانغربی است. این مجموعه در محیطی آرام و ایمن با بهرهگیری از آخرین تجهیزات آزمایشگاهی دنیا، تیم تخصصی مجرب شامل پزشکان آزمایشگاهی و متخصصان آسیبشناسی بالینی و تشریحی، مفتخر به ارائه خدماتی با بالاترین دقت و کیفیت به مراجعان عزیز از منطقه شمالغرب و کشورهای همجوار است.
تحلیل نتایج آزمایش استروژن E2
نتایج تست شما به فاکتورهای مختلف وابسته است، از جمله:
- سن
- جنسیت
- دلایل انجام آزمایش
- نوع استروژن اندازهگیریشده
- نتایج آزمایشهای دیگری که همزمان یا قبلا انجام شده است
افزایش یا کاهش میزان استروژن در بسیاری از شرایط متابولیکی دیده میشود. برای تفسیر نتایج این تست باید دقت فراوانی داشت زیرا مقادیر آن بهصورت روزانه و در طول چرخه قاعدگی خانمها متفاوت است. فراتر از آن، بیماریهایی نظیر فشار خون بالا، کمخونی و اختلال عملکرد کبد و کلیه نیز میتوانند بر مقدار استروژن تأثیر بگذارند.
پزشک متخصصی که هورمونهای شما را تحتنظر دارد، به جای ارزیابی مقادیر یک آزمایش، به روند آنها نگاه میکند که با گذشت زمان در ارتباط با چرخه قاعدگی یا بارداری، افزایش یا کاهش مییابد. نتایج این آزمایش، یک بیماری خاص را تشخیص نمیدهد اما در مورد علت احتمالی علائم یا وضعیت شما، اطلاعات مفیدی به پزشکتان میدهد.
افزایش یا کاهش میزان استروژن در شرایط زیر ممکن است دیده شود:
افزایش میزان E2 یا E1 در دختران و خانمها:
- بلوغ زودرس
- تومورهای تخمدان یا غدد فوقکلیوی
افزایش میزان E2 یا E1 در پسران و آقایان:
- بزرگ شدن سینهها (ژنیکوماستی)
- تومورهای بیضه (سرطان بیضه) یا غدد فوقکلیوی
- تأخیر در بلوغ
افزایش میزان E2 یا E1 در خانمها و آقایان:
- پرکاری تیروئید
- سیروز
در خانمها، کاهش میزان استروژن در شرایط زیر اتفاق میافتد:
- سندروم ترنر، یک بیماری ارثی در خانمها، ناشی از یک کروموزوم X گمشده یا غیرطبیعی همراه با ویژگیهای جنسیِ زنانهی توسعهنیافته
- میزان پایین هورمونهای هیپوفیز (هیپوپیتوئیتاریسم)
- اختلال عملکرد تخمدانها (هیپوگونادیسم زنانه)
- بارداری شکستخورده
- اختلالات غذایی مانند بیاشتهایی عصبی
- بعد از یائسگی
- سندروم تخمدان پلیکیستیک (PCOS)
- ورزشهای استقامتی شدید
پس از انجام و دریافت نتیجه این تست، میتوانید این سؤالات را با پزشک خود مطرح کنید:
- چه نوع تست استروژن بر روی من انجام شد و نتیجه آن چه چیزهایی را مشخص کرد؟
- بر اساس نتایج آزمایش، آیا من مشکلی دارم که بر میزان استروژن من تأثیر بگذارد؟
- آیا نیاز به هرگونه تست تکمیلی دارم؟
راهنمای کامل آشنایی با
تستهای هورمونی آزمایشگاه نانو
هورمونها، انواع مختلف ترکیبات بیوشیمیایی هستند که بهعنوان پیامرسان در سرتاسر بدن فعالیت دارند. این ترکیبات میتوانند حرکت اندامهای بدن را هماهنگ کنند، مولد حس گرسنگی یا رضایت باشند، رشد بدن را مهار یا تحریک نمایند، متابولیسم ما را تنظیم کنند و … هورمونها تقریباً تمامی عملکردهای بدن را تحتکنترل نگه میدارند.
آزمایشهای هورمونی، گنجینه بزرگی از ابزارهایی هستند که پزشکان برای شناسایی و کشف مشکلات مهم سلامتی در اختیار دارند. با انجام این آزمایشها میتوان علت طیف وسیعی از بیماریها را یافته و در اغلب موارد بهراحتی مدیریت نمود.
آنچه مطالعه کردید بخشی از مجله آزمایشهای هورمونی است که شامل تمامی موضوعات مهم درباره هورمونها و تستهای کلیدیِ آنها به زبان ساده است.
پاسخ سؤال خود را نیافتهاید؟
اگر درباره جزئیات این آزمایش، نحوه نمونه گیری و انجام آن، و یا شرایط خود سؤالی دارید، میتوانید آن را در محتوای سایت جستجو کنید:
همکاران ما در بخش پذیرش آزمایشگاه نانو و واحد روابط عمومی این مرکز، با شماره تلفنهای ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ در ساعات کاری مجموعه، تا حد امکان پاسخگوی سؤالات شما خواهند بود.
لطفاً توجه داشته باشید
محتوای مندرج در این صفحه، صرفاً برای آشنایی شما با علل تجویز و روند انجام این تست طراحی شده است و هرگز نباید به عنوان جایگزین برای روند تشخیص و درمان بیماریها مورد استفاده قرار گیرد. اگر به وجود یک بیماری یا عارضه در خود مشکوک هستید، ضروری است به پزشک مربوطه مراجعه نمایید تا بر اساس نتایج معاینات و تستهای تجویز شده توسط پزشک، وجود یا عدموجود آن تشخیص داده شود.
منابع مورد استفاده
- http://americanpregnancy.org/prenatal-testing/triple-screen-test
- https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22399-estriol
- https://my.clevelandclinic.org/health/body/22353-estrogen
- https://my.clevelandclinic.org/health/body/22398-estrone
- http://www.clinlabnavigator.com/estradiol.html
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/estrogens-effects-on-the-female-body
- Hinkle J, Cheever K. Brunner & Suddarth’s Handbook of Laboratory and Diagnostic Tests. 2nd Ed, Kindle. Philadelphia: Wolters Kluwer Health, Lippincott Williams & Wilkins; c2014. Estrogens (Serum) (E1); p. 275-76.
- https://www.endocrine.org/patient-engagement/endocrine-library/hormones-and-endocrine-function/reproductive-hormones
- https://www.mayocliniclabs.com/test-catalog/overview/81711#Clinical-and-Interpretive
- https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/quad-screen/about/pac-20394911
- https://www.testing.com/tests/estrogen/
- https://www.testing.com/menopause-testing/
- https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=167&ContentID=estradiol
- https://patient.uwhealth.org/healthwise/article/en-us/hw6200