آزمایش دی هیدروتستوسترون Dihydrotestosterone (DHT)
این آزمایش میتواند مقادیر بالای دیهیدروتستوسترون (DHT) را که با ریزش موی مردانه، آکنه و بزرگ شدن پروستات مرتبط است، شناسایی کند.
دیهیدروتستوسترون (DHT) یک نوع قویِ تستوسترون است که برای رشد جنسی آقایان ضروری است. با این حال، در آقایان با سنین بالاتر، میزان DHT بیشتر است که میتواند منجر به مشکلاتی مانند ریزش مو و اختلال عملکرد پروستات شود.
علاوه بر این، آقایان و خانمهای تحت درمان تستوسترون مرتباً باید میزان تستوسترون خون را بررسی کنند تا مطمئن شوند که در محدوده مطلوب قرار دارد. خانمهای دارای مقادیر بالای DHT ممکن است موهای سر خود را از دست بدهند.
هدف از انجام آزمایش دیهیدروتستوسترون
دیهیدروتستوسترون و نسبت دیهیدروتستوسترون میتواند برای تشخیص افتراقی بیماریهای تمایز جنسی (DSD) استفاده شود. در نقص ۵-آلفا ردوکتاز (۵a-reductase deficiency)، ممکن است میزان DHT در مقایسه با میزان تستوسترون به طور نامناسب پایین باشد. لذا بر طبق دستورالعملها، اندازهگیری نسبت تستوسترون به DHT توصیه میشود.
میزان DHT همچنین میتواند تحت نظارت قرار گیرد تا پزشک بتواند اثربخشی درمان مهار کننده ۵-آلفا ردوکتاز در آلوپسی زنانه را دنبال کند.
آنچه در آزمایش DHT اندازهگیری میشود
دیهیدروتستوسترون هورمونی است که نقش کلیدی در رشد جنسی افراد اختصاص داده شده به جنسیت مذکر در هنگام تولد (AMAB) دارد. به طور خاص، DHT یک آندروژن است، هورمونی که رشد ویژگیهای مردانه را تحریک میکند.
DHT بر رشد جنسی آقایان در طول زندگی آنها تأثیر میگذارد و از اوایل رشد جنین شروع میشود. نقش DHT با پیشرفت آقایان در مراحل مختلف زندگی تغییر میکند. دانشمندان مطمئن نیستند که آیا و چگونه DHT بر افراد با جنسیت مؤنث در هنگام تولد (AFAB) تأثیر میگذارد، اما فکر میکنند که ممکن است در موهای بدن و رشد موهای شرمگاه نقش داشته باشد.
به عنوان یک بزرگسال، بدن شما هر روز حدود ۱۰% تستوسترون (آندروژن اصلی) را به DHT تبدیل میکند. این اتفاق در پوست ناحیه تناسلی و پروستات در آقایان، و در پوست خانمها رخ میدهد. همچنین در سایر قسمتهای بدن شما مانند کبد نیز اتفاق میافتد.
میزان DHT بهطور طبیعی در آقایان بسیار بالاتر از خانمهاست زیرا به طور طبیعی تستوسترون بیشتری دارند.
چه زمانی باید تست DHT را انجام داد؟
اگر فرد دچار ریزش موی مردانه، مشکلات پروستات و علائم ویریلیزاسیون (بروز علائم مردانه در خانمها) شده باشد احتمال دارد این تست برای وی تجویز شود. علاوه بر این، اگر پزشک بخواهد عملکرد غده فوقکلیوی را ارزیابی کند، احتمالا این آزمایش انجام خواهد شد.
این آزمایش ممکن است برای افرادی که علائم زیر را تجربه میکنند مفید باشد:
- ریزش موی مردانه
- مشکلات پروستات (بزرگ شدن پروستات)
- فقدان یا بینظمی قاعدگی
- ناباروری
- بروز صدای عمیقتر
- موهای زائد صورت یا بدن (هیرسوتیسم)
- طاسی با الگوی مردانه
- عضلانی شدن
- آکنه
- رشد سیب آدم
- کاهش سایز پستان
- اندام تناسلی مبهم
مراحل انجام آزمایش دیهیدروتستوسترون
این تست نیاز به گرفتن نمونه خون دارد که در اغلب موارد از بازوی شما در آزمایشگاه و یا در خانه توسط پرسنل آزمایشگاه نانو گرفته میشود.
آمادگیهای قبل از آزمایش
برای این آزمایش عموماً نیازی به آمادگی خاصی نیست. پزشک معالجتان به شما خواهد گفت که آیا لازم است موقتاً مصرف برخی داروها یا مکملها را قبل از آزمایش متوقف کنید یا خیر.
در حین انجام آزمایش
نمونهگیر آزمایشگاه نانو، نمونه خون را از رگ بازوی شما خواهد گرفت. وی احتمالا یک نوار در اطراف بازوی شما خواهد بست و ناحیهای را که سوزن در پوست شما قرار میگیرد ضدعفونی خواهد نمود. سپس مقدار کمی خون به یک لوله کشیده میشود. وقتی سوزن وارد پوست شما میشود ممکن است احساس سوزش خفیف داشته باشید.
پس از انجام تست
پس از برداشتن سوزن، از شما خواسته خواهد شد با بانداژ یا یک قطعه گاز استریل، فشار ملایمی را به محل نمونهگیری وارد کنید. این کار به جلوگیری از خونریزی کمک میکند و میتواند مانع از کبودی شود. سپس محل نمونهگیری بانداژ خواهد شد. در اکثر موارد پس از تکمیل آزمایش میتوانید به فعالیتهای روزمره خود بازگردید.
گرفتن نمونه خون، یک روش بسیار کمخطر است. گاهی ممکن است در محل نمونهگیری، کبودی خفیف ملاحظه کنید.
انجام آزمایش DHT در خانه
اگر به دلیل شرایط جسمانی، محدودیت حرکت، مشغله کاری و … امکان مراجعه حضوری به آزمایشگاه را ندارید، با سفارش سرویس نمونهگیری در منزل آزمایشگاه نانو در ارومیه، بهراحتی میتوانید این آزمایش را در خانه یا محل کار خود انجام دهید.
پرسنل مجرب آزمایشگاه نانو، تخصص و تجهیزات لازم برای این کار را در اختیار دارند و با رعایت تمامی استانداردهای ابلاغی وزارت بهداشت، با هماهنگی قبلی در محل سکونت یا کار شما برای انجام نمونه گیری حاضر خواهند شد.
تماس تلفنی
شماره تلفنهای ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳
واتساپ
ارسال و دریافت اطلاعات با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴
سفارش آنلاین
ثبت سفارش آنلاین در سایت بدون نیاز به پرداخت
← لطفاً توجه داشته باشید که ارائه نام و نام خانوادگی بیمار، سن، کد ملی، آزمایش مورد درخواست، کد رهگیری که از پزشک دریافت کردهاید، و یک شماره تماس برای ثبت درخواست ضروری است.
← برای درخواست نمونهگیری در منزل، بهتر است یک روز قبل با آزمایشگاه تماس بگیرید. برای آزمایشهای اورژانسی، لطفاً حداقل ۲ ساعت قبل تماس بگیرید.
مزایای انجام آزمایش در
آزمایشگاه نانو ارومیه
آزمایشگاه پاتوبیولوژی نانو، مجهزترین مجموعه آزمایشگاهی بخش غیردولتی در ارومیه و آذربایجانغربی است. این مجموعه در محیطی آرام و ایمن با بهرهگیری از آخرین تجهیزات آزمایشگاهی دنیا، تیم تخصصی مجرب شامل پزشکان آزمایشگاهی و متخصصان آسیبشناسی بالینی و تشریحی، مفتخر به ارائه خدماتی با بالاترین دقت و کیفیت به مراجعان عزیز از منطقه شمالغرب و کشورهای همجوار است.
تحلیل نتایج آزمایش DHT
مقادیر بالای DHT
برخی از بیماریها و عوارض، با مقادیر بالای DHT همراه است:
- هیپرپلازی خوشخیم پروستات (BPH): شرایطی است که در آن اندازهی پروستات شما رشد میکند. این بیماری در افراد بالای ۵۰ سال بسیار شایع است. پروستات شما میتواند مقادیر زیادی DHT تولید کند. این مسئله در عین حال که فعالیت طبیعی پروستات را تحریک میکند، اما معمولا منجر به رشد پروستات میشود. BPH میتواند باعث مشکل در ادرار و اختلال عملکرد جنسی شود.
- سرطان پروستات: افرادی که سرطان پروستات دارند معمولا شاهد بالا رفتن میزان DHT هستند. افزایش فعالیت DHT در پروستات شما، علاوه بر جهشهای ژنتیکی خاصی که باعث رشد غیرقابلکنترل سلولهای پروستات میشود، گاهی منجر به سرطان پروستات نیز میشود.
- آلوپسی آندروژنیک (ریزش موی مردانه): آلوپسی آندروژنیک معمولا به عنوان ریزش موی مردانه شناخته میشود. ریزش مو معمولا در قسمتهای بالایی و جلویی پوست سر شما اتفاق میافتد و باعث میشود که خط موی شما با گذشت زمان، عقبنشینی کند. افزایش فعالیت DHT در فولیکولهای موی شما علاوه بر عوامل دیگر، از جمله عوامل ژنتیکی، تا حدی مسئول این ریزش مو است. مقادیر بالای DHT میتواند فولیکولهای مو را کوچک کرده و چرخه رشد مو را کوتاه کند و در نتیجه موجب ریزش مو شود.
- سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS): سندروم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) نوعی عدمتعادل هورمونی است که خانمها را تحتتأثیر قرار میدهد. این اتفاق زمانی میافتد که تخمدانها، آندروژنهای اضافی از جمله تستوسترون ایجاد میکنند که منجر به افزایش میزان DHT میشود. این امر باعث علائم مختلفی از جمله قاعدگی نامنظم، رشد بیش از حد مو (هیرسوتیسم) و آکنه میشود.
مقادیر پایین DHT
مقادیر پایینتر از حد معمول DHT عمدتاً بر آقایان تأثیر میگذارد. بعضی متخصصان بر این عقیده هستند که میزان پایین DHT در دختران میتواند شروع بلوغ را به تأخیر بیندازد.
شرایط خاصی با مقادیر پایین DHT همراه است، از جمله:
نقص ۵-آلفا ردوکتاز (۵a-reductase deficiency)
«۵-آلفا ردوکتاز» آنزیمی است که به تبدیل تستوسترون به DHT کمک میکند. جهشهای ژنتیکی که بر تولید آنزیم تأثیر میگذارد، میتواند باعث کاهش یا فقدان DHT شود. این کمبود ۵-آلفا ردوکتاز نامیده میشود که بر رشد جنسی جنینهای ژنتیکی نر (کروموزومهای XY) تاثیر میگذارد. آقایان متولد شده با کمبود معمولا دارای این ویژگیها هستند:
- اندام تناسلی خارجی توسعه نیافته.
- بیضههای عملکردی ناخواسته.
- پروستات کوچک یا غایب.
در موارد کمبود شدید ۵-آلفا ردوکتاز، نوزادان پسر دارای اندام تناسلی خارجی هستند که از نظر ظاهری شبیه اندام تناسلی زنانه است. DHT پایین بر رشد بیضهها و اندامها و ساختارهای جنسی داخلی تأثیر نمیگذارد. این عارضه با سندروم حساسیت آندروژن متفاوت است؛ افراد مبتلا به این بیماری، بیضههای طبیعی با میزان تستوسترون طبیعی تا بالا دارند — آنها فقط گیرندههای آندروژن ندارند. این مسئله موجب میشود که آنها ویژگیهای جنسی ثانویه نداشته و دچار ناباروری باشند.
موهای صورت پسرهای دچار نقص ۵-آلفا ردوکتاز در دوران بلوغ کمتر است. از آنجا که بدن آنها تستوسترون تولید میکند، این افراد کماکان عمیقتر شدن صدا، افزایش توده عضلانی و بزرگ شدن آلت تناسلی را تجربه میکنند.
تستوسترون پایین (هیپوگونادیسم مردانه)
اگر میزان تستوسترون شما پایین باشد، با توجه به این که بدن شما تستوسترون را به DHT تبدیل میکند، میزان DHT شما نیز پایینتر از حد طبیعی خواهد بود. تستوسترون پایین یا هیپوگونادیسم مردانه، دو نوع اصلی دارد: هیپوگونادیسم کلاسیک (مادرزادی یا اکتسابی) و هیپوگونادیسمی که بعداً ظاهر میشود. هیپوگونادیسم مردانه بسته به سن فرد میتواند مشکلات مختلفی ایجاد کند.
راهنمای کامل آشنایی با
تستهای هورمونی آزمایشگاه نانو
هورمونها، انواع مختلف ترکیبات بیوشیمیایی هستند که بهعنوان پیامرسان در سرتاسر بدن فعالیت دارند. این ترکیبات میتوانند حرکت اندامهای بدن را هماهنگ کنند، مولد حس گرسنگی یا رضایت باشند، رشد بدن را مهار یا تحریک نمایند، متابولیسم ما را تنظیم کنند و … هورمونها تقریباً تمامی عملکردهای بدن را تحتکنترل نگه میدارند.
آزمایشهای هورمونی، گنجینه بزرگی از ابزارهایی هستند که پزشکان برای شناسایی و کشف مشکلات مهم سلامتی در اختیار دارند. با انجام این آزمایشها میتوان علت طیف وسیعی از بیماریها را یافته و در اغلب موارد بهراحتی مدیریت نمود.
آنچه مطالعه کردید بخشی از مجله آزمایشهای هورمونی است که شامل تمامی موضوعات مهم درباره هورمونها و تستهای کلیدیِ آنها به زبان ساده است.
پاسخ سؤال خود را نیافتهاید؟
اگر درباره جزئیات این آزمایش، نحوه نمونه گیری و انجام آن، و یا شرایط خود سؤالی دارید، میتوانید آن را در محتوای سایت جستجو کنید:
همکاران ما در بخش پذیرش آزمایشگاه نانو و واحد روابط عمومی این مرکز، با شماره تلفنهای ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ در ساعات کاری مجموعه، تا حد امکان پاسخگوی سؤالات شما خواهند بود.
لطفاً توجه داشته باشید
محتوای مندرج در این صفحه، صرفاً برای آشنایی شما با علل تجویز و روند انجام این تست طراحی شده است و هرگز نباید به عنوان جایگزین برای روند تشخیص و درمان بیماریها مورد استفاده قرار گیرد. اگر به وجود یک بیماری یا عارضه در خود مشکوک هستید، ضروری است به پزشک مربوطه مراجعه نمایید تا بر اساس نتایج معاینات و تستهای تجویز شده توسط پزشک، وجود یا عدموجود آن تشخیص داده شود.
منابع مورد استفاده
- https://www.britannica.com/science/androgen
- “Everything You Need to Know About DHT.” Medical News Today. https://www.medicalnewstoday.com/articles/68082.php
- “Androgen.” Healthy Women. https://www.healthywomen.org/condition/androgen
- “What Is Dihydrotestosterone (DHT)?” Very Well Health. https://www.verywellhealth.com/what-is-dihydrotestosterone-4684657
- “What You Need to Know About DHT and Hair Loss.” Healthline. https://www.healthline.com/health/DHT#purpose-and-function
- “Enlarged Breasts in Men (Gynecomastia).” Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gynecomastia/symptoms-causes/syc-20351793
- Kinter KJ, Anekar AA. Biochemistry, Dihydrotestosterone (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557634/). 2022 Mar 9. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island, FL: StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Accessed 12/20/2022.
- Swerdloff RS, Dudley RE, Page ST, Wang C, Salameh WA. Dihydrotestosterone: Biochemistry, Physiology, and Clinical Implications of Elevated Blood Levels (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6459338/). Endocr Rev. 2017; 38(3): 220-254. Accessed 12/20/2022.
- The Society for Endocrinology. Dihydrotestosterone (https://www.yourhormones.info/hormones/dihydrotestosterone/). Accessed 12/20/2022.
- https://www.mayocliniclabs.com/test-catalog/overview/81479
- https://www.dynacare.ca/specialpages/secondarynav/find-a-test/nat/dihydrotestosterone.aspx?sr=ONT&st=