با سیستم ایمنی بدن و اجزای آن آشنا شوید

حتماً درباره سیستم ایمنی بدن خود شنیده‌اید، خصوصاً وقتی همه‌گیری ویروس کرونا، در طی مدت کوتاهی زندگی ما را به کلی تغییر داد. اما چقدر درباره این سیستم حیاتی و اجزای آن اطلاعات دارید؟

یاد گرفتن درباره سیستم ایمنی خالی از لطف نیست. با دانستن کارکردهای این سیستم و عواملی که بر آن اثر می‌گذارند، می‌توانید به تقویت این سیستم کمک کنید تا بهتر از شما محافظت کند.

سیستم ایمنی بدن چیست؟

ما توسط میلیون‌ها باکتری، ویروس و سایر میکروب‌ها احاطه شده‌ایم که احتمال ورود به بدن ما و ایجاد آسیب را دارند. سیستم ایمنی، مکانیسم دفاع بدن ما در برابر میکروب‌های بیماری‌زا (پاتوژن‌ها) است.

سیستم ایمنی بدن از دفاع‌های غیرتخصصی مانند پوست که به عنوان یک مانع عمل می‌کند، و مایعات اسیدی قوی در معده تشکیل شده است. در کنار اینها، این سیستم همچنین دارای برخی ساختارهای دفاعی بسیار تخصصی است که مقاومت در برابر پاتوژن‌های خاص را ممکن می‌سازد. نام دیگر این مقاومت “مصونیت” است. این روش دفاعی، متشکل از گلبول‌های سفید خاصی به نام لنفوسیت‌ها در خون است. انواع دیگر گلبول‌های سفید خون نیز نقش مهمی در دفاع از بدن شما در برابر عفونت دارند.

سیستم لنفاوی نیز بخش دیگری از سیستم ایمنی بدن است. این سیستم از شبکه‌ای از لوله‌ها (رگ‌ها) تشکیل شده است که مایعی به نام “لنف” را حمل می‌کنند. سیستم لنفاوی متشکل از بافت لنفاوی تخصصی و تمام ساختارهای اختصاصی تولید لنفوسیت‌هاست.

برخی از اختلالات سیستم ایمنی بدن عبارتند از:

  • HIV و ایدز: که در اثر آن سیستم ایمنی بدن ضعیف می‌شود.
  • لنفوم، میلوما و لوسمی: به معنای بروز سرطان در سلول‌های عضو سیستم ایمنی بدن.
  • آلرژی: وقتی سیستم ایمنی بدن شما واکنشِ بیش از حد نشان می‌دهد.

آزمایش آنتی‌بادی و آنتی‌ژن برای کمک به شناسایی برخی عفونت‌ها و برخی اختلالات دیگر می‌تواند انجام شود.

سیستم ایمنی بدن کجاست؟

به‌طور کلی سیستم ایمنی شامل دو قسمت است؛ قسمت اول، سیستم دفاعی است که با آن به دنیا آمده‌اید. این بخش با نام “سیستم ایمنی ذاتی” شناخته می‌شود.

سیستم ایمنی ذاتی

سیستم ذاتی در بسیاری از نقاط بدن یافت می‌شود. اولین لایه دفاعی، پوست شماست. پوست یک مانع ضدآب ایجاد می‌کند که از ورود عوامل بیماری‌زا به بدن جلوگیری می‌کند. حفره‌های بدن شما، مانند بینی و دهان، با غشاهای مخاطی پوشانده شده‌اند. غشاهای مخاطی، مخاط چسبنده‌ای تولید می‌کنند که می‌تواند باکتری‌ها و سایر پاتوژن‌ها را به دام بیندازد.

سایر مایعات تولید شده توسط بدن به محافظت از لایه‌های داخلی شما در برابر حمله عوامل بیماری‌زا کمک می‌کند. ترشحات تولید شده توسط معده شما، اسیدیته بالایی دارد که بسیاری از باکتری‌های موجود در غذا را از بین می‌برد. بزاق دهان، پاتوژن‌ها را از دندان‌ها شسته و به کاهش میزان باکتری‌ها و سایر پاتوژن‌ها در دهان کمک می‌کند.

سیستم ایمنی اکتسابی

قسمت دوم سیستم ایمنی بدن شما، که با اصطلاح مصونیت نیز شناخته می‌شود، همزمان با رشد جسمانی شما، شکل می‌گیرد. مصونیت، از شما در برابر عوامل بیماری‌زای خاص محافظت می‌کند. این سیستم نه تنها می‌تواند پاتوژن‌های خاصی را تشخیص دهد، بلکه حافظه‌ای از آنها نیز ذخیره می‌کند. این بدان معناست که اگر دو بار با یک پاتوژن خاص روبرو شوید، سیستم ایمنی بدن شما آن را در دومین بار تشخیص می‌دهد. به این ترتیب بدن شما برای مبارزه با عفونت‌ها سریع‌تر واکنش نشان می‌دهد.

اگر باکتری‌ها یا سایر پاتوژن‌ها موفق به عبور از خطوط دفاعی اول شوند، با خط دفاعی دوم مواجه می‌شوند. بیشتر این ابزارهای دفاعی در خون حضور دارند: سلول‌های سفید تخصصی، و نیز مواد شیمیایی آزاد شده از سلول‌ها و بافت‌های شما.

قسمت دوم سیستم ایمنی بدن، قسمتی که به شما مصونیت می‌دهد، شامل فعال شدن لنفوسیت‌هاست. لنفوسیت‌ها در خون و همچنین در بافت لنفاوی تخصصی مانند غدد لنفاوی، طحال و تیموس یافت می‌شوند.

سیستم ایمنی بدن چگونه کار می‌کند؟

اولین خط دفاعی بدن، پوست و غشاهای مخاطی است.

اگر پاتوژن‌ها موفق به عبور از این موانع شوند، با گلبول‌های سفید خاصی که در جریان خون شما وجود دارد مواجه می‌شوند. انواع مختلفی از سلول‌های سفید وجود دارد که نوتروفیل‌ها (پلیمورف‌ها)، لنفوسیت‌ها، ایوزینوفیل‌ها، مونوسیت‌ها و بازوفیل‌ها نامیده می‌شوند.

گلبول‌های سفید در جریان شما حرکت می‌کنند و به انواع مختلف عفونت واکنش نشان می‌دهند، که ممکن است توسط باکتری‌ها، ویروس‌ها یا سایر پاتوژن‌ها ایجاد شود. نوتروفیل‌ها باکتری‌ها را احاطه کرده و با مواد شیمیایی خاص آنها را از بین می‌برند. ایوزینوفیل‌ها و مونوسیت‌ها نیز با بلع ذرات خارجی در بدن کار می‌کنند. بازوفیل‌ها به تشدید تورم (التهاب) کمک می‌کنند.

التهاب بخشی از پاسخ ایمنی بدن شماست. آسیب به بافت‌ها باعث آزاد شدن مواد شیمیایی مختلف در خون می‌شود. این مواد شیمیایی، رگ‌های خونی را نفوذپذیر می‌کنند تا به سلول‌های سفید خون تخصصی اجازه دهند تا به جایی که مورد نیاز هستند برسند. آنها همچنین نوتروفیل‌ها و مونوسیت‌ها را به محل آسیب جذب می‌کنند. این کار به محافظت در برابر عفونت باکتریایی در حال گسترش کمک می‌کند.

مزایای انجام آزمایش در

آزمایشگاه نانو ارومیه

آزمایشگاه پاتوبیولوژی نانو، مجهزترین مجموعه آزمایشگاهی بخش غیردولتی در ارومیه و آذربایجان‌غربی است. این مجموعه در محیطی آرام و ایمن با بهره‌گیری از آخرین تجهیزات آزمایشگاهی دنیا، تیم تخصصی مجرب شامل پزشکان آزمایشگاهی و متخصصان آسیب‌شناسی بالینی و تشریحی، مفتخر به ارائه خدماتی با بالاترین دقت و کیفیت به مراجعان عزیز از منطقه شمال‌غرب و کشورهای همجوار است.

آزمایش در خانه

اگر به دلیل شرایط جسمانی، محدودیت حرکت، مشغله کاری و … امکان مراجعه حضوری به آزمایشگاه را ندارید، با سفارش سرویس نمونه‌گیری در منزل آزمایشگاه نانو در ارومیه، به‌راحتی می‌توانید آزمایش‌های تجویز شده را در خانه یا محل کار خود انجام دهید.

پرسنل مجرب آزمایشگاه نانو، تخصص و تجهیزات لازم برای این کار را در اختیار دارند و با رعایت تمامی استانداردهای ابلاغی وزارت بهداشت، با هماهنگی قبلی در محل سکونت یا کار شما برای انجام نمونه گیری حاضر خواهند شد.

تماس تلفنی

شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳

تماس تلفنی

واتساپ

ارسال و دریافت اطلاعات با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴

واتساپ

سفارش آنلاین

ثبت سفارش آنلاین در سایت بدون نیاز به پرداخت

سفارش آنلاین

لطفاً توجه داشته باشید که ارائه نام و نام خانوادگی بیمار، سن، کد ملی، آزمایش مورد درخواست، کد رهگیری که از پزشک دریافت کرده‌اید، و یک شماره تماس برای ثبت درخواست ضروری است.

برای درخواست نمونه‌گیری در منزل، بهتر است یک روز قبل با آزمایشگاه تماس بگیرید. برای آزمایش‌های اورژانسی، لطفاً حداقل ۲ ساعت قبل تماس بگیرید.

لنفوسیت‌ها

لنفوسیت‌ها عملکردهای مختلفی دارند. آنها به ویروس‌ها و سایر عوامل بیماری‌زا حمله می‌کنند. آنها همچنین آنتی‌بادی‌هایی تولید می‌کنند که به از بین بردن باکتری‌ها کمک می‌کنند. لنفوسیت‌ها به سلول‌های T و سلول‌های B تقسیم می‌شوند.

مغز استخوان، بافتی است که در حفره داخلی استخوان‌ها یافت می‌شود و شامل سلول‌های بنیادی است که سلول‌های B و T را ایجاد می‌کنند. سلول‌های B در مغز استخوان ایجاد شده و رشد می‌کنند، در حالی که سلول‌های T در تیموس شکل می‌گیرند. این سلول‌ها مسئول ایجاد ایمنی در برابر انواع خاصی از باکتری‌ها و ویروس‌ها هستند.

سلول‌های B و سلول‌های T به روش‌های متفاوتی کار می‌کنند.

سلول‌های B

سلول‌های B، آنتی‌بادی تولید می‌کنند. آنتی‌بادی‌ها نوع خاصی از پروتئین هستند که به آنتی‌ژن‌ها حمله می‌کنند. آنتی‌ژن‌ها از دیدگاه سیستم ایمنی بدن ما، مثل پرچم هستند. وجود آنها معمولا موجب می‌شود یک مولکول را خارجی قلمداد کنند. آنتی‌ژن را می‌توان در سطح باکتری‌ها یافت، و همچنین در بعضی از مواد که هیچ بیماری ایجاد نمی‌کنند؛ برای مثال در گرده گیاهان، سفیده تخم‌مرغ، و یا اندام‌های پیوند شده.

آنتی‌ژن بخشی شیمیایی از یک مولکول است که یک پاسخ آنتی‌بادی در بدن شما ایجاد می‌کند. معنای تحت‌اللفظی اسم آن، “ژنراتور آنتی‌بادی” است یعنی مولد آنتی‌بادی. یکی از شگفت‌انگیزترین ویژگی‌های سیستم ایمنی بدن این است که سلول‌های B می‌توانند میلیون‌ها آنتی‌ژن مختلف را تشخیص دهند. سلول‌های B می‌توانند آنتی‌ژن‌هایی را که قبلا وارد بدن نشده‌اند و حتی مولکول‌های ساخته‌شده توسط انسان را که در طبیعت وجود ندارد، تشخیص دهند.

وقتی یک ذره خارجی وارد بدن شما می‌شود، سلول‌های B آن را تشخیص می‌دهند و به آنتی‌ژن روی سطح آن متصل می‌شوند. این کار سلول B را فعال می‌کند که سپس به یک سلول پلاسما تبدیل می‌شود. سلول پلاسما، آنتی‌بادی‌های خاص برای آن آنتی‌ژن را تولید می‌کند.

آنتی‌بادی‌ها می‌توانند باکتری‌ها را بی‌حرکت کنند، سلول‌های دیگر را تشویق کنند تا پاتوژن را “بخورند” و سایر روش‌های دفاعی را فعال کنند. در حالی که برخی از سلول‌های B به سلول‌های پلاسما تبدیل می‌شوند، برخی دیگر این کار را نمی‌کنند. این سلول‌ها به عنوان سلول‌های B حافظه به زندگی خود ادامه می‌دهند، تا در صورت حمله مجدد همان آنتی‌ژن به بدن شما، واکنش شدیدتری نشان دهند.

سلول‌های T

سلول‌های T به طور مستقیم به ارگانیسم مهاجم حمله می‌کنند؛ با این حال، آنها بدون کمک سلول‌های دیگر قادر به تشخیص آنتی‌ژن‌ها نیستند. این سلول‌ها آنتی‌ژن را پردازش می‌کنند و سپس آنها را به سلول‌های T ارائه می‌دهند.

سلول‌های T بسیار متفاوت با یکدیگر هستند. هنگامی که یک آنتی‌ژن وارد بدن می‌شود، تنها چند سلول T قادر به تشخیص و اتصال به آنتی‌ژن هستند. در حالی که سلول‌های T به آنتی‌ژن‌ها متصل می‌شوند، برای فعال شدن نیاز به سیگنال دوم نیز دارند. پس از فعال شدن، سلول‌های T بزرگتر می‌شوند و شروع به تقسیم می‌کنند.

این سلول‌ها سپس مهاجمان را هدف قرار می‌دهند و مواد شیمیایی را آزاد می‌کنند که پاتوژن را از بین می‌برد. مانند سلول‌های B، برخی از سلول‌های T باقی می‌مانند تا سلول‌های T حافظه را تشکیل دهند. این سیستم اجازه می‌دهد تا بدن شما به سرعت پاسخ دهد، اگر همان آنتی‌ژن بار دیگر در آینده وارد بدن شما شود.

سیستم لنفاوی

سیستم لنفاوی بخش عمده‌ای از روش دفاع بدن شما در برابر عفونت است. غدد لنفاوی اجزای اصلی این سیستم هستند، ساختارهای تخصصی که در رگ‌های لنفاوی یافت می‌شوند. غدد لنفاوی، نوعی فیلتر برای لنف جریان‌یافته در رگ‌های این سیستم هستند و حاوی سلول‌های B و T هستند که باکتری‌ها و پاتوژن‌هایی را که از طریق جریان خون وارد لنف شده‌اند، تشخیص می‌دهند.

هنگامی که مواد خارجی شناسایی می‌شوند، سلول‌های ایمنی اختصاصی دیگر برای مقابله با عفونت به گره جذب می‌شوند. این کار به جلوگیری از گسترش عفونت در سراسر بدن کمک می‌کند.

حدود ۵۵۰ غده لنفاوی در سراسر بدن وجود دارد، معمولا به‌صورت گروهی. گروه‌های بزرگی از غدد لنفاوی در کشاله ران (گره‌های اینگوینال)، زیر بغل (گره‌های زیر بغل) و ناحیه گردن (گره‌های دهانه رحم) قرار دارند. در حالت عادی این گره‌ها به اندازه نخود هستند، اما اگر به عفونت مبتلا شوید ممکن است متوجه شوید که آنها بزرگ می‌شوند؛ این به دلیل تجمع (تجمع) لنفوسیت‌ها و سایر سلول‌های سیستم ایمنی بدن است.

بافت لنفوئید به دفاع از مقادیر مخاطی مانند دهان و روده در برابر عفونت کمک می‌کند. لوزه‌های شما که در پشت گلو یافت می‌شوند، اغلب در پاسخ به عفونت بزرگ می‌شوند. این بافت‌ها به گیر انداختن باکتری‌ها و سایر عوامل بیماری‌زا و فعال کردن گلبول‌های سفید خون کمک می‌کنند.

تیموس

تیموس یک عضو مهم سیستم لنفاوی است که در جلوی لوله ی تنفسی شما واقع شده است. نقش اصلی آن، آموزش سلول‌های سفید خون برای تشخیص سلول‌های خود شماست. برای این‌که سیستم ایمنی بدن شما به درستی کار کند، گلبول‌های سفید خون باید بتوانند بین پاتوژن‌های مهاجم و سلول‌های بدن شما تفاوت قائل شوند.

بعد از آن که سلول‌های T در مغز استخوان تولید می‌شوند، به تیموس می‌روند. در اینجا آنها توسط تیموس آموزش داده می‌شوند تا از حمله به سلول‌های خودی جلوگیری کنند. تصور می‌شود که برخی از اَشکال بیماری‌های خود-ایمنی ممکن است به دلیل مشکلات شکل‌گرفته در این فرآیند باشد. تیموس در دوران بلوغ در بزرگ‌ترین حالت خود است و با افزایش سن، کوچک‌تر می‌شود.

طحال

طحال بزرگترین توده بافت لنفاوی در بدن شماست. طحال که درست زیر قفسه سینه، در سمت چپ بدن قرار دارد، به فیلتر کردن خون کمک می‌کند. این عضو شامل یک بافت تخصصی به نام پالپ سفید است و حاوی گلبول‌های سفید خون است که به باکتری‌ها و سایر پاتوژن‌ها به شیوه‌ای مشابه با سلول‌های غدد لنفاوی پاسخ می‌دهند. سایر بافت‌های طحال که پالپ قرمز نامیده می‌شوند به از بین بردن گلبول‌های قرمز آسیب‌دیده و ذخیره پلاکت‌ها کمک می‌کنند.

تقویت سیستم ایمنی بدن

مهم‌ترین کاری که می‌توانید برای سیستم ایمنی بدن انجام دهید این است که واکسن‌های ارائه‌شده را دریافت کنید و مطمئن شوید که فرزند شما تمامی واکسیناسیون‌هایی لازم را دارد. ادعاهای مبنی بر این که واکسن‌ها باعث اوتیسم می‌شوند، حقیقت ندارد. واکسینه نشدن می‌تواند بدن فرد را در معرض خطر عفونت‌هایی مانند سرخک قرار دهد که می‌تواند منتهی به علائم شدید، آسیب مغزی و مرگ گردد. ایمنی حاصل از واکسیناسیون، “ایمنی انطباقی” نامیده می‌شود.

علاوه بر این، توصیه‌های عمومی برای سلامت قلب، مغز و استخوان‌ها، برای سیستم ایمنی بدن شما هم مفید است، یعنی:

  • فعال و پرتحرک بمانید
  • وزن خود را سالم نگه دارید
  • سیگار نکشید و الکل ننوشید
  • غذاهای مغذی بخورید

اگرچه هیچ ماده غذایی نمی‌تواند مستقیماً سیستم ایمنی بدن شما را ارتقا دهد، ولی تغذیه ضعیف می‌تواند تأثیر منفی بر سیستم ایمنی بدن داشته باشد. داشتن یک رژیم غذایی متعادل، نکته مهم در این مورد است.

خوردن میوه و سبزیجات بیشتر تقریباً برای همه افراد مفید است. این مواد سرشار از ویتامین‌ها و مواد معدنی مفید هستند. اگر به فکر دریافت مکمل‌های تغذیه‌ای هستید، با پزشک خود یا یک متخصص تغذیه مشورت کنید. اصولا آنچه را که بدن شما نیاز دارد می‌توانید از غذا دریافت کنید، مگر این‌که نیاز به یک رژیم غذایی سختگیرانه داشته باشید، باردار باشید یا شرایط پزشکی خاصی داشته باشید.

راهنمای کامل آشنایی با

تست‌های هورمونی آزمایشگاه نانو

هورمون‌ها، انواع مختلف ترکیبات بیوشیمیایی هستند که به‌عنوان پیام‌رسان در سرتاسر بدن فعالیت دارند. این ترکیبات می‌توانند حرکت اندام‌های بدن را هماهنگ کنند، مولد حس گرسنگی یا رضایت باشند، رشد بدن را مهار یا تحریک نمایند، متابولیسم ما را تنظیم کنند و … هورمون‌ها تقریباً تمامی عملکردهای بدن را تحت‌کنترل نگه می‌دارند.

آزمایش‌های هورمونی، گنجینه بزرگی از ابزارهایی هستند که پزشکان برای شناسایی و کشف مشکلات مهم سلامتی در اختیار دارند. با انجام این آزمایش‌ها می‌توان علت طیف وسیعی از بیماری‌ها را یافته و در اغلب موارد به‌راحتی مدیریت نمود.

آنچه مطالعه کردید بخشی از مجله آزمایش‌های هورمونی است که شامل تمامی موضوعات مهم درباره هورمون‌ها و تست‌های کلیدیِ آنها به زبان ساده است.

پاسخ سؤالات خود را بیابید

اگر درباره آزمایش‌های هورمونی، نحوه نمونه‌گیری و انجام آنها، و یا شرایط خود سؤالی دارید، می‌توانید آن را در محتوای سایت جستجو کنید:

همکاران ما در بخش پذیرش آزمایشگاه نانو و واحد روابط عمومی این مرکز، با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ در ساعات کاری مجموعه، تا حد امکان پاسخگوی سؤالات شما خواهند بود.

لطفاً توجه داشته باشید

محتوای مندرج در این صفحه، صرفاً برای آشنایی شما با این موضوع طراحی شده است و هرگز نباید به عنوان جایگزین برای روند تشخیص و درمان بیماری‌ها مورد استفاده قرار گیرد. اگر به وجود یک بیماری یا عارضه در خود مشکوک هستید، ضروری است به پزشک مربوطه مراجعه نمایید تا بر اساس نتایج معاینات و تست‌های تجویز شده توسط پزشک، وجود یا عدم‌وجود آن تشخیص داده شود.