آزمایش آنتی بادی بیماری سلیاک (Celiac Antibody)

بیماری سلیاک یک اختلال خود-ایمنی است که با پاسخ ایمنی نامناسب به گلوتن شناخته می‌شود، پروتئینی که در گندم و پروتئین‌های غذایی مرتبط با آن در چاودار و جو یافت می‌شود. این مشکل در کسانی که به‌طور ژنتیکی مستعد این بیماری هستند رخ می‌دهد؛ مصرف یک محصول گلوتن منجر به پاسخ ایمنی می‌شود که باعث آسیب به روده کوچک می‌شود.

تخمین زده می‌شود که از هر ۱۰۰ نفر در سراسر جهان یک نفر به این بیماری مبتلا است و کمتر از یک‌سوم آنها به درستی تشخیص داده می‌شود. آزمایش آنتی‌بادی سلیاک به تشخیص و نظارت بر بیماری و سایر شرایط حساس به گلوتن کمک می‌کند. این آزمایش، اتوآنتی‌بادی‌ها را در خون تشخیص می‌دهد.

هدف از انجام آزمایش Celiac Antibody

آزمایش آنتی‌بادی بیماری سلیاک در درجه اول برای کمک به تشخیص و نظارت بر بیماری سلیاک در افرادی که علائم و نشانه‌هایی از جمله کم‌خونی و درد شکمی دارند، کاربرد دارد.

گاهی از تست سلیاک برای غربالگری بیماری سلیاکِ بدون علائم، در کسانی استفاده می‌شود که بستگان نزدیک آنها این بیماری را دارند، زیرا حدود ۴ تا ۱۲ درصد از آنها بیماری سلیاک دارند یا خواهند داشت. همچنین این تست می‌تواند برای کسانی که بیماری‌های خود-ایمنی دیگر دارند، انجام شود.

آنچه در آزمایش آنتی‌بادی سلیاک اندازه‌گیری می‌شود

تست خون بیماری سلیاک، تعدادی از آنتی‌بادی‌های خاص خون را اندازه‌گیری می‌کند. رایج‌ترین آزمایش‌ها عبارتند از:

  • آنتی‌بادی ترانس گلوتامیناز بافتی (tTG) تست اصلی، حساس‌ترین و اختصاصی‌ترین آزمایش خون است و تنها آزمایش مورد تایید کالج آمریکایی معده و روده، و انجمن معده و روده آمریکا برای تشخیص بیماری سلیاک در افراد بالای ۲ سال است. این آزمایش در صورت مثبت بودن، همچنین می‌تواند برای نظارت بر بیماری و ارزیابی اثربخشی درمان تجویز شود. (اگرچه “بافت” در نام این آزمایش به کار رفته، اما در خون اندازه‌گیری می‌شود.)
  • ایمونوگلوبولین A (IgA) معمولا با آزمایش tTG-IgA برای تشخیص کمبود IgA تجویز می‌شود که در حدود ۲ تا ۳ درصد افراد مبتلا به بیماری سلیاک رخ می‌دهد. اگر کمبود IgA دارید، نتیجه تست tTG-IgA ممکن است منفی باشد حتی اگر بیماری سلیاک داشته باشید. و اگر آزمایش IgA نشان دهد که کمبود دارید، ممکن است یک آزمایش دیگر برای تشخیص کلاس ttg-IgG از اتوآنتی‌بادی‌ها تجویز شود.
  • آنتی‌بادی‌های پپتید گلیادین (DGP) یا anti-DGP در برخی از افراد مبتلا به بیماری سلیاک مشکوک که برای ضد tTG منفی هستند، به ویژه کودکان زیر ۲ سال کاربرد دارد. آزمایش DGP-IgG، همراه با anti-tTG IgG، توسط کالج آمریکایی معده و روده برای افرادی که کمبود IgA دارند توصیه می‌شود. اگر آزمایش anti-DGP مثبت باشد، این تست برای نظارت بر بیماری سلیاک ممکن است استفاده شود.

تست‌هایی که کمتر در این زمینه مورد استفاده قرار می‌گیرند:

  • آزمایش آنتی‌بادی‌های ضد اندومیزی (EMA) برای آنتی‌بادی‌هایی که در واکنش به آسیب مداوم به پوشش روده ایجاد شده‌اند؛ تقریبا ۱۰۰٪ افراد مبتلا به بیماری سلیاک فعال و ۷۰٪ مبتلایان به درماتیت هرپتی‌فرم (یکی دیگر از بیماری‌های حساس به گلوتن که باعث خارش، سوزش و جوش بر روی پوست می‌شود) دارای کلاس IgA آنتی‌بادی‌های anti-EMA خواهند بود.

این آزمایش که انجام و تفسیر آن دشوارتر از anti-tTg است، کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  • آزمایش آنتی‌بادی ضد شبکیه (ARA) به اندازه سایر اتوآنتی‌بادی‌ها اختصاصی یا حساس نیست، به‌ندرت تجویز می‌شود، و در حدود ۶۰٪ از افراد مبتلا به بیماری سلیاک و حدود ۲۵٪ از افراد مبتلا به درماتیت هرپتی‌فرم یافت می‌شود.

برای تأیید تشخیص بیماری سلیاک، آندوسکوپی دستگاه گوارش فوقانی (GI) توصیه می‌شود و بیوپسی روده کوچک برای تشخیص آسیب روده مورد بررسی قرار می‌گیرد. با این حال، با توجه به ماهیت تهاجمی و هزینه بالای انجام بیوپسی، اغلب از آزمایش آنتی‌بادی برای شناسایی افرادی که احتمال ابتلا به بیماری سلیاک را دارند، استفاده می‌شود.

چه زمانی باید تست آنتی‌بادی سلیاک را انجام داد؟

آزمایش‌های بیماری سلیاک زمانی انجام می‌شود که علائم و نشانه‌های بیمار، حاکی از بیماری سلیاک، سوءتغذیه یا سوء‌جذب باشد. معمولا قبل از تشخیص و درمان، یک یا چند علامت خواهید داشت. این علائم اغلب غیراختصاصی و متغیر هستند و تشخیص بیماری را دشوار می‌کنند. برای مدتی، ممکن است علائم خفیف باشند و مورد توجه قرار نگیرند و سپس به تدریج بدتر شوند یا به‌طور پراکنده رخ دهند. این وضعیت می‌تواند بر قسمت‌های مختلف بدن تأثیر بگذارد.

علائم و نشانه‌های گوارشی شامل:

  • درد و کشیدگی شکم
  • مدفوع خونین
  • اسهال مزمن یا یبوست
  • نفخ شکم
  • مدفوع چرب و بدبو
  • استفراغ / تهوع
  • عدم‌تحمل لاکتوز (بر اثر آسیب روده کوچک)

علائم و نشانه‌های دیگر شامل:

  • کم‌خونی ناشی از کمبود آهن که به مکمل‌های آهن پاسخ نمی‌دهد
  • کبودی و یا خونریزی آسان
  • درد استخوان و مفاصل
  • نقص در مینای دندان
  • خستگی و ضعف
  • زخم دهان
  • کاهش وزن
  • ناباروری و پوکی استخوان در بزرگسالان

در کودکان، آزمایش بیماری سلیاک در صورت وجود این موارد می‌تواند تجویز گردد:

  • علائم گوارشی
  • تأخیر در رشد
  • قد کوتاه
  • کاهش وزن
  • آسیب دائمی به مینای دندان
  • تغییرات خلق و خوی / اضطراب / بی‌صبری

حدود ۱۰% افراد مبتلا به بیماری سلیاک درماتیت هرپتی‌فرم دارند؛ همچنین خطر ابتلا به لنفوم روده‌ای، نوعی سرطان، افزایش می‌یابد.

اگر بیماری سلیاک دارید، حتی دریافت مقدار کمی گلوتن می‌تواند مضر باشد. شما باید در هنگام استفاده از غذاهای خاص، داروها یا سایر محصولات غیرغذایی، دقت کنید. ویتامین‌ها، مکمل‌ها، محصولات گیاهی، رژ لب، خمیر دندان، و حتی یک پاکت و چسب تمبر ممکن است مشکل‌ساز باشد.

ارزیابی اولیه بیماری مستلزم این است که چندین هفته قبل از آزمایش به خوردن غذاهای حاوی گلوتن ادامه دهید. وقتی که بیماری سلیاک تشخیص داده شد، احتمالا یک یا چند تست آنتی‌بادی در زمانی تجویز شود که برای مدتی رژیم غذایی بدون گلوتن داشته‌اید. این کار برای تأیید کاهش میزان آنتی‌بادی و تأیید این نظریه انجام می‌شود ‌که رژیم غذایی در معکوس کردن آسیب پوشش روده مؤثر بوده است (که گاهی اوقات با بیوپسی دوم تأیید می‌شود).

ممکن است افراد بدون علائم در صورت داشتن یک خویشاوند نزدیک (مثلا والدین یا خواهر و برادر) برای بیماری سلیاک آزمایش شوند. در حال حاضر این آزمایش به عنوان تست غربالگری برای عموم توصیه نمی‌شود.

معمولا آزمایش ژنتیکی HLA (آنتی‌ژن لکوسیت انسانی) نشان می‌دهد که یک فردِ مبتلا به بیماری سلیاک در ژن‌های HLA-DQ2.5 یا HLA-DQ8 تغییراتی دارد. اگر نتایج سرولوژیک نامشخص یا متغیر داشته باشید، ممکن است آزمایش ژنتیکی انجام شود. اگر نتیجه تست برای HLA-DQ2.5 و HLA-DQ8 منفی است، به احتمال زیاد بیماری سلیاک ندارید.

مراحل انجام آزمایش آنتی‌بادی سلیاک

این تست نیاز به گرفتن نمونه خون دارد که در اغلب موارد از بازوی شما در آزمایشگاه و یا در خانه توسط پرسنل آزمایشگاه نانو گرفته می‌شود.

آمادگی‌های قبل از آزمایش

دستورالعمل‌های پزشک خود را پیش از تست دنبال کنید. برای یک دوره زمانی (چند هفته) قبل از آزمایش، به‌منظور فراهم کردن امکان تشخیص، به خوردن غذاهایی که حاوی گلوتن هستند ادامه دهید. اگر قبلا مبتلا به سلیاک تشخیص داده شده بودید، آمادگی خاصی برای نظارت بر بیماری سلیاک لازم نیست.

در حین انجام آزمایش

نمونه‌گیر آزمایشگاه نانو، نمونه خون را از رگ بازوی شما خواهد گرفت. وی احتمالا یک نوار در اطراف بازوی شما خواهد بست و ناحیه‌ای را که سوزن در پوست شما قرار می‌گیرد ضدعفونی خواهد نمود. سپس مقدار کمی خون به یک لوله کشیده می‌شود. وقتی سوزن وارد پوست شما می‌شود ممکن است احساس سوزش خفیف داشته باشید.

پس از انجام تست

پس از برداشتن سوزن، از شما خواسته خواهد شد با بانداژ یا یک قطعه گاز استریل، فشار ملایمی را به محل نمونه‌گیری وارد کنید. این کار به جلوگیری از خون‌ریزی کمک می‌کند و می‌تواند مانع از کبودی شود. سپس محل نمونه‌گیری بانداژ خواهد شد. در اکثر موارد پس از تکمیل آزمایش می‌توانید به فعالیت‌های روزمره خود بازگردید.

گرفتن نمونه خون، یک روش بسیار کم‌خطر است. گاهی ممکن است در محل نمونه‌گیری، کبودی خفیف ملاحظه کنید.

انجام آزمایش Celiac Antibody در خانه

اگر به دلیل شرایط جسمانی، محدودیت حرکت، مشغله کاری و … امکان مراجعه حضوری به آزمایشگاه را ندارید، با سفارش سرویس نمونه‌گیری در منزل آزمایشگاه نانو در ارومیه، به‌راحتی می‌توانید این آزمایش را در خانه یا محل کار خود انجام دهید.

پرسنل مجرب آزمایشگاه نانو، تخصص و تجهیزات لازم برای این کار را در اختیار دارند و با رعایت تمامی استانداردهای ابلاغی وزارت بهداشت، با هماهنگی قبلی در محل سکونت یا کار شما برای انجام نمونه گیری حاضر خواهند شد.

تماس تلفنی

شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳

تماس تلفنی

واتساپ

ارسال و دریافت اطلاعات با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴

واتساپ

سفارش آنلاین

ثبت سفارش آنلاین در سایت بدون نیاز به پرداخت

سفارش آنلاین

لطفاً توجه داشته باشید که ارائه نام و نام خانوادگی بیمار، سن، کد ملی، آزمایش مورد درخواست، کد رهگیری که از پزشک دریافت کرده‌اید، و یک شماره تماس برای ثبت درخواست ضروری است.

برای درخواست نمونه‌گیری در منزل، بهتر است یک روز قبل با آزمایشگاه تماس بگیرید. برای آزمایش‌های اورژانسی، لطفاً حداقل ۲ ساعت قبل تماس بگیرید.

مزایای انجام آزمایش در

آزمایشگاه نانو ارومیه

آزمایشگاه پاتوبیولوژی نانو، مجهزترین مجموعه آزمایشگاهی بخش غیردولتی در ارومیه و آذربایجان‌غربی است. این مجموعه در محیطی آرام و ایمن با بهره‌گیری از آخرین تجهیزات آزمایشگاهی دنیا، تیم تخصصی مجرب شامل پزشکان آزمایشگاهی و متخصصان آسیب‌شناسی بالینی و تشریحی، مفتخر به ارائه خدماتی با بالاترین دقت و کیفیت به مراجعان عزیز از منطقه شمال‌غرب و کشورهای همجوار است.

تحلیل نتایج آزمایش آنتی‌بادی سلیاک

tTG, IgA Total IgA tTG, IgG  DGP, IgA DGP, IgG  تشخیص
مثبت نرمال اجرا نمی‌شود اجرا نمی‌شود اجرا نمی‌شود بیماری سلیاک احتمالی
منفی نرمال منفی منفی منفی علائم به احتمال زیاد ناشی از بیماری سلیاک نیست
منفی پایین مثبت منفی مثبت بیماری سلیاک احتمالی (منفی کاذب anti-tTG، IgA و anti-DGP، IgA به دلیل کمبود IgA کل است)
منفی نرمال منفی مثبت مثبت (اجرا نمی‌شود) بیماری سلیاک احتمالی (احتمالا در کودکان زیر ۳ سال دیده شود)

اکثراً آزمایش‌های مثبت و نامشخص بیماری سلیاک معمولا با بیوپسی روده برای تشخیص قطعی بیماری سلیاک دنبال می‌شود. حدود ۲ تا ۳ درصد از بیماران ممکن است در بررسی‌های سرولوژیک منفی باشند. اگر هنوز مشکوک به بیماری سلیاک هستید، معمولا بیوپسی انجام می‌شود.

چنانچه بیماری سلیاک تشخیص داده شده و گلوتن را از رژیم غذایی خود حذف کرده‌اید، میزان اتوآنتی‌بادی‌ها‌ باید کاهش یابد. اما اگر کمتر نشوند و علائم کاهش نیابند، رژیم غذایی شما ممکن است اَشکال پنهان گلوتن داشته باشد. گلوتن گاهی در مکان‌های غیرمنتظره یافت می‌شود، از سالاد تا شربت سرفه، تا چسب مورد استفاده در پاکت نامه.

در برخی موارد، ممکن است یکی از اَشکال نادر بیماری سلیاک را داشته باشید که به تغییرات غذایی پاسخ نمی‌دهد.

اگر شما به مدت چند هفته یا چند ماه قبل از آزمایش اصلا گلوتن مصرف نکرده باشید، آزمایش بیماری سلیاک ممکن است منفی باشد. اگر پزشک شما هنوز به بیماری سلیاک مشکوک باشد، احتمالا یک چالش گلوتن را انجام دهد، به این معنی که گلوتن را برای چند هفته یا چند ماه به رژیم غذایی خود برگردانید تا بررسی شود آیا علائم شما بازمی‌گردد یا خیر. در این صورت، تست بیماری سلیاک ممکن است تکرار شود و یا بیوپسی برای بررسی آسیب روده انجام شود.

عدم‌درمان این بیماری، با خطرات جدی سلامتی نظیر دو برابر شدن خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب، و چهار برابر شدن خطر ابتلا به سرطان روده کوچک همراه است. دیابت، مولتیپل اسکلروزیس (MS)، ناباروری، سقط جنین و صرع نیز در برخی از بیماران دیده شده است.

پس از انجام و دریافت نتیجه این تست، می‌توانید این سؤالات را با پزشک خود مطرح کنید:

  • چه موادی حاوی گلوتن هستند؟
  • تفاوت بین بیماری سلیاک و آلرژی به گندم و سایر غلات چیست؟
  • آیا احتمال دارد با گذشت زمان از بیماری سلیاک رهایی بیابم؟
  • اگر بیماری سلیاک تشخیص داده شده باشد اما هیچ علائمی نداشته باشم آیا باید رژیم غذایی بدون گلوتن را دنبال کنم؟
  • آیا سایر اعضای خانواده‌ام نیز باید آزمایش شوند؟
  • nano-l-hormonal-p-test-i2-1
    نام‌های دیگر این آزمایش

    Anti-tissue Transglutaminase Antibody, tTG, Endomysial Antibody, EMA, Anti-deamidated Gliadin Peptides, DGP, Antireticulin Antibodies, ARA, Immunoglobulin A, Total, IgA

  • nano-l-hormonal-p-test-i2-2
    سایر آزمایش‌های مرتبط

    Albumin Blood Test, Autoantibodies, Calcium, Complete Blood Count (CBC), Comprehensive Metabolic Panel (CMP), Fecal Fat, Immunoglobulins (IgA, IgG, IgM), Total Protein, Albumin-Globulin (A/G) Ratio, Vitamin B12, Vitamin D Tests, Transferrin and Iron-binding Capacity Tests, C-Reactive protein (CRP), Genetic Testing: Benefits, Risks and the Future

راهنمای کامل آشنایی با

تست‌های هورمونی آزمایشگاه نانو

هورمون‌ها، انواع مختلف ترکیبات بیوشیمیایی هستند که به‌عنوان پیام‌رسان در سرتاسر بدن فعالیت دارند. این ترکیبات می‌توانند حرکت اندام‌های بدن را هماهنگ کنند، مولد حس گرسنگی یا رضایت باشند، رشد بدن را مهار یا تحریک نمایند، متابولیسم ما را تنظیم کنند و … هورمون‌ها تقریباً تمامی عملکردهای بدن را تحت‌کنترل نگه می‌دارند.

آزمایش‌های هورمونی، گنجینه بزرگی از ابزارهایی هستند که پزشکان برای شناسایی و کشف مشکلات مهم سلامتی در اختیار دارند. با انجام این آزمایش‌ها می‌توان علت طیف وسیعی از بیماری‌ها را یافته و در اغلب موارد به‌راحتی مدیریت نمود.

آنچه مطالعه کردید بخشی از مجله آزمایش‌های هورمونی است که شامل تمامی موضوعات مهم درباره هورمون‌ها و تست‌های کلیدیِ آنها به زبان ساده است.

پاسخ سؤال خود را نیافته‌اید؟

اگر درباره جزئیات این آزمایش، نحوه نمونه گیری و انجام آن، و یا شرایط خود سؤالی دارید، می‌توانید آن را در محتوای سایت جستجو کنید:

همکاران ما در بخش پذیرش آزمایشگاه نانو و واحد روابط عمومی این مرکز، با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ در ساعات کاری مجموعه، تا حد امکان پاسخگوی سؤالات شما خواهند بود.

لطفاً توجه داشته باشید

محتوای مندرج در این صفحه، صرفاً برای آشنایی شما با علل تجویز و روند انجام این تست طراحی شده است و هرگز نباید به عنوان جایگزین برای روند تشخیص و درمان بیماری‌ها مورد استفاده قرار گیرد. اگر به وجود یک بیماری یا عارضه در خود مشکوک هستید، ضروری است به پزشک مربوطه مراجعه نمایید تا بر اساس نتایج معاینات و تست‌های تجویز شده توسط پزشک، وجود یا عدم‌وجود آن تشخیص داده شود.