آزمایش آنتی بادی ضد میتوکندری (AMA)
سلولهای بدن انسان دارای مراکز انرژی به نام میتوکندری هستند. وقتی بدن سعی میکند اشتباهاً به سلولهای خود حمله کند، آنتیبادیهای ضد میتوکندری (AMA) موادی هستند که در خون شما حضور دارند.
این عارضه یک بیماری جدی است و به عنوان یک اختلال خود-ایمنی شناخته میشود، یعنی بدن شما برعلیه خود اقدام میکند و سلولهای سالم خود را با بیماری یا مواد خارجی اشتباه میگیرد.
اگر این اتفاق بیفتد، AMA در خون شما حضور خواهد داشت. معمولا آنتیبادیهای AMA را در خون افراد مبتلا به بیماری کبدی به نام کلانژیت صفراوی اولیه (PBC) ملاحظه میشود.
تست AMA، وجود آنتیبادیهای ضد میتوکندری را در نمونه خون بررسی میکند.
هدف از انجام آزمایش AMA
آزمایش AMA یا AMA-M2 ممکن است برای کمک به تشخیص کلانژیت صفراوی اولیه درخواست داده شود.
سایر آزمایشهایی که ممکن است تجویز شوند عبارتند از:
- آنتیبادیهای عضلانی صاف (SMA)
- آنتیبادی ضد هستهای (ANA)
- فسفاتاز قلیایی (ALP)
- میزان IgM
- بیلیروبین
- آلبومین
- زمان پروترومبین (PT)
- پروتئین واکنش پذیر C (CRP)
- GGT
این آزمایشها اغلب به تشخیص PBC کمک میکنند و آن را از سایر بیماریهای خود-ایمنی که باعث آسیب کبدی میشوند متمایز میکنند، و به پیشبینی اینکه آیا یک فرد ممکن است به پیوند کبد نیاز داشته باشد میتوانند مفید باشند.
آنچه در آزمایش AMA اندازهگیری میشود
آنتیبادیهای ضد میتوکندری (AMA) آنتیبادیهایی هستند که به شدت با کلانژیت صفراوی اولیه (PBC) مرتبط هستند (بیماری که قبلا “سیروز صفراوی اولیه” نامیده میشد). این آزمایش مقدار (تیتر) AMA را در خون تشخیص داده و اندازهگیری میکند.
کلانژیت صفراوی اولیه یک اختلال خود-ایمنی مزمن است که باعث التهاب و زخم مجاری صفراوی داخل کبد میشود. این بیماری پیشرفت آهستهای دارد که باعث بدتر شدن تخریب کبد و انسداد جریان صفرا میشود. مسدود شدن مجاری صفراوی میتواند منجر به تجمع مواد مضر در کبد شود و در نهایت موجب بروز زخم دائمی (سیروز) گردد. PBC اغلب در خانمهای بین ۳۵ تا ۶۰ سال دیده میشود. حدود ۹۰ تا ۹۵ درصد از کسانی که تحتتأثیر PBC قرار میگیرند، تیترهای بالای آنتیبادیهای ضد میتوکندری دارند.
AMA آنتیبادیهایی هستند که در برابر آنتیژنهای درون بدن ایجاد میشوند.
۹ نوع آنتیژن M1 – M9 وجود دارد که M2 و M9 بیشترین احتمال ابتلا به بیماری را دارند. وجود نوع M2 AMA بهویژه در PBC آشکار است، در حالی که انواع دیگر ممکن است در بیماریهای دیگر یافت شوند. برخی از آزمایشگاهها AMA-M2 را به عنوان یک آزمایش اخصاصیتر برای PBC ارائه میدهند.
چه زمانی باید تست AMA را انجام داد؟
آزمایش AMA یا AMA-M2 در شرایطی تجویز میشود که پزشک مشکوک باشد دارای اختلال خود-ایمنی مانند PBC هستید که بر کبد تأثیر میگذارد. در این صورت احتمال دارد علائم زیر را تجربه کنید:
- خارش (خارش)
- زردی
- خستگی
- درد شکم
- بزرگ شدن کبد
بسیاری از افراد مبتلا به PBC اولیه، هیچگونه علائمی ندارند
تست AMA یا AMA-M2 ممکن است همراه با آزمایشهای مختلفی تجویز شود که برای کمک به تشخیص و یا رد سایر علل بیماری یا آسیب کبدی استفاده میشود (یا پس از آنها). این علل میتواند شامل عفونتهایی مانند هپاتیت ویروسی، مواد مخدر، سوء مصرف الکل، سموم، شرایط ژنتیکی، شرایط متابولیکی و هپاتیت خود-ایمنی باشد.
مراحل انجام آزمایش AMA
این تست نیاز به گرفتن نمونه خون دارد که در اغلب موارد از بازوی شما در آزمایشگاه و یا در خانه توسط پرسنل آزمایشگاه نانو گرفته میشود.
آمادگیهای قبل از آزمایش
برای این آزمایش عموماً نیازی به آمادگی خاصی نیست. پزشک معالجتان به شما خواهد گفت که آیا لازم است موقتاً مصرف برخی داروها یا مکملها را قبل از آزمایش متوقف کنید یا خیر.
در حین انجام آزمایش
نمونهگیر آزمایشگاه نانو، نمونه خون را از رگ بازوی شما خواهد گرفت. وی احتمالا یک نوار در اطراف بازوی شما خواهد بست و ناحیهای را که سوزن در پوست شما قرار میگیرد ضدعفونی خواهد نمود. سپس مقدار کمی خون به یک لوله کشیده میشود. وقتی سوزن وارد پوست شما میشود ممکن است احساس سوزش خفیف داشته باشید.
پس از انجام تست
پس از برداشتن سوزن، از شما خواسته خواهد شد با بانداژ یا یک قطعه گاز استریل، فشار ملایمی را به محل نمونهگیری وارد کنید. این کار به جلوگیری از خونریزی کمک میکند و میتواند مانع از کبودی شود. سپس محل نمونهگیری بانداژ خواهد شد. در اکثر موارد پس از تکمیل آزمایش میتوانید به فعالیتهای روزمره خود بازگردید.
گرفتن نمونه خون، یک روش بسیار کمخطر است. گاهی ممکن است در محل نمونهگیری، کبودی خفیف ملاحظه کنید.
انجام آزمایش AMA در خانه
اگر به دلیل شرایط جسمانی، محدودیت حرکت، مشغله کاری و … امکان مراجعه حضوری به آزمایشگاه را ندارید، با سفارش سرویس نمونهگیری در منزل آزمایشگاه نانو در ارومیه، بهراحتی میتوانید این آزمایش را در خانه یا محل کار خود انجام دهید.
پرسنل مجرب آزمایشگاه نانو، تخصص و تجهیزات لازم برای این کار را در اختیار دارند و با رعایت تمامی استانداردهای ابلاغی وزارت بهداشت، با هماهنگی قبلی در محل سکونت یا کار شما برای انجام نمونه گیری حاضر خواهند شد.
تماس تلفنی
شماره تلفنهای ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳
واتساپ
ارسال و دریافت اطلاعات با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴
سفارش آنلاین
ثبت سفارش آنلاین در سایت بدون نیاز به پرداخت
← لطفاً توجه داشته باشید که ارائه نام و نام خانوادگی بیمار، سن، کد ملی، آزمایش مورد درخواست، کد رهگیری که از پزشک دریافت کردهاید، و یک شماره تماس برای ثبت درخواست ضروری است.
← برای درخواست نمونهگیری در منزل، بهتر است یک روز قبل با آزمایشگاه تماس بگیرید. برای آزمایشهای اورژانسی، لطفاً حداقل ۲ ساعت قبل تماس بگیرید.
مزایای انجام آزمایش در
آزمایشگاه نانو ارومیه
آزمایشگاه پاتوبیولوژی نانو، مجهزترین مجموعه آزمایشگاهی بخش غیردولتی در ارومیه و آذربایجانغربی است. این مجموعه در محیطی آرام و ایمن با بهرهگیری از آخرین تجهیزات آزمایشگاهی دنیا، تیم تخصصی مجرب شامل پزشکان آزمایشگاهی و متخصصان آسیبشناسی بالینی و تشریحی، مفتخر به ارائه خدماتی با بالاترین دقت و کیفیت به مراجعان عزیز از منطقه شمالغرب و کشورهای همجوار است.
تحلیل نتایج آزمایش آنتیبادی ضد میتوکندری
میزان بالای AMA یا AMA-M2 (تیتر) در خون به این معناست که محتملترین علت علائم و یا آسیب کبدی PBC است. میزان AMA با شدت علائم PBC مرتبط نیست.
AMA منفی یا AMA-M2 به این معناست که احتمال دارد علائم فرد به دلیل چیزی غیر از PBC باشد، اما نتیجه منفی، این وضعیت را رد نمیکند. حدود ۵ تا ۱۰ درصد از افراد مبتلا به PBC، مقادیر قابلتوجهی از AMA یا AMA-M2 نخواهند داشت.
به خودی خود، AMA و AMA-M2 روش تشخیص PBC نیستند، اما تشخیص PBC بر اساس آنها در کنار سایر آزمایشها و علائم بالینی میتواند انجام شود. احتمال دارد بیوپسی کبد برای جستجوی علائم مشخصه PBC در بافت کبد و تأیید تشخیص انجام شود، اما همیشه لازم نیست. همچنین ممکن است به تصویربرداری کبد تجویز شود تا به دنبال انسداد مجاری صفراوی باشند.
حدود ۵۰% موارد PBC قبل از اینکه فرد علائم قابلتوجهی داشته باشد کشف میشود.
راهنمای کامل آشنایی با
تستهای هورمونی آزمایشگاه نانو
هورمونها، انواع مختلف ترکیبات بیوشیمیایی هستند که بهعنوان پیامرسان در سرتاسر بدن فعالیت دارند. این ترکیبات میتوانند حرکت اندامهای بدن را هماهنگ کنند، مولد حس گرسنگی یا رضایت باشند، رشد بدن را مهار یا تحریک نمایند، متابولیسم ما را تنظیم کنند و … هورمونها تقریباً تمامی عملکردهای بدن را تحتکنترل نگه میدارند.
آزمایشهای هورمونی، گنجینه بزرگی از ابزارهایی هستند که پزشکان برای شناسایی و کشف مشکلات مهم سلامتی در اختیار دارند. با انجام این آزمایشها میتوان علت طیف وسیعی از بیماریها را یافته و در اغلب موارد بهراحتی مدیریت نمود.
آنچه مطالعه کردید بخشی از مجله آزمایشهای هورمونی است که شامل تمامی موضوعات مهم درباره هورمونها و تستهای کلیدیِ آنها به زبان ساده است.
پاسخ سؤال خود را نیافتهاید؟
اگر درباره جزئیات این آزمایش، نحوه نمونه گیری و انجام آن، و یا شرایط خود سؤالی دارید، میتوانید آن را در محتوای سایت جستجو کنید:
همکاران ما در بخش پذیرش آزمایشگاه نانو و واحد روابط عمومی این مرکز، با شماره تلفنهای ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ در ساعات کاری مجموعه، تا حد امکان پاسخگوی سؤالات شما خواهند بود.
لطفاً توجه داشته باشید
محتوای مندرج در این صفحه، صرفاً برای آشنایی شما با علل تجویز و روند انجام این تست طراحی شده است و هرگز نباید به عنوان جایگزین برای روند تشخیص و درمان بیماریها مورد استفاده قرار گیرد. اگر به وجود یک بیماری یا عارضه در خود مشکوک هستید، ضروری است به پزشک مربوطه مراجعه نمایید تا بر اساس نتایج معاینات و تستهای تجویز شده توسط پزشک، وجود یا عدموجود آن تشخیص داده شود.
منابع مورد استفاده
- https://www.merck.com/mmhe/print/sec10/ch136/ch136d.html
- https://www.merck.com/mmhe/sec10/ch136/ch136e.html
- https://www.arup-lab.com/guides/clt/tests/clt_a89b.jsp#1142095
- https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003328.htm
- https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000282.htm
- https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003529.htm
- https://www.labcorp.com/datasets/labcorp/html/chapter/mono/se000750.htm
- Clarke, W. and Dufour, D. R., Editors (© ۲۰۰۶). Contemporary Practice in Clinical Chemistry: AACC Press, Washington, DC. Pp 272.
- https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003328.htm
- https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000435.htm
- https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000245.htm
- https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000282.htm
- https://www.arupconsult.com/Topics/AutoimmuneDz/PBC.html
- https://emedicine.medscape.com/article/2086548-overview
- https://www.arupconsult.com/Topics/PBC.html?client_ID=LTD#tabs=0
- https://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Overview/8176
- https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003529.htm
- https://emedicine.medscape.com/article/171117-overview
- https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000282.htm