آشنایی با

آزمایش‌های تشخیص بیماری کلیوی دیابتی (DKD)

بیماری کلیوی دیابتی نوعی بیماری است که به علت دیابت ایجاد می‌شود. دیابت عامل اصلی بیماری کلیوی است. از هر ۳ بزرگسال مبتلا به دیابت، ۱ نفر به بیماری کلیوی مبتلا می‌شود.

وظیفه‌ی اصلی کلیه‌ها فیلتر کردن مواد زائد و دفع آب اضافی از خون، برای تولید ادرار است. همچنین، کلیه‌ها به کنترل فشار خون و تولید هورمون‌ها کمک می‌کنند که بدن برای سالم ماندن به آنها نیاز داشته باشد.

انجام

انواع تست‌های تخصصی دیابت در ارومیه

مرکز آزمایشگاهی نانو، یک مرکز مجهز تشخیصی در ارومیه است که آمادگی پذیرش و انجام کلیه‌ی آزمایش‌های مربوط به دیابت را داراست.

  • glucosemeter

    غربالگری دیابت

    یک‌سوم از افراد دیابتی، اطلاعی از بیماری ندارند. برای تشخیص زودهنگام دیابت چه باید کرد؟

  • test-tube-1

    آزمایش HbA1c (A1c)

    تعیین میانگین سطح قند خون در ۲ تا ۳ ماه گذشته برای تشخیص ابتلا به پیش‌دیابت و دیابت

  • data

    تست‌های روتین دیابت

    معاینات و آزمایش‌های منظم ضروری برای افراد مبتلا به دیابت و پیش‌دیابت برای کنترل بیماری

از کجا بدانم که به بیماری کلیوی دیابتی مبتلا هستم یا نه؟

هنگامی که کلیه‌ها آسیب می‌بینند، نمی‌توانند خون را آن‌طور که باید فیلتر کنند؛ بنابراین، مواد زائد در بدن تجمع می‌یابند. آسیب به کلیه‌ها همچنین می‌تواند باعث مشکلات دیگری  نیز شود.

آسیب کلیه ناشی از دیابت معمولاً به‌کندی و در طول سال‌ها اتفاق می‌افتد. می‌توانید اقداماتی را برای محافظت از کلیه‌ها، جلوگیری از آسیب یا به تأخیر انداختن آسیب انجام دهید.

بیشتر افراد مبتلا به بیماری کلیوی دیابتی علائمی از خود نشان نمی‌دهند. تنها راه اطلاع از ابتلا به بیماری کلیوی دیابتی، بررسی عملکرد کلیه‌هاست.

پزشکان عملکرد کلیه‌ها را با استفاده از آزمایش ادرار و آزمایش خون بررسی می‌کنند.

در صورت داشتن موارد زیر هر سال کلیه‌های خود را بررسی کنید:

  • double-check-1
    در صورت ابتلا به دیابت نوع ۲
  • double-check-1
    در صورت ابتلا به دیابت نوع ۱ بیشتر از ۵ سال

نفروپاتی دیابتی معمولاً در طی آزمایش‌های معمولی تشخیص داده می‌شود. اگر به دیابت نوع یک مبتلا هستید، غربالگری نفروپاتی دیابتی پس از ۵ سال توصیه می‌شود. اگر دیابت نوع دو در شما تشخیص داده شود، غربالگری  بلافاصله پس از تشخیص آغاز می‌شود.

آزمایش‌های غربالگری معمول شامل موارد زیر است:

  • double-check-1

    آزمایش آلبومین ادرار: این آزمایش آلبومین را در ادرار بررسی می‌کند. به‌طور معمول، کلیه‌ها آلبومین را از خون فیلتر نمی‌کنند. پروتئین بیش‌از‌حد در ادرار نشان‌دهنده‌ی عملکرد ضعیف کلیه‌هاست.

  • double-check-1

    آزمایش نسبت آلبومین به کراتینین ادرار: کراتینین یک ماده‌ی زائد شیمیایی است که کلیه‌های سالم آن را از خون دفع می‌کنند. این آزمایش میزان آلبومین را نسبت به کراتینین موجود در نمونه‌ی ادرار بررسی می‌کند.

  • double-check-1

    آزمایش نرخ فیلتراسیون گلومرولی (GFR): اندازه‌گیری مقدار کراتینین در نمونه‌ی خون ممکن است برای تخمین سرعت فیلتر کردن کلیه‌ها (نرخ فیلتراسیون گلومرولی) استفاده شود. نرخ پایین فیلتراسیون نشان‌دهنده‌ی عملکرد ضعیف کلیه‌ها است.

سایر آزمایش‌های تشخیصی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • double-check-1

    آزمایش‌های تصویربرداری: پزشک ممکن است از اشعه‌ی ایکس و سونوگرافی برای ارزیابی ساختار و اندازه‌ی کلیه‌ها استفاده کند. همچنین ممکن است از سی‌تی‌اسکن و تصویربرداری برای بررسی چگونگی گردش خون در کلیه‌ها از رزونانس مغناطیسی (MRI) استفاده شود.

  • double-check-1

    بیوپسی کلیه: ممکن است بیوپسی کلیه برای نمونه‌برداری از بافت کلیه توصیه شود. برای بیوپسی کلیه یک داروی بی‌حس‌کننده (بی‌حس‌کننده موضعی) تجویز می‌شود. سپس پزشک از یک سوزن نازک برای برداشتن قطعات کوچک بافت کلیه استفاده می‌کند تا بافت را زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار دهد.

دیابت پایان راه نیست!

دیابت، بیماری خطرناک و شایعی است که در کشورهای خاورمیانه از هر ۶ نفر، یک نفر به آن مبتلاست و یک‌سوم از این افراد، اطلاعی از بیماری خود ندارند.

اما این بیماری خطرناک و مادام‌العمر، در صورت تشخیص به‌موقع و رعایت دستورالعمل‌های پزشک، کاملا قابل‌کنترل است. به‌عنوان یک فرد دیابتی می‌توانید مانند افراد عادی از یک زندگی سالم و بدون محدودیت لذت ببرید، به‌شرطی که توصیه‌های پزشک را در مورد نظارت و درمان به‌درستی انجام دهید و تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که نه تنها برای دیابت، بلکه برای سلامت عمومی شما نیز مفید هستند و محدودیتی برای شما ایجاد نمی‌کنند.

مجله سلامت دیابت که در حال مطالعه بخشی از آن هستید، اختصاص به معرفی جنبه‌های مختلف این بیماری دارد. توصیه می‌کنیم این مجله را از ابتدا مرور کنید تا در مسیر مبارزه با دیابت موفق‌ باشید.

← مجله سلامت دیابت

مجله تخصصی سلامت دیابت | تهیه و انتشار توسط تیم تولید محتوای تدبیرنگر | با تأییدیه علمی آزمایشگاه نانوی ارومیه