اگر به دیابت مبتلا هستید یا پزشک احتمال میدهد که مبتلا باشید، آزمایشِ A1c، آزمایش مهمی است. این نوعی آزمایش رایج خون است که اطلاعاتی در مورد سطح قند خونتان میدهد.
انجام
انواع تستهای تخصصی دیابت در ارومیه
مرکز آزمایشگاهی نانو، یک مرکز مجهز تشخیصی در ارومیه است که آمادگی پذیرش و انجام کلیهی آزمایشهای مربوط به دیابت را داراست.
تست A1c چیست؟
این نوعی آزمایش برای تشخیص ابتلا به دیابت و نحوهی مدیریت آن توسط فرد است. اسامی دیگر این آزمایش هموگلوبین A1c، HbA1c یا گلیکوهموگلوبین است.
A1c میانگین سطح قند خونتان را در ۲ تا ۳ ماه گذشته اندازهگیری میکند. نتایج نشان میدهند که آیا به دیابت مبتلا هستید یا نه. همچنین میزان کارآمدی برنامهی درمانیتان را نشان میدهد.
این آزمایش بسیار شبیه بازی بازیکن بیسبال در یک فصل است. یک بازی نمیتواند میزان عملکرد یک بازیکن در طول کل حرفهاش را نشان دهد. نتایج آزمایش یک روزه، تصویر کاملی از نحوهی عملکرد درمان به شما نمیدهد.
اگر به دیابت مبتلا هستید، باید حداقل دوبار در سال آزمایش A1c را انجام دهید. این نوع آزمایش نیازی به ناشتایی ندارد و در هر ساعت از روز میتوان آن را انجام داد.
چرا انجام این آزمایش مهم است؟
گلبولهای قرمز چیزی به نام هموگلوبین دارند که اکسیژن را از ریهها به سلولهای سراسر بدن میرساند. گلوکز وارد گلبولهای قرمز خون میشود و به مولکولهای هموگلوبین میچسبد. هرچه گلوکز بیشتری در خون وجود داشته باشد، مولکولهای هموگلوبین چسبیده به گلوکز بیشتر خواهد بود.
A1c مقدار گلوکز چسبیده به گلبولهای قرمز خون را نشان میدهد. هرچه سطح گلوکز خون بالاتر باشد، احتمال ایجاد مشکل بیشتر است و نشان میدهد که برنامهی کنترل قند خون شما بهخوبی عمل نمیکند.
هر چند وقت یکبار باید این آزمایش را انجام داد؟
به محض تشخیص دیابت، احتمالاً پزشک از شما بخواهد که آزمایش A1c را انجام دهید. همچنین، اگر مشکوک شود که به دیابت مبتلا هستید این آزمایش را توصیه میکند. این آزمایش یک سطح هدف برای شما تعیین میکند تا بتوانید میزان قند خون خود را بهخوبی کنترل کنید.
زمان تکرار انجام این آزمایش با توجه به موارد زیر متفاوت است:
اگر به پیشدیابت مبتلا هستید، احتمالاً نیاز باشد تا سالی یکبار این آزمایش را انجام دهید، زیرا شانس ابتلایتان به دیابت زیاد است.
اگر به دیابت نوع ۲ مبتلا هستید، از انسولین استفاده نمیکنید و سطح قند خونتان معمولاً در محدودهی هدف قرار دارد، ممکن است دوبار در سال نیاز به انجام این آزمایش داشته باشید.
در صورت ابتلا به دیابت نوع ۱، ۳ تا ۴ بار در سال این آزمایش را انجام دهید.
اگر به دیابت نوع ۲ مبتلا هستید، از انسولین استفاده میکنید ولی در حفظ سطح قند خون خود در محدودهی هدف مشکل دارید، احتمالاً نیاز باشد تا هر سال ۴ بار این آزمایش را انجام دهید.
همچنین اگر برنامه دیابتتان تغییر کند یا شروع به مصرف داروی جدیدی کنید، ممکن است بیشتر به انجام این آزمایش نیاز داشته باشید.
نتایج A1c به چه معناست؟
نتایج را بهصورت درصدی دریافت میکنید. نتایج افرادی که به دیابت مبتلا نیستند باید کمتر از ۷/۵ درصد باشد.
دیابت پایان راه نیست!
دیابت، بیماری خطرناک و شایعی است که در کشورهای خاورمیانه از هر ۶ نفر، یک نفر به آن مبتلاست و یکسوم از این افراد، اطلاعی از بیماری خود ندارند.
اما این بیماری خطرناک و مادامالعمر، در صورت تشخیص بهموقع و رعایت دستورالعملهای پزشک، کاملا قابلکنترل است. بهعنوان یک فرد دیابتی میتوانید مانند افراد عادی از یک زندگی سالم و بدون محدودیت لذت ببرید، بهشرطی که توصیههای پزشک را در مورد نظارت و درمان بهدرستی انجام دهید و تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که نه تنها برای دیابت، بلکه برای سلامت عمومی شما نیز مفید هستند و محدودیتی برای شما ایجاد نمیکنند.
مجله سلامت دیابت که در حال مطالعه بخشی از آن هستید، اختصاص به معرفی جنبههای مختلف این بیماری دارد. توصیه میکنیم این مجله را از ابتدا مرور کنید تا در مسیر مبارزه با دیابت موفق باشید.
← مجله سلامت دیابت
مجله تخصصی سلامت دیابت | تهیه و انتشار توسط تیم تولید محتوای تدبیرنگر | با تأییدیه علمی آزمایشگاه نانوی ارومیه