آشنایی با

دیابت و سلامت دندان

 افراد مبتلا به دیابت که کنترل کم‌تری بر سطح قند خون خود دارند، بیشتر احتمال دارد که به مشکلات سلامتی دندان دچار شوند. بنابراین، حفظ سطح قندخون در محدوده نرمال خود، خطر بروز مشکلات دهان و دندان را کاهش می‌دهد. همچنین خوردن غذاهای متعادل، انجام منظم ورزش و ترک‌کردن سیگار از توصیه‌هایی هستند که باعث کاهش خطر مشکلات دهان و دندان در افراد دیابتی می‌شوند.

انجام

انواع تست‌های تخصصی دیابت در ارومیه

مرکز آزمایشگاهی نانو، یک مرکز مجهز تشخیصی در ارومیه است که آمادگی پذیرش و انجام کلیه‌ی آزمایش‌های مربوط به دیابت را داراست.

  • glucosemeter

    غربالگری دیابت

    یک‌سوم از افراد دیابتی، اطلاعی از بیماری ندارند. برای تشخیص زودهنگام دیابت چه باید کرد؟

  • test-tube-1

    آزمایش HbA1c (A1c)

    تعیین میانگین سطح قند خون در ۲ تا ۳ ماه گذشته برای تشخیص ابتلا به پیش‌دیابت و دیابت

  • data

    تست‌های روتین دیابت

    معاینات و آزمایش‌های منظم ضروری برای افراد مبتلا به دیابت و پیش‌دیابت برای کنترل بیماری

علائم مشکلات مربوط به سلامت دندان

  • double-check-1
    متورم یا زخمی‌شدن لثه‌ها
  • double-check-1
    خون‌ریزی لثه
  • double-check-1
    ازبین‌ رفتن لثه
  • double-check-1
    لق شدن دندان‌ها
  • double-check-1
    بوی بد دهان

در صورت مشاهده هر یک از این علائم باید به دندانپزشک مراجعه کنید. برای جلوگیری از  شدیدتر شدن مشکل ممکن است به درمان فوری نیاز داشته باشید.

دیابت و بیماری‌های لثه

سطوح بالای گلوکز خون برای مدت طولانی، خطر ابتلا به مشکلات سلامت دهان و دندان، مانند بیماری لثه را افزایش می‌دهد.

بیماری لثه که به نام پریودنتیت نیز شناخته می‌شود، زمانی اتفاق می‌افتد که باکتری‌های داخل دهان شروع به تشکیل پلاک چسبنده بر سطح دندان می‌کنند.

بیماری لثه بر اساس شدت آن طبقه بندی می شود و سه مرحله دارد:

 

التهاب لثه: التهاب لثه مرحله اولیه بیماری لثه است که به دلیل عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و حذف نامنظم پلاک از روی دندان ایجاد می‌شود. در این مرحله لثه‌ها متورم، قرمز و حساس شده و هنگام مسواک زدن باعث خون‌ریزی می‌شود. ورم لثه در این مرحله برگشت‌پذیر است و با مراجعه به دندانپزشک بهبود پیدا می‌کند.

 

پریودنتیت (خفیف): التهاب درمان‌ نشده لثه می‌تواند باعث پریودنتیت خفیف شود. تبدیل التهاب به پریودنتتیک خفیف در افرادی که سابقه‌ی خانوادگی بیماری لثه، بهداشت نامناسب دهان و دیابت کنترل نشده دارند، بیشتر است. در این مرحله آسیب به لثه‌ها و استخوان‌هایی که دندان‌ها را نگه‌می‌دارند، اتفاق می‌افتد. برای جلوگیری از آسیب بیشتر، مراجعه به دندان‌پزشک ضروری است.

 

پریودنتیت (شدید): پیشرفته‌ترین مرحله بیماری لثه است که با از دست دادن مقدار قابل توجه بافت لثه و استخوان اطراف دندان مشخص می‌شود.

برفک

برفک عفونت قارچی است که می‌تواند در دهان اتفاق بیفتد. گاهی به دلیل خشکی دهان در اثر مصرف گسترده آنتی‌بیوتیک‌ها رخ می‌دهد. 

علائم برفک دهان شامل وجود لکه‌های سفید در داخل دهان، قرمزی زبان و ترک خوردن پوست گوشه لب‌ها است.

درمان مشکلات دندان و سطح قند خون

اگر از داروهایی استفاده می‌کنید که باعث کاهش ترشح بزاق دهان می‌شوند، مانند انسولین یا سولفونیل اوره، با دندانپزشک یا پزشک خود درمورد نیاز به اصلاح دارو قبل از انجام کارهای دندان‌پزشکی صحبت کنید. مراجعه به دندان‌پزشک باید با رژیم درمانی دیابت مطابقت داشته باشد.

سطوح بالای قند خون ممکن است بر زمان بهبودی بیماری لثه تأثیر داشته باشد. به عنوان مثال، اگر دندانی را کشیده‌اید و بهبودی آن به‌طور غیرطبیعی طول می‌کشد هرچه سریع‌تر با دندانپزشک خود تماس بگیرید.

بهداشت دهان و دندان، دیابت و مشکلات قلبی

دیابت می‌تواند منجر به تجمع کلسترول اضافی در جریان خون شود و خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش دهد.

تعدادی از مطالعات نشان می‌دهد که افراد مبتلا به بیماری لثه خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری قلبی دارند. باکتری‌ها و التهاب لثه ممکن است به گردش خون وارد شده و باعث انسداد رگ‌های خونی شود که جریان خون را به قلب منتقل می‌کنند.

نکاتی که به رعایت بهداشت دهان و دندان کمک می‌کنند

۱. دندان‌های خود را یک بار در طول روز و یک‌بار آخر شب مسواک بزنید.

۲. یک‌بار در روز قبل از مسواک‌زدن از مسواک‌های کوچک یا نخ دندان برای از بین بردن پلاک بین دندان‌ها استفاده کنید.

۳. فلوراید موجود در خمیردندان، باعث استحکام دندان‌ها شده و از پوسیدگی آن‌ها جلوگیری می‌کند.

۴. برای جلوگیری از پوسیدگی دندان باید تعداد میان‌وعده‌هایی که از غذا یا نوشیدنی‌های شیرین استفاده می‌کنید را کاهش دهید.

۵. پس از مسواک زدن، خمیر دندان اضافی را نشویید. این کار باعث حفظ فلوراید بر روی دندان‌ها می‌شود.

۶. مسواک زدن به دلیل حرکت مسواک بر روی دندان‌ها باعث از بین‌رفتن پلاک‌های دندانی و حفظ سلامت لثه‌ها نسبت به استفاده از دهان‌شویه می شود.

۷. هنگام شب فقط از آب به عنوان نوشیدنی استفاده کنید.

۸. مطمئن شوید که ۲ دقیقه کامل مسواک زدنتان طول می‌کشد.

۹. اگر بیماری لثه (پریودنتال) تشخیص داده شود، کنترل قند خون ممکن است دشوارتر باشد، اما درمان مؤثر لثه به بهبود آن کمک می‌کند.

۱۰. دندان‌ها و لثه‌ باید حداقل یک‌بار در سال توسط دندان‌پزشک بررسی شوند.

دیابت پایان راه نیست!

دیابت، بیماری خطرناک و شایعی است که در کشورهای خاورمیانه از هر ۶ نفر، یک نفر به آن مبتلاست و یک‌سوم از این افراد، اطلاعی از بیماری خود ندارند.

اما این بیماری خطرناک و مادام‌العمر، در صورت تشخیص به‌موقع و رعایت دستورالعمل‌های پزشک، کاملا قابل‌کنترل است. به‌عنوان یک فرد دیابتی می‌توانید مانند افراد عادی از یک زندگی سالم و بدون محدودیت لذت ببرید، به‌شرطی که توصیه‌های پزشک را در مورد نظارت و درمان به‌درستی انجام دهید و تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که نه تنها برای دیابت، بلکه برای سلامت عمومی شما نیز مفید هستند و محدودیتی برای شما ایجاد نمی‌کنند.

مجله سلامت دیابت که در حال مطالعه بخشی از آن هستید، اختصاص به معرفی جنبه‌های مختلف این بیماری دارد. توصیه می‌کنیم این مجله را از ابتدا مرور کنید تا در مسیر مبارزه با دیابت موفق‌ باشید.

← مجله سلامت دیابت

مجله تخصصی سلامت دیابت | تهیه و انتشار توسط تیم تولید محتوای تدبیرنگر | با تأییدیه علمی آزمایشگاه نانوی ارومیه