آشنایی با

آزمایش‌های عملکرد قلب برای افراد دیابتی

بیماری قلبی در افراد مبتلا به دیابت شایع است. داده‌ها نشان می‌دهند که ۶۵ درصد افراد مبتلا به دیابت در اثر بیماری یا سکته‌ی قلبی می‌میرند. به‌طور کلی، خطر مرگ ناشی از بیماری قلبی و سکته‌ی مغزی در افراد مبتلا به دیابت بیش از دو برابر بیشتر از افرادی است که به دیابت مبتلا نیستند.

با این‌که همه‌ی افراد مبتلا به دیابت شانس ابتلا به بیماری‌های قلبی بیشتری دارند، این شرایط در افراد مبتلا به دیابت نوع دو شایع‌تر است. در واقع، بیماری قلبی اولین علت مرگ در میان افراد مبتلا به دیابت نوع دو است.

انجام

انواع تست‌های تخصصی دیابت در ارومیه

مرکز آزمایشگاهی نانو، یک مرکز مجهز تشخیصی در ارومیه است که آمادگی پذیرش و انجام کلیه‌ی آزمایش‌های مربوط به دیابت را داراست.

  • glucosemeter

    غربالگری دیابت

    یک‌سوم از افراد دیابتی، اطلاعی از بیماری ندارند. برای تشخیص زودهنگام دیابت چه باید کرد؟

  • test-tube-1

    آزمایش HbA1c (A1c)

    تعیین میانگین سطح قند خون در ۲ تا ۳ ماه گذشته برای تشخیص ابتلا به پیش‌دیابت و دیابت

  • data

    تست‌های روتین دیابت

    معاینات و آزمایش‌های منظم ضروری برای افراد مبتلا به دیابت و پیش‌دیابت برای کنترل بیماری

چگونه دیابت بر قلب تأثیر می‌گذارد؟

با گذشت زمان، قند خون بالا می‌تواند به رگ‌های خونی و اعصاب کنترل‌کننده‌ی قلب آسیب برساند. همچنین، در افراد مبتلا به دیابت نیز احتمال بروز بیماری‌های مرتبط با بیماری‌های قلبی بیشتر است:

  • double-check-1

    فشار خون بالا باعث افزایش نیروی وارده به شریان‌های قلب می‌شود و به همین علت می‌تواند به آنها آسیب برساند. ابتلای هم‌زمان به فشار خون بالا و دیابت می‌تواند خطر ابتلا به بیماری قلبی را تا حد زیادی افزایش دهد.

  • double-check-1

    کلسترول LDL (بد) بیش‌از‌حد در جریان خون، می‌تواند پلاک‌هایی را روی دیواره‌ی شریان‌های آسیب‌دیده ایجاد کند.

  • double-check-1

    تری گلیسیرید بالا (نوعی چربی خون) و کلسترول HDL (خوب) پایین یا کلسترول LDL بالا باعث سفت شدن شریان‌ها می‌شود.

هیچ یک از این بیماری‌ها علائمی ندارند. پزشک می‌تواند فشار خون‌تان را بررسی کرده و یک آزمایش خون ساده انجام دهد تا ببیند آیا سطح LDL، HDL و تری گلیسیرید شما بالا است یا خیر.

عوامل زیر نیز می‌توانند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را افزایش دهند:

  • double-check-1
    سیگار کشیدن
  • double-check-1
    اضافه وزن یا چاقی
  • double-check-1
    عدم‌فعالیت بدنی کافی
  • double-check-1
    رژیم غذایی سرشار از چربی اشباع‌شده، چربی ترانس، کلسترول و سدیم (نمک)
  • double-check-1
    نوشیدن بیش‌از‌حد الکل

چگونه می‌توان از بروز بیماری قلبی در یک فرد مبتلا به دیابت پیشگیری کرد؟

بهترین راه برای پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های قلبی این است که به‌خوبی دیابت را مدیریت کنید.

  • double-check-1
    قند خون خود را در سطح هدف نگه‌دارید.
  • double-check-1
    در صورت لزوم فشار خون خود را با مصرف دارو کنترل کنید.
  • double-check-1
    مقدار کلسترول خود را کنترل کنید. ممکن است برای این کار نیاز به مصرف دارو داشته باشید.
  • double-check-1
    اگر اضافه وزن دارید، وزن کم کنید.
  • double-check-1
    به‌طور منظم ورزش کنید.
  • double-check-1
    از یک رژیم غذایی سالم مانند رژیم مدیترانه‌ای پیروی کنید.
  • double-check-1
    سیگار را ترک کنید.
  • double-check-1
    استرس روزانه را کاهش دهید.

آزمایش‌های قلب مورد نیاز برای افراد مبتلا به دیابت

در صورت ابتلا به دیابت، بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی هستید. به همین دلیل ممکن است پزشک یک یا چند آزمایش زیر را برای بررسی سلامت قلب‌تان توصیه کند.

تست‌های غیر‌تهاجمی

آزمایش‌های غیر‌تهاجمی عبارت‌اند از:

الکتروکاردیوگرام (EKG یا ECG): این آزمایش فعالیت الکتریکی قلب را اندازه‌گیری می‌کند. قلب به‌علت عبور یک تکانه یا موج الکتریکی از آن، می‌تَپد. این موج باعث منقبض شدن ماهیچه و پمپاژ خون از قلب به شریان‌ها می‌شود.

اکوکاردیوگرام (اکو): این آزمایش نوعی سونوگرافی ایمن و بدون درد است که از امواج صوتی برای بررسی ساختار و حرکت قلب استفاده می‌کند. در طول این آزمایش، در حالی که شما بی‌حرکت دراز کشیده‌اید، کارشناس مربوطه وسیله‌ای را روی قفسه‌ی سینه‌تان حرکت می‌دهد. این دستگاه یک موج صوتی بی‌صدا منتشر می‌کند که از قلب منعکس می‌شود و تصاویری از دریچه‌های آن ایجاد می‌کند. اکو می‌تواند ضخامت دریچه‌ی قلب و عملکرد آن را نشان دهد.

تست استرس ورزش (تست تردمیل یا تست ورزش): این نوع تست به تعیین میزان عملکرد قلب کمک می‌کند. از آنجایی که بدن در طول آزمایش سخت‌تر کار می‌کند، به اکسیژن بیشتری نیاز دارد؛ بنابراین، قلب باید خون بیشتری را پمپاژ کند. این آزمایش می‌تواند نشان دهد که آیا جریان خون در رگ‌هایی که به قلب وارد می‌شوند کاهش یافته است یا نه. همچنین به پزشک کمک می‌کند تا نوع و سطح فعالیت بدنی که مناسب شما است را بداند.

آزمایش‌های تهاجمی

آزمایش‌های مورد نیاز برای بررسی سلامت قلب و عروق عبارت‌اند از:

تست استرس هسته‌ای: نوعی آزمایش اسکن هسته‌ای یا تست تصویربرداری پرفیوژن میوکارد (MPI) است. تست استرس تالیوم میزان و چگونگی جریان خون به قلب را نشان می‌دهد. این آزمایش معمولاً با تست استرس ورزشی روی تردمیل یا دوچرخه انجام می‌شود.

آنژیوگرافی عروق کرونری: این آزمایش شامل تزریقِ رنگِ قابل‌مشاهده با اشعه‌ی ایکس، به جریان خون است. سپس عکس‌های اشعه‌ی ایکس گرفته می‌شوند تا احتمال آسیب به رگ‌ها بررسی شود. این آزمایش به پزشک کمک می‌کند تا تعداد و شدت انسداد شریان‌هایی که به عضله‌ی قلب، خون می‌رسانند را بررسی کند.

دیابت پایان راه نیست!

دیابت، بیماری خطرناک و شایعی است که در کشورهای خاورمیانه از هر ۶ نفر، یک نفر به آن مبتلاست و یک‌سوم از این افراد، اطلاعی از بیماری خود ندارند.

اما این بیماری خطرناک و مادام‌العمر، در صورت تشخیص به‌موقع و رعایت دستورالعمل‌های پزشک، کاملا قابل‌کنترل است. به‌عنوان یک فرد دیابتی می‌توانید مانند افراد عادی از یک زندگی سالم و بدون محدودیت لذت ببرید، به‌شرطی که توصیه‌های پزشک را در مورد نظارت و درمان به‌درستی انجام دهید و تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که نه تنها برای دیابت، بلکه برای سلامت عمومی شما نیز مفید هستند و محدودیتی برای شما ایجاد نمی‌کنند.

مجله سلامت دیابت که در حال مطالعه بخشی از آن هستید، اختصاص به معرفی جنبه‌های مختلف این بیماری دارد. توصیه می‌کنیم این مجله را از ابتدا مرور کنید تا در مسیر مبارزه با دیابت موفق‌ باشید.

← مجله سلامت دیابت

مجله تخصصی سلامت دیابت | تهیه و انتشار توسط تیم تولید محتوای تدبیرنگر | با تأییدیه علمی آزمایشگاه نانوی ارومیه