آزمایش JAK2 Mutation به روش PCR

JAK2 V617F Mutation Detection

اختلالات میلوپرولیفراتیو (MPD) یک گروه ناهمگن از بیماری‌های خونی هستند، که با تکثیر کلونال سلول‌ها، جهش‌های سوماتیک و اختلالات چند رده‌ای سلول‌های خونی مشخص می‌شوند. مطالعات نشان داده‌اند که جهش نقطه‌ای در ژن JAK2 (جانوس کیناز ۲) در بیش از ۹۵% از بیماران مبتلا بهPV (پلی‌سیتمی ورا)، ۶۰% از بیماران مبتلا به ET (ترومبوسیتمی اساسی) و در حدود ۵۰% از بیماران مبتلا به IMF (میلوفیبروزیس ایدیوپاتیک) یافت می‌شود.

تشخیص جهش JAK2 تشخیص افتراقی قابل‌اعتمادی را برای سایر انواع اختلالات پلی‌سیتمیک مادرزادی، اکتسابی و ایدیوپاتیک، افزایش پلاکت غیرقابل توضیح و فیبروز مغزاستخوان با منشاء نامشخص فراهم می‌کند همچنین آنالیز جهش به عنوان معیار اصلی افتراق میان بیماری‌های PV ،ET و IMF پیشنهاد شده است و امکان بررسی پیشرفت بیماری را به ما می‌دهد.

  • nano-p-tests-i-specs-1
    نوع نمونه قابل اندازه‌گیری:
    سرم
  • nano-p-tests-i-specs-2
    شرایط پیش از آزمایش:
    این آزمایش نیازی به ناشتا بودن و یا محدودیت خاص در رژیم غذایی ندارد.
  • nano-p-tests-i-specs-3
    زمان تقریبی اعلام نتیجه:
    هفت روز
  • nano-p-tests-i-specs-5
    روش انجام:
    PCR
  • nano-p-tests-i-specs-4
    اسامی دیگر:
    Tyrosine kinase mutationmutation, Janus kinase 2 gene, JAK2 Exon 12 Mutation

علل تجویز آزمایش

  • سرعت و حساسیت بالای تشخیص اختصاصی الل جهش‌یافته
  • در دسترس بودن و سادگی نمونه مورد نیاز: ۵ میلی لیتر خون محیطی جهت انجام این تست کافی است
  • کمک به تمایز میان یک راکتیو سایتوزیس با یک اختلال مزمن میلوپرولیفریتیو

درباره آزمایش

اختلالات میلوپرولیفرتیو (MPD) در انسان به گروهی از مسائل خونی مربوط می‌شود که طی آن یک اختلال اولیه در سطح سلول‌های بنیادی کلونال در نهایت به افزایش تولید یک یا چند نوع سلول خونی منتهی می‌شود و شامل انواع پلی سیتمی ورا (PV)، ترومبو سیتمی اساسی (ET)، میلوفیبروزیس ایدیوپاتیک (IMF) و لوسمی میلوئیدی مزمن (CML) می‌شود. اولین نشانه‌های PV و ET افزایش تولید گلبول‌های قرمز خونی است که به تظاهرات بالینی ترومبوز یا خونریزی منتهی می‌شود و پیشرفت بیماری می‌تواند در ادامه منجر به ایجاد IMF شود که خود با فیبروز مغز استخوان، سیتوپنی و اسپلنومگالی (بزرگ شدن طحال) همراه است و معمولاً فرد مبتلا کمتر از ۵ سال زنده می‌ماند.

در سال ۲۰۰۵ چند گروه تحقیقاتی به صورت مستقل از هم، وجود ارتباط میان جهش نقطه‌ای در ژن JAK2 واقع در کروموزوم ۹ را با بیماران مبتلا به PV و ET و IMF شناسایی کردند. JAK2 معرف یک تیروزین کیناز است که در سیتوپلاسم واقع شده و نقش مهمی در انتقال پیام‌های سیتوکین‌ها و هورمون‌های رشد دارد. جهش در اثر جایگزینی یک تیمین به گوانین در نوکلئوتید ۱۸۴۹ (G1849T) اگزون ۱۴ رخ می‌دهد که در نتیجه آن اسید آمینه والین در موقعیت ۶۱۷ زنجیره پلی‌پپتیدی به فنیل‌آلانین (V617F) تبدیل می‌شود. در نتیجه این موتاسیون، JAK2 به‌صورت دائمی فعال شده و موجب رشد مهار نشده سلول در غیاب هورمون‌های رشد می‌شود. این موتاسیون در اکثر بیماران دچار اختلالات میلوپرولیفریتیو که BCR – ABL منفی هستند مشاهده می‌شود و به عنوان یکی از ابزارهای مهم تشخیصی برای بیماران پلی‌سیتمی‌ورا (PV)، ترومبوسیتمی اساسی (ET) و میلوفیبروزیس اولیه (PMF) محسوب می‌شود.

مراحل انجام آزمایش در آزمایشگاه نانو

عوامل احتمالی تداخل آزمایشگاهی

هپارین در مقادیر بالا در این آزمایش تداخل ایجاد می‌کند.

نمونه‌گیری، جداسازی بافی کت و انجام سایر مراحل آزمایش در شرایط غیراستریل می‌تواند منجر به ایجاد نتایج مثبت کاذب شود.

برای جلوگیری از ایجاد نتایج مثبت کاذب باید فضاهای مربوط به استخراج DNA، آماده سازی مواد مورد نیاز واکنش و فضای افزودن نمونه DNA به لوله PCR از هم جدا باشند.

  • nano-p-tests-i-warning-1
    توجه

    کلیه اطلاعات پزشکی مطرح شده در این صفحه صرفاً جهت اطلاع‌رسانی و افزایش آگاهی مراجعان گرامی است و به‌هیچ‌عنوان به‌عنوان جایگزین تشخیص، اظهار نظر، و رژیم درمانیِ تجویز شده توسط پزشک نمی‌تواند باشد. برای کسب اطلاع از وضعیت سلامتی خود و پاسخ به سؤالات احتمالی در مورد نتیجه آزمایش‌ها، به پزشک خود مراجعه فرمایید.