تست‌های هورمونی توصیه شده برای آقایان

هورمون‌ها نقش مهمی در بسیاری از فرآیندهای بدن از جمله زندگی جنسی سالم و باروری دارند. در این میان، برخی هورمون‌ها اهمیت بیشتری در سلامت آقایان دارند و اندازه‌گیری آنها می‌تواند اطلاعات ارزشمندی درباره مشکلات احتمالی آقایان ارائه کند.

تستوسترون مسئول کمک به رشد اندام‌های جنسی مردانه است و از اختلال نعوظ جلوگیری می‌کند. این هورمون بر مغز و همچنین میل جنسی آقایان تأثیر می‌گذارد.

تست‌های هورمونی در آقایان، برای ارزیابی هورمون‌های مرتبط با سلامت کلی و پیری در آقایان دارد و میزان هورمون‌ها و همچنین شاخص‌های خاصی را اندازه‌گیری می‌کند که می‌تواند علت عدم‌تعادل هورمون را شناسایی کند. به عنوان مثال، کمبود ویتامین B12 ممکن است منجر به کم‌کاری تیروئید شود.

نقش هورمون‌ها در سلامت آقایان

علاوه بر هورمون‌های مشترک بین هر دو جنسیت، که نقش‌های مهمی را در بدن ایفا می‌کنند، هورمون‌های مردانه نیز از اهمیت بالایی در تعیین وضعیت سلامت و قدرت باروری آقایان برخوردارند.

هورمون‌های مردانه برای انجام بسیاری از عملکردهای بدن از جمله زندگی جنسی سالم و باروری بسیار مهم هستند. به عنوان مثال، هورمون‌هایی مانند LH و FSH در تولید اسپرم و تولید تستوسترون در بدن مرد بسیار مهم هستند.

بنابراین هر گونه عدم‌تعادل یا تغییر در میزان هورمون‌های مردانه می‌تواند بر زندگی جنسی فرد تأثیر منفی بگذارد. این نوع عوارض احتمال دارد منجر به اختلال نعوظ یا تولید اسپرم با کیفیت پایین شود که توانایی بارداری طبیعی را کاهش می‌دهد.

یک آزمایش کامل هورمون مردانه می‌تواند مشکلات احتمالی در این زمینه را نشان دهد.

علائم کمبود تستوسترون در آقایان

کمبود تستوسترون در آقایان اصطلاحاً هیپوگونادیسم نامیده می‌شود. میزان پایین تستوسترون در آقایان باعث اختلال قابل‌توجه در سلامت عمومی فرد می‌شود و علاوه بر آسیب رساندن به توانایی جنسی و باروری، کیفیت زندگی فرد را نیز دچار مخاطره می‌کند.

با افزایش سن، برخی از آقایان کاهش طبیعی میزان تستوسترون را تجربه می‌کنند، که ممکن است چندان نگران‌کننده نباشد. با این حال، بروز کاهش شدید و ناگهانی میزان تستوسترون در آقایان، غیر معمول تلقی می‌شود و نیاز به بررسی توسط پزشک دارد. برخی از آقایان ممکن است با این نوع کمبود متولد شوند اما برخی دیگر در سال‌های بعد دچار این عارضه می‌شوند. 

علائم کمبود تستوسترون عبارتند از:

  • از دست دادن توده عضلانی
  • افزایش چربی بدن، عمدتاً در کمر
  • تحریک پذیری یا نوسانات مکرر خُلق و خوی
  • میل جنسی پایین
  • خستگی مزمن و انرژی کم

عوامل خطر کمبود تستوسترون

اگرچه اُفت تستوسترون در آقایان با افزایش سن شایع است، اما گاهی در سنین پایین و در نتیجه‌ی بعضی بیماری‌ها، سبک زندگی فرد و سایر عوامل نیز دچار کاهش غیرطبیعی شود. برخی از آقایان ممکن است در معرض خطر بیشتری برای کمبود تستوسترون باشند.

عوامل خطر در کاهش میزان تستوسترون شامل موارد زیر است:

  • وارد شدن آسیب به بیضه‌ها
  • استرس زیاد
  • BMI بالا (چاقی)
  • سوءمصرف استروئیدها
  • دیابت نوع ۲
  • شکل‌گیری تومور در مناطق تولیدکننده هورمون (مانند غده هیپوفیز در مغز)
  • روش‌های درمانی سرطان مانند شیمی-درمانی
  • خواب ناکافی به مدت طولانی

عادات نادرست نظیر مصرف دخانیات و الکل، و سبک زندگی بی‌تحرک نیز می‌تواند منجر به کاهش تستوسترون در آقایان شود.

هورمون‌هایی که سنجش آنها برای آقایان مفید است

  • تستوسترون (Testosterone): این هورمون در بیضه‌ها تولید می‌شود و برای عملکرد سالم تولید مثل آقایان ضروری است. تستوسترون به حفظ توده بدن، تراکم استخوان، عملکرد شناختی، تعداد گلبول‌های قرمز خون، و میل جنسی کمک می‌کند. همچنین آندروژنِ اصلی بیضه است و پیش‌ساز دی‌هیدروتستوسترون (DHT) است. مقادیر بیش از حد تستوسترون باعث سفت شدن رگ‌های خونی، تغییرات رفتاری، مشکلات پروستات و افزایش کلسترول می‌شود.
  • آزمایش پروستات (PSA): PSA به طور انحصاری توسط سلول‌های غده پروستات تولید می‌شود. نتایج آزمایش PSA در کنار معاینه رکتوم دیجیتال، یک آزمایش غربالگری مفید برای هیپرپلازی خوش‌خیم پروستات (BPH) و شکل‌گیری سرطان پروستات است.
  • آندروستندیون (Androstenedione): یکی دیگر از پیش‌سازهای مهم هورمون تولید مثل است که یک آندروژن ضعیف، و پیشگام هورمون‌های مردانه و زنانه محسوب می‌شود.
  • دی هیدروتستوسترون (DihydrotestosteroneDHT): از تستوسترون در برخی از بافت‌های بدن ساخته می‌شود. تبدیل تستوسترون به دی‌هیدروتستوسترون اغلب با بالا رفتن سن، افزایش می‌یابد. DHT اضافی با بزرگ شدن پروستات یا هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BHP) و طاسی مردانه مرتبط است.
  • DHEA و DHEA-S: هورمون تولید شده در غدد فوق‌کلیوی و پیش‌ساز تستوسترون و استروژن هستند. مصرف مکمل DHEA در درمان جایگزینی هورمون رایج است. باید در نظر داشت مصرف بدون نظارت این مواد می‌تواند تعادل ظریف بین هورمون‌های مردانه و زنانه را تغییر دهد.
  • استرون و استرادیول (Estrone & Estradiol): که نوعی استروژن هستند و اغلب به عنوان “هورمون‌های زنانه” در نظر گرفته می‌شوند، اما در سلامت آقایان نیز نقش مهمی دارند. مقادیر بالای این هورمون‌ها با بزرگ شدن پستان، سرطان پروستات، توزیع چربی و چاقی مرتبط است. کنترل میزان استروژن می‌تواند در درمان سیستم‌های آندروپوز مفید باشد. استرون، استروژنی است که هم آقایان و هم خانم‌ها در سلول‌های چربی تولید می‌کنند. چربی بیشتر منجر به استرون بیشتر می‌شود، که به‌نوبه خود باعث رسوبات چربی می‌شود. مقادیر بیش از اندازه استرون می‌تواند باعث بزرگ شدن پستان شود و منجر به بزرگ شدن پروستات گردد. استرادیول، استروژن دیگری است که قدرتمندتر از استرون است. این ماده تا حدی در بیضه‌ها تشکیل می‌شود اما بیشتر در سایر بافت‌های بدن از هر دو آندروژن بیضه و آدرنال ساخته می‌شود. مقادیر بالای استرادیول با مشکلاتی از قبیل بزرگ شدن پستان‌ها در آقایان و چاقی مرتبط است.
  • پروژسترون (Progesterone): پروژسترون اغلب به عنوان یک هورمون “زنانه” شناخته می‌شود، اما با این حال در آقایان نیز تولید می‌شود و پیشگام تستوسترون و استروژن است. افزایش پروژسترون می‌تواند منجر به افزایش هورمون‌های دیگر شود. این هورمون یک عامل آرام‌بخش طبیعی برای سیستم عصبی است و نیز تولید بیش از حد DHT را در کنترل نگه داشته و اثرات استرون بیش از حد را متعادل می‌کند.
  • هورمون تحریک‌کننده فولیکول (FSH): هورمونی است که تولید اسپرم را تحریک می‌کند و توسط غده هیپوفیز در مغز آزاد می‌شود.
  • هورمون لوتئینیزه‌کننده (LH):‌ یکی دیگر از هورمون‌های هیپوفیز است که تولید تستوسترون را در بیضه‌ها تحریک می‌کند.
  • گلوبولین متصل به هورمون جنسی (SHBG): SHBG نوعی پروتئین ساخته‌شده توسط کبد است که میزان هورمون‌های موجود برای استفاده بدن شما را کنترل می‌کند. میزان بالا یا پایین SHBG می‌تواند نشانه‌ای دال بر این باشد که هورمون‌های بیش از اندازه زیاد یا کم برای استفاده بدن وجود دارد.

تست‌های هورمونی تکمیلی برای آقایان

  • علاوه بر تست‌های هورمونی گفته‌شده، انجام آزمایش و بررسی این هورمون‌ها می‌تواند برای آقایان مفید باشد:
    • آزمایش ویتامین B12
    • تست اسید فولیک (فولات یا ویتامین B9)
    • آزمایش هموسیستئین (Homocysteine)
    • تست پروتئین فعال C (CRP)
    • آزمایش هموگلوبین A1c
    • آزمایش آلانین آمینوترانسفراز (ALT)
مزایای انجام آزمایش در

آزمایشگاه نانو ارومیه

آزمایشگاه پاتوبیولوژی نانو، مجهزترین مجموعه آزمایشگاهی بخش غیردولتی در ارومیه و آذربایجان‌غربی است. این مجموعه در محیطی آرام و ایمن با بهره‌گیری از آخرین تجهیزات آزمایشگاهی دنیا، تیم تخصصی مجرب شامل پزشکان آزمایشگاهی و متخصصان آسیب‌شناسی بالینی و تشریحی، مفتخر به ارائه خدماتی با بالاترین دقت و کیفیت به مراجعان عزیز از منطقه شمال‌غرب و کشورهای همجوار است.

آزمایش در خانه

اگر به دلیل شرایط جسمانی، محدودیت حرکت، مشغله کاری و … امکان مراجعه حضوری به آزمایشگاه را ندارید، با سفارش سرویس نمونه‌گیری در منزل آزمایشگاه نانو در ارومیه، به‌راحتی می‌توانید آزمایش‌های تجویز شده را در خانه یا محل کار خود انجام دهید.

پرسنل مجرب آزمایشگاه نانو، تخصص و تجهیزات لازم برای این کار را در اختیار دارند و با رعایت تمامی استانداردهای ابلاغی وزارت بهداشت، با هماهنگی قبلی در محل سکونت یا کار شما برای انجام نمونه گیری حاضر خواهند شد.

تماس تلفنی

شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳

تماس تلفنی

واتساپ

ارسال و دریافت اطلاعات با شماره ۰۹۱۴۸۰۵۲۷۲۴

واتساپ

سفارش آنلاین

ثبت سفارش آنلاین در سایت بدون نیاز به پرداخت

سفارش آنلاین

لطفاً توجه داشته باشید که ارائه نام و نام خانوادگی بیمار، سن، کد ملی، آزمایش مورد درخواست، کد رهگیری که از پزشک دریافت کرده‌اید، و یک شماره تماس برای ثبت درخواست ضروری است.

برای درخواست نمونه‌گیری در منزل، بهتر است یک روز قبل با آزمایشگاه تماس بگیرید. برای آزمایش‌های اورژانسی، لطفاً حداقل ۲ ساعت قبل تماس بگیرید.

چه زمانی باید تست‌های هورمونی انجام دهیم؟

به آقایانی که علائم مشکوک به عدم‌تعادل هورمون را تجربه می‌کنند توصیه می‌شود که آزمایش کامل هورمون مردانه را انجام دهد. علاوه بر این، آقایان بالاتر از ۴۰ سال به دلیل گذشت سن، مستعد ابتلا به میزان پایین بعضی هورمون‌ها هستند. گاهی این مشکلات می‌تواند باعث بیماری‌های دیگر از جمله بیماری‌های قلبی-عروقی شود.

آقایان ۶۵ ساله و بالاتر، بیشتر در معرض سایر خطرات سلامتی ناشی از عدم‌تعادل هورمون قرار دارند. برای مثال، اُفت قابل‌توجه در تستوسترون می‌تواند منجر به از دست دادن تراکم استخوان و در نتیجه افزایش خطر شکستگی استخوان شود.

آقایان زیر ۴۰ سال که نشانه‌های عدم‌تعادل هورمون دارند نیز باید این آزمایش‌ها را به توصیه پزشک خود انجام دهند. این کار به تشخیص علت اصلی مشکل کمک می‌کند.

جمع‌بندی

هورمون‌های مردانه نقش بسیار مهمی در سلامت عمومی آقایان دارند، و نقش آنها در بدن فقط محدود به باروری نیست.

انواع آزمایش‌های هورمونی می‌تواند اطلاعات ارزشمندی را در مورد عملکرد بدن شما فراهم کند و در بسیاری از موارد، زمینه‌ساز یافتن راه‌حل برای مشکل ریشه‌ای باشد، چیزی که در نگاه اول به نظر نمی‌رسد ارتباطی به هورمون‌های شما داشته باشد.

برای انجام آزمایش‌های هورمونی در ارومیه و یا سؤال درباره آنها، همکاران ما با تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ آماده پاسخگویی هستند.

پنل هورمون مردانه چیست؟

پنل هورمون مردانه، مجموعه تست‌هایی است که میزان هورمون‌های مردانه را بررسی می‌کند، از جمله تستوسترون و دی‌هیدروتستوسترون (DHT). این آزمایش برای بررسی علائم مربوط به مشکلات ناشی از هورمون، از جمله خستگی و از دست دادن عضلات انجام می‌شود.

 

عدم‌تعادل هورمون مردانه چگونه اندازه‌گیری می‌شود؟

رایج‌ترین روش برای ارزیابی میزان هورمون‌ها، آزمایش خون است. این تست می‌تواند میزان تستوسترون، کورتیزول، استروژن، تیروئید و سایر هورمون‌های نوشته‌شده را در صورت نیاز اندازه‌گیری کند.

 

نتایج نرمال آزمایش تستوسترون بر اساس سن چقدر باید باشد؟

جواب این آزمایش برای سن ۱۵ تا ۱۶ سالگی، باید در محدوده ۱۰۰ تا ۱۲۰۰ ng/dl باشد. نتیجه نرمال برای این تست در فاصله ۱۷ تا ۱۸ سال بین ۳۰۰ تا ۱۲۰۰ ng/dl، و در بزرگسالان (بالاتر از ۱۹ سال) معمولا بازه ۲۴۰ تا ۹۵۰ ng/dl در نظر گرفته می‌شود.

 

راهنمای کامل آشنایی با

تست‌های هورمونی آزمایشگاه نانو

هورمون‌ها، انواع مختلف ترکیبات بیوشیمیایی هستند که به‌عنوان پیام‌رسان در سرتاسر بدن فعالیت دارند. این ترکیبات می‌توانند حرکت اندام‌های بدن را هماهنگ کنند، مولد حس گرسنگی یا رضایت باشند، رشد بدن را مهار یا تحریک نمایند، متابولیسم ما را تنظیم کنند و … هورمون‌ها تقریباً تمامی عملکردهای بدن را تحت‌کنترل نگه می‌دارند.

آزمایش‌های هورمونی، گنجینه بزرگی از ابزارهایی هستند که پزشکان برای شناسایی و کشف مشکلات مهم سلامتی در اختیار دارند. با انجام این آزمایش‌ها می‌توان علت طیف وسیعی از بیماری‌ها را یافته و در اغلب موارد به‌راحتی مدیریت نمود.

آنچه مطالعه کردید بخشی از مجله آزمایش‌های هورمونی است که شامل تمامی موضوعات مهم درباره هورمون‌ها و تست‌های کلیدیِ آنها به زبان ساده است.

پاسخ سؤالات خود را بیابید

اگر درباره آزمایش‌های هورمونی، نحوه نمونه‌گیری و انجام آنها، و یا شرایط خود سؤالی دارید، می‌توانید آن را در محتوای سایت جستجو کنید:

همکاران ما در بخش پذیرش آزمایشگاه نانو و واحد روابط عمومی این مرکز، با شماره تلفن‌های ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۳ و ۰۴۴۳۳۴۵۷۹۹۶ در ساعات کاری مجموعه، تا حد امکان پاسخگوی سؤالات شما خواهند بود.

لطفاً توجه داشته باشید

محتوای مندرج در این صفحه، صرفاً برای آشنایی شما با این موضوع طراحی شده است و هرگز نباید به عنوان جایگزین برای روند تشخیص و درمان بیماری‌ها مورد استفاده قرار گیرد. اگر به وجود یک بیماری یا عارضه در خود مشکوک هستید، ضروری است به پزشک مربوطه مراجعه نمایید تا بر اساس نتایج معاینات و تست‌های تجویز شده توسط پزشک، وجود یا عدم‌وجود آن تشخیص داده شود.