آزمایش Antitrypsin

Alpha-1 Antitrypsin

آلفا یک آنتی‌تریپسین (aAT) اکثراً در کبد سنتز و از جنس گلیکوپروتئین است. آلفا یک آنتی‌تریپسین از پروتئین‌های فاز حاد است و در التهابات حاد سطوح آن افزایش می‌یابد. نقش فیزیولوژیک اصلی آن، جلوگیری از فعالیت پروتئازها به‌خصوص الاستاز است که در طی فاگوسیتوز از لکوسیتها (به‌ویژه نوتروفیل‌ها) آزاد می‌شود. حداقل ۷۵ واریانت ارثی از نقص aAT وجود دارد.

نقص‌های ژنتیکی شدید که بیشتر در فنوتیپ Pi.ZZ و Pi.SZ مشاهده می‌شود، منجر به اختلالی به نام کمبود aAT می‌شود که در نتیجه این کمبود، فرد مستعد ایجاد بیماری‌های ریوی از جمله آمفیزم ریوی و به ویژه در سنین پایین است. همچنین در صورت اختلال در عمل aAT این پروتئین در همان سلولهای کبدی محل تولید تجمع یافته و باعث آسیب به سلولهای کبدی و ایجاد هپاتیت مقاوم به ویژه در نوزادان می‌شود.

  • nano-p-tests-i-specs-1
    نوع نمونه قابل اندازه‌گیری:
    سرم
  • nano-p-tests-i-specs-2
    شرایط پیش از آزمایش:
    این آزمایش نیازی به ناشتا بودن و یا محدودیت خاص در رژیم غذایی ندارد.
  • nano-p-tests-i-specs-3
    زمان تقریبی اعلام نتیجه:
    هفت روز
  • nano-p-tests-i-specs-4

    اسامی دیگر:
    α-۱ antitrypsin, Antiprotease- Alpha-1, A1AT, α۱ آنتی تریپسین

علل تجویز آزمایش

  • آلفا یک آنتی‌تریپسین در بیمارانی که سابقه خانوادگی آمفیزم دارند و مستعد ابتلا به این بیماری هستند، اندازه‌گیری می‌شود زیرا کمبود این آنتی‌آنزیم غالباً علت خانوادگی دارد.
  • اندازه‌گیری آلفا یک آنتی‌تریپسین در کودکان مبتلا به سیروز و سایر بیماری‌های کبدی توصیه می‌شود.
  • اندازه‌گیری آلفایک آنتی‌تریپسین در التهاب‌هایی مانند بیماری روماتوئیدی، عفونت یا بدخیمی توصیه می‌شود. زیرا این آنتی‌آنزیم جزو پروتئین‌های واکنشگر فاز حاد است و در این موارد افزایش می‌یابد.

دلایل احتمالی افزایش و کاهش

افزایش سطح:

در اثر شرایط التهاب‌زا مانند بیماری‌های روماتوئیدی، عفونت، نکروز بافتی و بدخیمی.

کاهش سطح:

در اثر تیروئیدیت، بیماری‌های حاد کلیوی، سندرم هپاتیت نوزادی، سیروز دوران کودکی، بیماری انسداد ریوی مزمن COPD، آمفیزم، کمبود آلفا یک آنتی‌تریپسین مادرزادی، بیماری‌های پانکراس و کبد.

کمبود آلفا یک آنتی‌تریپسین ممکن است ژنتیکی یا اکتسابی باشد. مطالعات ژنتیکی نشانگر آن است که بیشتر افرادی که فنوتیپ Pi.MM دارند، دارای سطح آلفا یک آنتی‌تریپسین طبیعی هستند. جهش‌های ژنی Z و S نوعاً با تغییرات سطح سرمی آلفا یک آنتی‌تریپسین همراه هستند. افراد هموزیگوس Pi.SS و Pi.ZZ همواره دارای سطح سرمی زیر mg/dl50 و اغلب نزدیک به صفر هستند. افراد هتروزیگوس Pi.MZ یا Pi.MS دارای کاهش سطح سرمی آلفا یک آنتی‌تریپسین و یا مقدار سرمی در حد پایینی دامنه طبیعی هستند. در حدود ۵-۱۴% جمعیت بزرگسالان هتروزیگوس هستند که عامل خطری برای ابتلا به آمفیزم محسوب می‌شود.

نقایص اکتسابی آلفا یک آنتی‌تریپسین در مبتلایان به سندروم‌های کمبود پروتئین مانند سوء‌تغذیه، بیماری کبدی، سندروم نفروتیک و سندروم دیسترس تنفسی نوزادان پدیدار می‌شود. افراد دچار کمبود آلفا یک آنتی‌تریپسین غالباً در دهه سوم یا چهارم زندگی دچار آمفیزم شدید می‌شوند.

بیماران با سطح سرمی کمتر از ۷۰mg/dl ممکن است دچار کمبود هموزیگوت بوده و در معرض ابتلا به بیماری‌های ریوی زودرس باشند. پروتوتیپینک آلفا یک آنتی‌تریپسین جهت تایید کمبود آلل‌های هموزیگوس باید انجام شود. سطوح سرمی کمتر از ۱۲۵mg/dl به منظور شناسایی افراد هتروزیگوس پروتوتیپ می‌گردد. افراد هتروزیگوت به نظر نمی‌رسد در معرض خطر آمفیزم زودرس باشند.

مراحل انجام آزمایش در آزمایشگاه نانو

عوامل احتمالی تداخل آزمایشگاهی

سطح سرمی آلفا یک آنتی‌تریپسین در طی بارداری (خصوصاً در سه ماه اول) ممکن است به دو برابر حد طبیعی برسد.

مصرف استروژن، داروهای ضد‌بارداری خوراکی (OCP)، تاموکسیفن، و اکسی‌متولون باعث افزایش aAT در سرم می‌شود.

فاکتور روماتوئید (RF) در این آزمایش ایجاد تداخل می‌کند و باعث افزایش کاذب می‌شود.

تماس سرم با لکوسیت‌های آلوده به باکتری می‌تواند باعث شکسته شدن aAT و ایجاد قطعات کوچکتری از آن شود که این عامل می‌تواند باعث افزایش یا کاهش کاذب aAT شود.

لیپمیک و کدر بودن سرم می‌تواند موجب تداخل در نتایج آزمایش شود.

اطلاعات بیشتر

  • کاهش مقدار aAT به تنهایی دلالت بر نقص ژنتیکی نمی‌کند.
  • در بیماری‌هایی نظیر سندرم هپاتیت نوزادی حاد، سیروز، و آمفیزم که همراه با سطوح پایین aAT است، تعیین فنوتیپ برای تأیید نقص ژنتیکی ضروری است.
  • aAT پروتئین واکنش‌دهنده فاز حاد است و هر گونه فرایند التهابی منجر به افزایش سطح سرمی aAT می‌شود.
  • روشهای ایمونوشیمی برای اندازه‌گیری aAT به تنهایی قادر نیست پاسخ فاز حاد و اثرات هورمونی مانند استروژن را از هم افتراق دهد.
  • اندازه‌گیری سایر پروتئین‌های فاز حاد، مانند CRP و هاپتوگلوبین همراه با آلفا یک آنتی‌تریپسین توصیه می‌شود.
  • nano-p-tests-i-warning-1
    توجه

    کلیه اطلاعات پزشکی مطرح شده در این صفحه صرفاً جهت اطلاع‌رسانی و افزایش آگاهی مراجعان گرامی است و به‌هیچ‌عنوان به‌عنوان جایگزین تشخیص، اظهار نظر، و رژیم درمانیِ تجویز شده توسط پزشک نمی‌تواند باشد. برای کسب اطلاع از وضعیت سلامتی خود و پاسخ به سؤالات احتمالی در مورد نتیجه آزمایش‌ها، به پزشک خود مراجعه فرمایید.