آزمایش سیستاتین سی

Cystatin C

Cystatin C به عنوان یک پروتئین بازدارنده سیستئین، توسط تمام سلول‌های هسته‌دار بدن تولید و در مایعات بدن، از جمله سرم یافت می‌شود و غلظت سرمی آن به طور معکوس با میزان فیلتراسیون گلومرولی (GFR) ارتباط دارد. میزان آن در مقادیر بالای GFR کم است و در مقادیر پایین‌تر GFR میزان بیشتری را نشان می‌دهد.

غلظت سرمی سیستاتین C، در صورت عفونت، التهاب یا مراحل نئوپلاستی، و تغییر شاخص توده بدنی، رژیم غذایی یا مصرف داروها تحت تأثیر قرار نمی‌گیرد. بنابراین یک نشانگر قابل اعتماد از عملکرد کلیه (GFR) است.

امروزه مشخص شده که بسیاری از بیماری‌های مزمن کلیوی (CKD) که به راحتی درمان می‌شوند با استفاده از کراتینین سرم تشخیص داده نمی‌شوند؛ در حالی که با تست Cystatin C به‌راحتی قابل تشخیص هستند. از جمله Cystatin C برای تشخیص زودهنگام اختلال کلیوی در دیابت تیپ II , I دارای ارزش تشخیصی بالایی است.

  • nano-p-tests-i-specs-1
    نوع نمونه قابل اندازه‌گیری:
    سرم
  • nano-p-tests-i-specs-2
    شرایط پیش از آزمایش:
    این آزمایش نیازی به ناشتا بودن و یا محدودیت خاص در رژیم غذایی ندارد.
  • nano-p-tests-i-specs-3
    زمان تقریبی اعلام نتیجه:
    یک روز
  • nano-p-tests-i-specs-4
    اسامی دیگر:
    Cystatin C with Estimated GFR Serum

علل تجویز آزمایش

  • شاخص میزان فیلتراسیون گلومرولی (GFR) به‌ویژه در بیمارانی که در آن کراتینین سرم ممکن است گمراه‌کننده باشد (برای مثال در افراد بسیار چاق، افراد مسن، و یا دچار سوء تغذیه)
  • ارزیابی عملکرد کلیه در افراد مشکوک به داشتن بیماری کلیوی
  • پایش پاسخ درمان در بیمارن کلیوی
  • تخمین میزان فیلتراسیون گلومرولی

دلایل احتمالی افزایش و کاهش

  • Cystatin-C به‌طور معکوس با میزان فیلتراسیون گلومرولی (GFR) مرتبط است. سطح بالایی از سیستاتین C نشان‌دهنده کاهش GFR است. Cystatin-C ممکن است ارزیابی دقیق‌تر از GFR در بیماران بسیار چاق، افراد مسن، و یا دچار سوء تغذیه نسبت به کراتینین فراهم آورد. معادله سیستاتین C نیاز به داده‌های قومی بیمار ندارد و می‌تواند برای آن دسته از بیمارانی که این اطلاعات در دسترس نیست استفاده شود.
  • با توجه به عدم‌بلوغ عملکرد کلیوی، سطح Cystatin-C در نوزادان کمتر از ۳ ماه بالاتر است.

مراحل انجام آزمایش در آزمایشگاه نانو

عوامل احتمالی تداخل آزمایشگاهی

نمونه‌های لیپمیک یا فریز شده که بعد از ذوب‌شدن کدر می‌شوند ممکن است موجب تداخل در سنجش شوند.

همولیز شدید در نتایج آزمون تداخل ایجاد می‌کند.

میزان فیلتراسیون گلومرولی تخمین‌زده‌شده (eGFR) اندازه دقیقی از GFR نیست و می‌تواند توسط عوامل غیر کلیوی (برای مثال التهاب) تحت‌تأثیر قرار بگیرد.

اطلاعات بیشتر

  • بررسی‌های بلندمدت نشانگر این مسئله هستند که همیشه اندازه‌گیری کلیرانس کراتینین نمی‌تواند شاخص کاملا مطمئنی برای تعیین GFR باشد زیرا عوامل غیراختصاصی دیگری غیر از کارکرد کلیه‌ها (مثل حجم عضلات، سن، نژاد، نوع غذا و میزان پروتئین مصرفی) نیز می‌تواند سطح کراتینین خون را تحت تأثیر قرار دهند. اما این عوامل تقریباً هیچ اثری بر اندازه‌گیری Cystatin-C ندارند و همین امر دلیل ارجحیت اندازه‌گیری این پروتئین نسبت به کراتینین است.
  • آزمایش Cystatin-C، آسیب‌های کلیه را زودتر و دقیق‌تر از تست‌های رایج غربالگری (نظیر اوره و کراتینین) نشان می‌دهد.
  • سیستاتین-سی، مشکلات ناحیه کور کرآتینین (Creatinine Blind Area) را ندارد و قادر است بیماری را زودتر از کرآتینین سرم تشخیص دهد زیرا کرآتینین سرم، قادر به اندازه‌‌گیری مستقیم عملکرد کلیه نیست و حتی هنگامی که در حدود ۵۰% GFR از دست رفته باشد، کرآتینین سرم همچنان نرمال باقی می‌ماند.
  • nano-p-tests-i-warning-1
    توجه

    کلیه اطلاعات پزشکی مطرح شده در این صفحه صرفاً جهت اطلاع‌رسانی و افزایش آگاهی مراجعان گرامی است و به‌هیچ‌عنوان به‌عنوان جایگزین تشخیص، اظهار نظر، و رژیم درمانیِ تجویز شده توسط پزشک نمی‌تواند باشد. برای کسب اطلاع از وضعیت سلامتی خود و پاسخ به سؤالات احتمالی در مورد نتیجه آزمایش‌ها، به پزشک خود مراجعه فرمایید.