فشار خون در افراد مبتلا به دیابت اهمیت، روش سنجش و کنترل

افراد مبتلا به دیابت و فشار خون بالا بیشتر در معرض حمله‌های قلبی یا سکته‌ی مغزی هستند؛ بنابراین، اطلاع از چگونگی کنترل فشار خون اهمیت دارد.

اگر به دیابت مبتلا هستید، حداقل یک‌بار در سال باید فشار خون‌تان توسط متخصص بررسی شود. اگر فشار خون شما بالا است، احتمالاً برای کاهش آن به درمان نیاز خواهید داشت.

انجام

انواع تست‌های تخصصی دیابت در ارومیه

مرکز آزمایشگاهی نانو، یک مرکز مجهز تشخیصی در ارومیه است که آمادگی پذیرش و انجام کلیه‌ی آزمایش‌های مربوط به دیابت را داراست.

  • glucosemeter

    غربالگری دیابت

    یک‌سوم از افراد دیابتی، اطلاعی از بیماری ندارند. برای تشخیص زودهنگام دیابت چه باید کرد؟

  • test-tube-1

    آزمایش HbA1c (A1c)

    تعیین میانگین سطح قند خون در ۲ تا ۳ ماه گذشته برای تشخیص ابتلا به پیش‌دیابت و دیابت

  • data

    تست‌های روتین دیابت

    معاینات و آزمایش‌های منظم ضروری برای افراد مبتلا به دیابت و پیش‌دیابت برای کنترل بیماری

فشار خون بالا چیست؟

به این دلیل که فشار خون بالا به رگ‌های خونی فشار وارد می‌کند و می‌تواند به آنها آسیب برساند. این می‌تواند جریان خون در طول بدن و رسیدن به تمام ارگان‌های حیاتی مورد نیاز مانند قلب را دشوارتر کند و بیشتر در معرض خطر حمله‌ی قلبی یا سکته‌ی مغزی باشید. همچنین، فشار خون بالا شما را بیشتر در معرض خطر ابتلا به انواع عوارض دیابت مانند مشکلات جدی در پا‌ها، چشم‌ها وکلیه‌ها قرار می‌دهد.

کارهای زیادی وجود دارد که می‌توانید برای کمک به مدیریت فشار خون انجام دهید زیرا سبک زندگی شما تأثیر مستقیمی بر فشار خون دارد. اما بسیاری از افراد برای درمان فشار خون بالا و کاهش عوارض نیاز به مصرف دارو دارند. واقعاً مهم است که بدانید، ممکن است فشار خون بالا داشته و همچنان احساس خوبی داشته باشید، زیرا معمولاً فشار خون بالا هیچ علامتی ندارد. اما حتی اگر احساس سلامتی می‌کنید، فشار خون بالا به رگ‌های خونی آسیب می‌رساند و باید تحت‌درمان قرار بگیرید. به همین دلیل است که هرگز نباید از انجام آزمایش فشار خون غافل باشید.

فشار خون، فشاری است که قلب برای وارد کردن خون در رگ‌های خونی و سراسر بدن از آن استفاده می‌کند. 

از دو عدد برای توصیف فشار خون استفاده می‌شود و آن را بر حسب میلی‌متر‌جیوه (mmHg) اندازه‌گیری می‌کنند.

عدد اول فشار سیستولیک است. این بیشترین فشاری است که قلب هنگام ضربان برای پمپاژ خون به سراسر بدن از آن استفاده می‌کند.

عدد دوم فشار دیاستولیک است. این کمترین فشاری است که قلب در زمان استراحت از آن استفاده می‌کند.

علائم فشار خون بالا

فشار خون بالا گاهی اوقات بیماری خاموش یا قاتل خاموش نامیده می‌شود؛ زیرا، معمولاً هیچ علائمی ندارد. برخی از افراد مبتلا به فشار خون بالا می‌گویند به سردرد مبتلا هستند ولی این علامت بسیار نادر است.

بهترین راه برای تشخیص فشار خون بالا مراجعه به پزشک است.

محدوده‌ی توصیه‌شده‌ی فشار خون برای افراد مبتلا به دیابت چه‌قدر است؟

نگه داشتن فشار خون در محدوده‌ی سالم اهمیت دارد. این کار مانع از ابتلا به عوارض جدی سلامتی می‌شود. اگرچه ممکن است هیچ علائمی از فشار خون را نداشته باشید، اما درمان نشدن آن به دلیل افزایش فشار وارد شده به چشم‌ها، قلب و کلیه‌ها می‌تواند برای سلامتی‌تان مضر باشد. همان‌طور که قبلاً اشاره شد حمله‌ی قلبی و سکته‌ی مغزی برخی از بیماری‌هایی هستند که بدن به دلیل فشار خون بالا می‌توانند اتفاق بیفتند.

 برخی دیگر بیماری‌هایی که به دلیل فشار خون بالا ممکن است اتفاق بیفتند:

  • double-check-1
    بیماری‌های کلیوی
  • double-check-1

    بیماری قلبی و عروقی

  • double-check-1

    نارسایی قلبی

با کاهش دادن فشار خون به سطح‌های سالم‌تر، احتمال ابتلا به این عوارض را نیز کاهش می‌دهید.

آزمایش فشار خون

پزشک یا پرستار از یک دستگاه سنجش فشار خون برای اندازه‌گیری آن استفاده می‌کند. آنها یک چیزی مانند نوار یا باند را دور بازوی شما قرار می‌دهند و داخل آن را باد می‌کنند. این کار جریان خون را برای چند لحظه متوقف می‌کند. هرچند ممکن است آزاردهنده باشد ولی دردناک نیست. سپس نوار باز می‌شود و دستگاه، فشار خون را اندازه‌گیری می‌کند. حداقل باید سالی یک‌بار این آزمایش را انجام دهید و تبدیل به روتین سالانه شما شود زیرا یکی از بررسی‌های ضروری برای دیابت نیز هست. اگر بخواهید، می‌توانید خودتان یک دستگاه فشار خون بخرید تا در خانه از آن استفاده کنید. می‌توانید دستگاه را از داروخانه یا از فروشگاه سفارش دهید. مجبور به خرید این دستگاه نیستید ولی برخی از افراد برای مدیریت بهتر دیابت آن را می‌خرند.

دارو‌های فشار خون بالا

برای کنترل فشار خون ممکن است ایجاد تغییرات در سبک زندگی کافی نباشد، بیشتر افراد مبتلا به دیابت نیاز به مصرف دارو دارند. رایج‌ترین دارو‌های فشار خون دیورتیک‌ها، مهار‌کننده‌های آنزیم تبدیل‌کننده‌ی آنژیوتانسین، مسدود‌کننده‌های بتا، مسدود‌کننده‌ی گیرنده‌ی آنژیوتانسین ۲ و مسدود‌کننده‌های کانال کلسیم هستند.

گاهی اوقات با این که فشار خون شما بالا نیست و در محدوده‌ی هدف قرار دارد ولی پزشک دارو تجویز می‌کند. این کار کاملاً طبیعی و برای جلوگیری از عوارض دیابت و به‌خصوص محافظت از کلیه‌ها انجام می‌گیرد اما می‌توانید علت تجویز دارو را از پزشک بپرسید.

نتایج فشار خون

نتایج فوراً قابل مشاهده خواهند بود. نتایج فشار خون سطح بالا، پایین یا متوسط را به پزشک نشان می‌دهند. اما مهم است که خودتان نیز نتایج را درک کرده و پس از هر ملاقات آن‌ها را یادداشت کنید. پزشک سطح هدفی که برای شما ایمن‌تر است را مشخص خواهد کرد. هرکاری می‌توانید را انجام دهید تا در همان سطح هدف باقی‌ بمانید. هرچه فشار خون بالاتر باشد بیشتر در معرض عوارض جدی خواهید بود.

دیابت پایان راه نیست!

دیابت، بیماری خطرناک و شایعی است که در کشورهای خاورمیانه از هر ۶ نفر، یک نفر به آن مبتلاست و یک‌سوم از این افراد، اطلاعی از بیماری خود ندارند.

اما این بیماری خطرناک و مادام‌العمر، در صورت تشخیص به‌موقع و رعایت دستورالعمل‌های پزشک، کاملا قابل‌کنترل است. به‌عنوان یک فرد دیابتی می‌توانید مانند افراد عادی از یک زندگی سالم و بدون محدودیت لذت ببرید، به‌شرطی که توصیه‌های پزشک را در مورد نظارت و درمان به‌درستی انجام دهید و تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که نه تنها برای دیابت، بلکه برای سلامت عمومی شما نیز مفید هستند و محدودیتی برای شما ایجاد نمی‌کنند.

مجله سلامت دیابت که در حال مطالعه بخشی از آن هستید، اختصاص به معرفی جنبه‌های مختلف این بیماری دارد. توصیه می‌کنیم این مجله را از ابتدا مرور کنید تا در مسیر مبارزه با دیابت موفق‌ باشید.

← مجله سلامت دیابت

مجله تخصصی سلامت دیابت | تهیه و انتشار توسط تیم تولید محتوای تدبیرنگر | با تأییدیه علمی آزمایشگاه نانوی ارومیه